„Eurovizijos“ dainų konkurso finalas: spėlionės pasitvirtino

Sekmadienio naktį Kopenhagoje "Eurovizijos" dainų konkurso žiūrovų balsavimas baigėsi.

Austrijai atstovaujantis barzdotas transvestitas Conchita Wurst (Končita Vurst) su daina „Rise Like a Phoenix“ šeštadienį vakare Danijos sostinėje laimėjo 59-jį Eurovizijos dainų konkursą.

25 metų atlikėjui, kurio tikrasis vardas yra Tomas Neuwirthas (Tomas Noivirtas) ir kurį iš pradžių kai kurių šalių konservatyvesnės visuomenės laikė pernelyg provokuojančiu, profesionalių vertinimo komisijų nariai ir televizijos žiūrovai iš visos Europos už baladę, primenančią dainą iš bondiados filmų, skyrė 290 taškų.

„Dedikuoju jį visiems, kas tiki taikos ir laisvės ateitimi, - sakė susigraudinusi C.Wurst priimdama prizą iš danės Emmelie de Forrest (Emili de Forest), kuri konkursą laimėjo praėjusiais metais. – Mes esame vienybė ir esame nesustabdomi.“

„Man tai išsipildžiusi svajonė, - sakė T.Neuwirtho alter ego, kuri buvo pradėta laikyti galima laimėtoja tik po ketvirtadienio pusfinalio. – Ji man parodė, kad esama žmonių, kurie nori žengti į ateitį ir žengia ten, o ne eina atgal ar mąsto apie praeitį."

Nors daug prieštaringų vertinimų dėl C.Wurst išvaizdos skambėjo Rytų Europoje, o Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje net buvo renkami parašai, kad ji būtų pašalinta iš konkurso, C.Wurst ne viskas sklandžiai ėjosi ir gimtojoje šalyje, kur dešiniosios partijos FPOe lyderis pareiškė, kad transvestito pasirodymas yra „juokingas“.

„Mano oda stora. Nesiliauju stebėtis, kad tiek triukšmo keliama dėl truputėlio plaukų ant veido“, – atsikirto į tai laureatė.

C.Wurst iškovojo Austrijai pergalę šiame konkurse pirmą kartą nuo 1966 metų, kai laimėtoju Liuksemburge tapo Udo Juergensas (Udas Jurgensas), atlikęs savo paties sukurtą dainą „Merci, Cherie“.

Antroje vietoje Kopenhagoje liko Nyderlandų dainininkų Ilse DeLange (Ilsės DeLangės) ir Waylono (Vailono) duetas „The Common Linnets“, kuris už savo gana neįprastą Eurovizijai kantri dainą „The Calm After the Storm“ pelnė 238 taškus.

 

 

Į trejetuką taip pat pateko šviesiaplaukė Švedijos dainininkė Sanna Nielsen (Sana Nilsen), surinkusi 218 taškų su roko balade „Undo“, kurią sukūrė vienas Švedijos Eurovizijos veteranas.

Be Austrijos, Nyderlandų ir Švedijos, į pirmąjį dešimtuką šiais metais dar pateko Armėnija, Vengrija, Ukraina, Rusija, Norvegija, Ispanija ir Danija. Pastarosios dvi šalys gavo po 74 taškus, todėl dalijasi 9 vieta.

Paskutinę vietą Kopenhagoje užėmė Prancūzijai atstovavęs tercetas „Twin Twin“, kuris už dainą „Moustache“ gavo tik du taškus. Per visą Eurovizijos istoriją tai pirmas kartas, kai Prancūzija liko paskutinė.

Ne vienam Baltijos šalių atstovui šiemet į konkurso finalą patekti nepavyko, nors jie visi buvo kone priartėję prie finišo. Per antradienį vykusį pusfinalį iškrito Estijos atstovė Tanja (Tania), kuri už kūrinį „Amazing“ pelnė 36 taškus ir užėmė 12 vietą, ir 13-oje vietoje likusi latvių grupė „Aarzemnieki“, gavusi 33 balsus.

Ketvirtadienį per antrąjį pusfinalį laimė patekti tarp dešimties laimingųjų nenusišypsojo ir Lietuvos atstovei Vilijai Matačiūnaitei. Už dainą „Attention“ ji surinko 36 taškus ir užėmė 11 vietą. Daugiausiai taškų – dešimt – jai davė Britanija.

Eurovizijos konkurso rezultatai dažnai būdavo glaudžiai susiję su politika, ir 2014-ųjų renginys netapo išimtimi.

Finalo žiūrovai nepritariamai šaukė kiekvieną kartą, kai būdavo paskelbiama apie Rusijai duodamus balsus. Po dvylika balsų Rusijai atstovavusioms seserims dvynėms Tolmačiovoms davė tik Azerbaidžanas ir Baltarusija.

Vis dėlto prorusiško separatizmo krizės krečiama Ukraina, kuri, kaip manė ekspertai, galėjo tikėtis užjaučiančių žiūrovų balsų, Rusiją įveikė ne itin dideliu taškų skirtumu. 6-ąją vietą laimėjusi Ukrainos atstovė Marija Jaremčuk su daina „Tick-Tock“ surinko 113 taškų, o 7-oje vietoje likusios rusės dvynės gavo 89 taškus.

Konkurso finalą pramogų arenoje „B&W-Hallerne“ stebėjo per 10 tūkst. žmonių. Dar apie 180 mln. žiūrovų 45 šalyse dainininkų pasirodymus sekė per televiziją.

Didėjantis šio renginio mastas ir kai kurių šalių troškimas išnaudoti galimybę pasireklamuoti pasaulyje lėmė smarkiai padidėjusias konkurso organizavimo išlaidas.

Kaip rodo kai kurie skaičiavimai, pastangos aptvarkyti 2012 metų Euroviziją organizavusią Azerbaidžano sostinę Baku kainavo apie 1 mlrd. dolerių.

Švedija pernai kainos kartelę nuleido, o Danijos transliuotojas DR nurodė, kad stengsis tokį lygį išlaikyti, ir pažadėjo išleisti maždaug 190 mln. kronų (25,5 mln. eurų).

Transliuotojai daugelyje Europos šalių vis dar kenčia biudžeto apkarpymus, o Bulgarija, Kipras ir Serbija paskelbė, kad šiemet Eurovizijoje nedalyvaus.

Pirmasis Eurovizijos konkursas buvo surengtas 1956 metais. Tada jame dalyvavo 16 atlikėjų, o nugalėtoja tapo Šveicarija, kurioje vyko konkursas.

Varžytuvės tarp Rusijos ir Ukrainos: keleto valstybių balsavimai

Rusija 7 taškus skyrė Ukrainai, Armėnijai - 8, Azerbaidžanui - 10 ir 12 Baltarusijai. 

Latvija Rusijai skyrė 2 balus, Ukrainai 7, Švedijai - 8, Armėnijai 10, 12 Olandijai. 

Ukraina - 4 Rusijai. 

Baltarusija - 8 Ukrainai, 10 Armėnijai, 12 Rusijai. 

Estija - 1 Rusijai, 8 Ukrainai. 

Moldova - 8 Rusijai, 10 Ukrainai. 

Gruzijai - 6 Ukrainai, 8 Rusijai. 

Lietuva daugiausiai simpatijų ir 12 taškų atidavė Nyderlandams, 10 taškų skyrė Austrijai, 8 – Norvegijai, 7 – Švedijai, 6 – Rusijai, 5 – Ukrainai, 4 – Ispanijai, 3 – Baltarusijai, 2 – Šveicarijai, 1 – Danijai.


Šiame straipsnyje: EurovizijaConchita Wurst

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aukso vidurys

Aukso vidurys portretas
Būtų smagu, kad ne tik dauguma toleruotų mažumas, bet ir mažumos -- daugumą. Kur bepažiūri, visur rėkiama, kad ma\žumas kažkas engia, netoleruoja. Turiu kolegą, priklausantį tokiai mažumai, - puikus vyrukas. Man nė neįdomu, ką jis veikia savo miegamajame, tai kodėl turėtų rūpėti, ką veikia kažkoks "Eurovizijos" atlikėjas? Nors, beje, man asmeniškai C.Wurst įvaizdis visiškai nepatiko - lygiai kaip nepatinka ir BOrato ar tų lenkaičių įvaizdžiai. Man rodos, kad tokios drastiškos išvaizdos pasirinkimas yra klyksmas, kuris ne visada būna laiku ir vietoje. Gal kartais ir nereikia klykti, gal užtenka garsiai pasakyti - būtų Conchita buvusi be barzdos, visi ir taip būtų supratę, kad dainuoja transvestitas. man ta barzda pasirode paprasčiausiai neskoninga. Kaip, beje, ir suknelė:-)

KLoncervatorė

KLoncervatorė portretas
Įdomu, kodėl niekas nediskutuoja apie lenkes, pasirodžiusias žemiau bet kokio lygio? Neva dainos, kurias atliko kai kurios liulančios jų kūno dalys, dviprasmiški judesiai "mušant sviestą" neužkliuvo niekam? Ko paskui stebėtis, kad jaunutės mergaitės ieško ne draugo ir meilės, o seksualinio partnerio?kūno

Kultūros

Kultūros portretas
Nepatiko nei nugalėtojo(s) daina, nei ji pati, bet dar labiau nepatinka tai, kad tie tariamai tolerantiški ir šiuolaikiški žmoėns, kurie palaiko Conchitą Wuirst, visiškai netoleruoja turinčiųjų kitokią nuomonę. Jei jau norime būti vakarietiškis, kultyūringi, prasdkime nuo savęs - vienodai vertinkime žmones ne tik poagal jų priklausomumą kokiai nors mažumai, bet ir šalia esančiuosius, turinčius kitokį skonį. Kultūros reikia mums visiems.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių