Fotografas kolekcinių eglutės žaisliukų gauna ir iš benamių

  • Teksto dydis:

Pirmasis eksponatas į kolekciją pateko atsitiktinai: beklaidžiodamas po negyvenamą namą tarp šiukšlių ir nereikalingų daiktų Žydrūnas pamatė eglutės žaisliuką. Mintis juos kolekcionuoti užvaldė akimirksniu. Sužinoję apie renkamą kolekciją senų žaislų dovanoja draugai, apleistuose namuose jų aptinka benamiai ir nebrangiai parduoda. Kolekcininkų pasaulyje seno eglutės žaisliuko kaina siekia net kelis šimtus litų.

Šiaulietis fotografas Žydrūnas Budzinauskas per keletą metų surinko jau 600 kalėdinei eglutei puošti skirtų žaisliukų kolekciją.

Pirmasis eksponatas į kolekciją pateko atsitiktinai: beklaidžiodamas po negyvenamą namą tarp šiukšlių ir nereikalingų daiktų Žydrūnas pamatė eglutės žaisliuką. Mintis juos kolekcionuoti užvaldė akimirksniu.

Sužinoję apie renkamą kolekciją senų žaislų dovanoja draugai, apleistuose namuose jų aptinka benamiai ir nebrangiai parduoda. Kolekcininkų pasaulyje seno eglutės žaisliuko kaina siekia net kelis šimtus litų.

„Šiauliuose pakankamai nebrangiai galima įsigyti. Aš perku nuo 30 centų, o daugiausiai esu mokėjęs 3 litus už vieną žaisliuką“, – sako Ž. Budzinauskas.

Seniausiam eksponatui – per 80 metų. Daugiausiai kolekcijoje yra sovietmečiu pagamintų žaisliukų, tarp jų –ir rankų darbo. Tuo metu žaisliukai būdavę proginiai: raketos ir kosmonautai skirti kosmoso užkariavimui, kukurūzai – žemės ūkio politikai. Garsiems filmams – be penkių dvyliktą rodantis laikrodis, kuris pasirodė 1957-siais, kai buvo parodytas Riazanovo filmas „Karnavalo naktis“. Taip pat yra žaisliukų cirko tema, jie pasirodė po 1928­siais parodyto Charlie Chaplino šedevro – nebyliojo filmo „Cir­kas“. Tai įvairūs cirko personažai – akrobatai, klounai, liūtai ir tigrai.

Neseniai kolekciją papildė  iš už Atlanto  atkeliavę amerikietiški žaislai. Labiausiai ieškomi kolekcininko Senis Šaltis su maišu dovanų ir tuo metu populiari elgutės viršūnė – penkiakampė žvaigždė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių