Prezidentė atidarė 17-ąją Vilniaus knygų mugę

  • Teksto dydis:

Knyga mums padeda gyventi, pažinti pasaulį ir priimti sprendimus, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį atidariusi Vilniaus knygų mugę.

„Knyga atneša žinią apie viską, kas vyksta pas mus, kas vyksta mūsų galvose, širdyse, kas vyksta mūsų šeimose, kas vyksta kitiems, kuo gyvena pasaulis. Todėl šio pasaulio personažais esame visi: kartais juos galime atrasti knygoje, kartais – pamatyti panašumų. Svarbiausia, kad knyga ir personažai knygose ir toliau padeda mums gyventi, pažinti pasaulį, daryti sprendimus“, – atidarymo ceremonijoje ketvirtadienį sakė prezidentė.

Anot jos, mugė 17-ąjį kartą tampa Lietuvos svarbiausia švietimo, žinojimo, žinių, taip pat „kultūros bei visuomeninės diskusijos forma“ ir yra nuostabi šventė tiek Lietuvai, tiek visam regionui.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pažymėjo, kad knygos yra tikrieji „mūsų autoriai“ bei mokytojai, nes daugelio gyvenime turėjo didžiulę įtaką.

„Kai mes sutinkame mokytojus, dažniausiai nesislepiame į kampą, po antklode, neslepiame mokytojų nuo kitų, bet džiaugiamės ir dalijamės (...). Būkime dar ir tais, kurie pasidalija kitais būdais: yra bibliotekų, yra žmonių, kurie negali įsigyti tų knygų, kurių nori. Tad aš labai savo mokytojus kviečiu dalytis ir šiuo aspektu“, – kvietė R.Šimašius.

Šiųmetinė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė rašytoja Giedra Radvilavičiūtė su ironija kalbėjo apie futuristų perspėjimus, jog per artimiausius 15 metų išnyks knygos poreikis.

„Neseniai mus palikęs Umberto Eco (rašytojas Umbertas Eko) paskutinę pranašystę pakomentavo taip: pabandykite jūs paskaityti romaną dvi valandas kompiuteryje, jūsų akys pavirs teniso kamuoliukais. Be to, skaitytojai, skaitydami knygą nepopieriniu variantu praranda didžiulį malonumą skaityti lovoje gulėdami ant šono“, - per renginio atidarymą kalbėjo rašytoja.

„Tai, kad skaitytojai atverčia tik viršelį, yra tik iliuzija. Iš tikrųjų knyga atverčia mus, pažadina mūsų jausmus, aistras ir net biografija (...). Linkiu mums visiems šioje mugėje kuo tiesesnio kelio į šitą ekstazę“, - sakė G.Radvilavičiūtė.

Mugėje apsidairiusi D.Grybauskaitė žurnalistams sakė, kad įsigijo keletą knygų skirtingose leidyklose.

„Išties domina viskas - nuo detektyvų iki skanaus maisto, ir istorijos, ir Čerčilio - viskas labai įdomu, nes mugė yra apie viską, apie gyvenimą, apie mūsų istoriją, apie miestą. Apie Vilnių gražių dalykų radau. Pati esu vilnietė, bet tiesiog stebuklas - ko nežinojau“, - kalbėjo prezidentė.

Ketvirtadienį prasidedanti septynioliktoji Vilniaus knygų mugė šįkart ypatingą dėmesį skirs Ukrainai ir knygų personažams.

Vienas iš mugės akcentų – Ukrainos kultūros vitrina: ukrainiečiai rašytojai, žurnalistai, leidėjai, knygų iliustruotojai, kino režisieriai skirtingais aspektais pristatys savo šalies šiuolaikinę kūrybinę mintį ir ieškos galimybių bendradarbiauti su kolegomis Lietuvoje. Mugėje lankysis 11-os Ukrainos leidyklų atstovų delegacija.

Taip pat veiks iliustravimo dirbtuvės Lietuvoje gyvenančių ukrainiečių vaikams, dauguma jų – iš karo nualintų Donecko ir Luhansko sričių.

Tarp 35 užsienio svečių renginyje dalyvaus ir keli pasaulyje žymūs kūrėjai, pavyzdžiui, ukrainiečių rašytojas ir žurnalistas, knygos „Maidano dienoraštis“ autorius Andrejus Kurkovas, gyvenantis Kijeve. Jis yra labiausiai į užsienio kalbas verčiamas ukrainiečių autorius.

Karo žurnalistas ir fotografas, „Los Angeles Times“ korespondentas Sergejus Loiko pristatys savo romaną „Aeroport“, kuriame užfiksuota jo patirtis Donecko oro uoste 2014 metų spalį. Jis buvo vienintelis užsienio korespondentas, praleidęs keturias dienas su vadinamaisiais „kiborgais“ – Donecko oro uostą gynusiais Ukrainos kariais.

Taip pat skaitytojai galės pabendrauti su tarptautiniu mastu žinoma britų rašytoja Lucinda Riley (Liucinda Raili), sukūrusia „Septynių seserų“ knygų ciklą, šiuolaikine rusų poete ir prozininke Marina Stepnova, kurios žymiausia knyga - „Lazario moterys“.

Iš viso mugėje, pavadintoje „Personažas ieško autoriaus“, laukiama apie 330 dalyvių iš aštuonių valstybių, iš užsienio planuoja atvykti per 30 dalyvių.

Pasak vienos iš mugės organizatorių, parodų centro „Litexpo“ atstovės Mildos Gembickienės, šiemet pasirinkta personažo tema, nes be jo nebūtų jokios – nei grožinės, nei specializuotos – literatūros.

„Kalbėsime apie personažo, skaitytojo ir autoriaus santykį, kaip autorius atranda personažą, kaip su juo susikalba, kaip skaitytojas žiūri į personažą, ar jis sutapatina personažą su autoriumi“, - BNS yra sakiusi M.Gembickienė.

Mugėje suplanuota apie 400 renginių ir susitikimų, be kita ko, veiks retų ir antikvarinių renginių aukcionas, bus surengti 32 gyvos muzikos koncertai, premjeros, pristatymai, per 70 kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ renginių. Muzikos salėje vyks muzikos konferencija, taip pat bus surengtos penkios diskusijos, 17 kino ir dokumentinių filmų peržiūrų, 13 meno parodų, 24 renginiai bibliotekų erdvėje.

Pasak organizatorių, šiemetinėje mugėje vyraus ne grožinė literatūra, o sociologinės, istorinės, mokslinės knygos, taip pat leidiniai, skirti miestams.

Renginio metu nemažas dėmesys bus skirtas ir bibliotekoms, taip pat laukia apie 50 muzikos stendų, kuriuose bus pristatyta per 200 muzikantų. Sekmadienį baigiantis mugei bus paskelbta ir kitų metų renginio tema.

Vilniaus knygų mugės uždarymas numatytas sekmadienį. Organizatorių duomenimis, kasmet Vilniaus knygų mugėje apsilanko daugiau nei 60 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: knygų mygėknygosVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių