Švęsti Žolinę kviečia į Rumšiškes

  • Teksto dydis:

Lietuvos liaudies buities muziejuje rugpjūčio 15 d. bus švenčiama Žolinė. „Kas per Žolinę nesueina krūvon, tie bus biedni dvasiškai“ – taip sakydavo Lietuvos kaime. Tad į šventę kviečiamos užsukti ne tik šeimos, bet ir jų draugai, giminės.

Muziejaus miestelio bažnyčioje 12 val. bus aukojamos Šv.Mišios, po kurių tradiciškai bus šventinamas šiųmetinis derlius bei gėlės ir žolynai. Tikima, kad pašventinti žolynai saugos namus nuo žaibo, ligų, o vaisiai, daržovės ir javai – nuo bado.

Aukštaitijos kaime vyks kermošius, muziejininkės pasakos apie darželių ir lauko žolynų gydomąsiąs savybes, riš Žolinės puokštes. Dzūkijoje ir Rytų Aukštaitijoje puokštės buvo rišamos iš gėlių, javų, vaisių ir daržovių, ąžuolų ir lazdynų šakelių, Suvalkijoje, Vidurio Aukštaitijoje ir Žemaitijoje – tik iš gėlių ir javų.

Šventės svečiai gardžiuosis kiaušiniene su lašinukais, žais kaimiškus žaidimus, klajos po šieno spudulų labirintą, turės galimybę pajodinėti ar pasivažinėti arklių traukiamais vežimaičiais ir sudalyvauti muziejaus 50-mečio viktorinoje. Lankytojų lauks stovyklos „Su Kūjeliais“ jaunųjų muzikantų pasirodymai bei ansamblių ir kapelų linksmybės. Grįšime į praeitą amžių – kelionės laiku programos dalyviai: muziejininkai ir savanoriai, kuriantys XX a. 3–4 deš. šventadienio kaime nuotaiką, pakvies lankytojus tai kartu patirti.

Norintiesiems dar daugiau įspūdžių – 11 val. iš Kauno marių prieplaukos Pažaislyje į muziejų plauks laivas „Nemunas“ (tel. pasiteirauti 8 686 00 829).

Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia kartu švęsti Žolinę ir nepamiršti geros nuotaikos bei lauko gėlių puokštelių, vaisių ir daržovių, išaugintų savo soduose!


Šiame straipsnyje: ŽolinėRumšiškėstradicijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių