Šanchajaus menų festivalis – didelė scena Lietuvos kultūrai pristatyti

  • Teksto dydis:

Lietuva, 2020 metais švęsdama nepriklausomybės atkūrimo 30-metį ir siekdama kuo plačiau pristatyti savo kultūrą pasauliui, Šanchajaus tarptautiniame menų festivalyje galės dalyvauti ypatingos viešnios teisėmis.

Apie tai, dalyvavimo sąlygas bei programą kalbėta kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson susitikime su Šanchajaus tarptautinio menų festivalio prezidente Catherine J. Wang.

Su darbo vizitu Šanchajuje viešinti kultūros ministrė teigė, kad po dvejų metų vyksiančiame festivalyje Lietuva norėtų išsamiau pristatyti savo šokio meną, teatrą ir muziką. „Šanchajaus kultūros festivalis – viena tinkamiausių scenų tai padaryti. Pastaraisiais metais labai sustiprėjo Lietuvos ir Kinijos kultūriniai ryšiai. Ir nors nemažai Lietuvos kultūros ir meno atstovų Šanchajaus menų festivalyje jau yra dalyvavę ankstesniais metais, sieksime, kad į 2020 metų festivalį galėtų nuvykti kuo daugiau įvairių meno sričių ir kūrybinių industrijų atstovų, – sakė ministrė L. Ruokytė-Jonsson. – Šanchajaus menų festivalį vertiname kaip vieną geriausiai organizuojamų tokio pobūdžio renginių visame Rytų Azijos regione, todėl esame pasirengę kuo geriau pasinaudoti jo teikiamomis galimybėmis mūsų kultūrai ir menininkams.“

Festivalio prezidentė C. J. Wang pažymėjo, kad jo organizatoriams gerai žinoma Lietuvos patirtis, sėkmingai dalyvaujant tarptautiniuose kultūros festivaliuose, taip pat ir vykstančiuose Kinijoje.

Šanchajaus tarptautinis menų festivalis yra svarbus menininkams, kultūros kūrėjams ir organizacijoms. Jo metu vyksta mugė, kurioje turi galimybę prisistatyti Kinijos ir užsienio šalių scenos menų ir koncertinės organizacijos. Pasižvalgyti įdomios meninės produkcijos į mugę suvažiuoja prodiuseriai, teatrų ir festivalių atstovai, kiti menų industrijos dalyviai iš visos Kinijos. Ypatingos viešnios teisėmis dalyvaujančiai šaliai, kokia 2020 m. turėtų tapti Lietuva, sudaromos sąlygos prisistatyti plačiau – ne tik kultūros, bet ir verslo, turizmo ir kitose srityse.  Todėl, pasak kultūros ministrės, rengiantis festivaliui, bus būtinas kelių ministerijų sutelktas darbas.

Siekį 2020 metais kuo išsamiau pristatyti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos – kiną kultūros ministrė išsakė susitikime su Šanchajaus tarptautinio kino festivalio atstovais. Šis festivalis, pirmą kartą surengtas 1993 metais, išaugo iki aukščiausiosios kategorijos tarptautinio filmų festivalio ir yra vienas didžiausių Rytų Azijoje. Pokalbyje sutarta, kad 2020 metais Baltijos šalių kinui būtų skirta speciali programa.

Vizito metu ministrė L. Ruokytė-Jonsson taip pat susitiko su Šanchajaus dramos menų centro meno vadove Tian Shui ir aptarė bendradarbiavimą teatro srityje, rengiant gastroles, kviečiant vieni kitų režisierius ir vykdant kitus bendrus projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių