Plieniniu žirgu – į pasaulio pakraštį

Svajojęs motociklą "pagirdyti" Sacharos smėliu, nekart po keliolika tūkstančių kilometrų plieniniu žirgu keliavęs kaunietis verslininkas Rytis Pilkauskas šįkart apsiribojo vadinamuoju  pasaulio pakraščiu – Šv.Vincento kyšuliu Portugalijoje.

Svajojęs motociklą "pagirdyti" Sacharos smėliu, nekart po keliolika tūkstančių kilometrų plieniniu žirgu keliavęs kaunietis verslininkas Rytis Pilkauskas šįkart apsiribojo vadinamuoju  pasaulio pakraščiu – Šv.Vincento kyšuliu Portugalijoje.

Alpių grožis

"Prieš planuotą kelionę iki Maroko motociklą nuvežiau pas meistrus. Jie taip sureguliavo vožtuvus, kad kelionė baigėsi dar Lenkijoje, – juokėsi tradiciškai  savo 2003 m. laidos motociklu "Yamaha TDM 900" keliavęs verslininkas. – Nors man siūlė padėti ne vienas žmogus, tačiau atvyko draugas ir parsivežė namo."

Maroką dėl laiko stokos ir karščio R.Pilkauskas tiesiog paaukojo. Tačiau, pažadėjęs pakeliui aplankyti Šveicarijoje gyvenantį sūnų Kasparą ir pagal studijų mainų programą Madride besimokantį sūnų Gabrielių, pakeitęs plieninio žirgo variklį R.Pilkauskas suplanavo nuvykti iki pietvakarių Portugalijos prie Sagrešo miestelio esančio iškyšulio, vadinamo pasaulio kraštu.
"Kalnai, gamta labiausiai patiko Šveicarijoje, – gyrė snieguotas Alpes kaunietis, važiavęs sudėtingais keliais tarp sniegynų pustrečio kilometro aukštyje. – Tiesa, čia ir Pirėnų kalnuose, kur išretėjęs oras, motociklas traukė labai sunkiai."

Agresyviosios Madrido prostitutės

Pavojingiausias kelionės akimirkas lietuvis išgyveno ne Šveicarijos kalnuose tarp sniegynų, o Ispanijoje, už Saragosos miesto – važiuojant per stepes ir kalnus.
Kaitriu oru dangus staiga aptemo ir užklupo galingas vėjas, liūtis.

"Kai vėjo gūsis mane su motociklu kilstelėjo aukštyn, šmėkštelėjo mintis, kad kelionė netrukus baigsis, – prisipažino R.Pilkauskas,  tuo metu skubėjęs pas sūnų Gabrielių. Prasidėjus audrai greitį jis sumažino nuo 80 iki 40 kilometrų per valandą. – Kartais pagalvoju važiuodamas, ką mintyse pasakysiu paskutinį kartą. Tą kartą, pamatęs pirmą viaduką, palindau po juo ir valandą laukiau, kol praeis audra."
Dar vienas nemalonumas kelyje smarkiai neapkartino kelionės: motociklininkas jau buvo pasirengęs pakeisti galinį stabdžių diską.

"Madridas – įspūdingas, – Ispanijos sostinės grožybes Ryčiui parodė sūnus. Įspūdį padarė ir architektūriniai paminklai, ir garsus stadionas "Santiago Bernabeu", kuriame žaidžia karališkasis klubas – "Real". – Tiesa, reikėjo saugotis vagių ir prostitučių. Sūnus panašus į ispaną, – įdegęs, barzdą užsiauginęs, o mane, supratusios, kad esu turistas, jos įžūliai čiupdavo už parankių ir agresyviai tempdavosi į šoną."

Sunkmečio pėdsakai

Įspūdį paliko ir Vasario 16-osios gimnazija Vokietijoje, Hiutenfeldo miestelyje.

"Nedidelis miestelis, apie 200 vaikų, kai kurie mokosi atvykę iš Lietuvos", – per direktorės surengtą ekskursiją po gimnaziją girdėdamas pasisveikinimus gimtąja kalba lietuviškoje saloje Rytis jautėsi nuostabiai.

Kaunietį nustebino, kad Ispanijoje, Portugalijoje, Andoroje bei kitose šalyse daugelis vairuotojų važiuoja be šviesų: "Tamsiu paros metu tamsų automobilį sunku pamatyti, todėl reikėjo  važiuoti itin atsargiai."

Portugalijoje, Andoroje ir ypač Ispanijoje kai kur jaučiasi sunkmečio pėdsakai: apleisti viešbučiai išdaužytais langais, žolėmis apaugusios pradėtos statyti naujos ūkininkų fermos ar nebaigti nauji keliai.

Kitaip atrodo Prancūzijos Rivjera: Nica, Monakas, Kanai. R.Pilkauskui ypač patiko kino festivaliais garsėjantys Kanai.

"Lygus kelias pajūryje, prabangūs viešbučiai, raudoni kilimai, įspūdingi automobiliai, aukščiausios klasės automobilius vairuojančios kostiumuotos moterys", – ten Rytis jautėsi tarsi patekęs į filmą.

Padėjo pakeisti požiūrį

Gibraltare kaunietis kadaise jau buvo lankęsis, tačiau net ir neprarasdamas budrumo sulaukė beždžionių atakų: gavusi sausainį beždžionė puolė ant motociklo padėtą kuprinę, kurią motociklininkui vis dėlto pavyko išsaugoti.

Andoroje sužavėjo kalnai, gamta, tvarka ir architektūra.

Beje, anksčiau save beveik rasistu laikęs R.Pilkauskas kardinaliai pakeitė nuomonę apie juodaodžius: sūnaus pažįstamas senegalietis Dovydas buvo itin draugiškas, paprastas ir nuoširdus.
Jis rodė savo mylimą augintinį vėžlį, papasakojo apie studijas, pasakojo apie būtiną papildomą dėl sunkaus pragyvenimo uždarbį – kopijų pardavinėjimą.

"Iš Kinijos atvežtas marškinėlių, laikrodžių kopijas jie laiko ant suverto audeklo. Kai tik pasirodo policininkai, jie patraukia virvę, audeklas akimirksniu virsta maišu ir prekiautojai su prekėmis bėga nuo pareigūnų", – pasakojo Rytis.

O galutinis kelionės taškas – pasaulio iškyšulys prie Atlanto vandenyno?

"Jis labai priminė mano jau aplankytą turistų šiauriausia vieta vadinamąjį Nordkapą, – stebėjosi R.Pilkauskas. – Mažai žalumos, vanduo, samanos, kalnai. Tiesa, stūkso švyturys ir trūksta šiaurinių elnių. Vietoje jų tuo metu ten buvo daug turistų, ypač – lenkų."

Patarimai, skaičiai ir kainos

R.Pilkausko kelionės maršrutas: Lenkija, Čekija, Austrija, Šveicarija, Lichtenšteinas, Prancūzija, Andora, Ispanija, Portugalija, Gibraltaras, Monakas, Italija, Vokietija,Lenkija.
Per 19 dienų Rytis nuvažiavo 10764 km.

2003 m. laidos motociklo "Yamaha TDM 900" benzinui išleido 2500 litų.

Brangiausias benzinas – Italijoje (litras kainuoja apie 7 litus), pigiausias – Lenkijoje, Čekijoje. Austrijoje, Gibraltare (litras kainuoja apie 4,40 lito).

"Būtinai reikia turėti ne tik navigaciją, bet ir žemėlapį. GPS kartais klaidina, – aiškino R.Pilkauskas. – Neretai norėjau išvažiuoti į nemokamus kelius, patekdavau į mokamus. Kartais lygiagrečiai eina trys keliai – autostrada, kelias pajūriu per kaimelius ir nemokamas."

Reikia mokėti atpažinti tų šalių eismo ženklus: žalia rodyklė vienose šalyse reiškia mokamą, kitur – nemokamą kelią, dar kitur – mokamą kelią žymi balta rodyklė.
"Jei yra benzino kolonėlė – pilkis, – R.Pilkauskas patarė nelaukti. – Mažos kolonėlės dirba ne iki vėlumos, automatinėse dėl prastos būklės ne visur priimamos kortelės."
Kelių vinjetės Šveicarijoje per metus kainuoja apie 130 eurų.

Rasti kempingus Prancūzijoje, Ispanijoje, Austrijoje – gan sudėtinga: vienas ženklas gerokai iš anksto rodo sukti kempingo link, o kitą ženklą išvysi jau tik prie pat kempingo.
Birželį prie Barselonos para kempinge kainuoja nuo 40 iki 52 litų, liepą – jau 70 litų, Šveicarijoje – apie 50 litų, prie Nicos – 55 litus, Portugalijoje – apie 50 litų.
Kukliai pavalgyti galima nuo 20 iki 30 litų. Šveicarijoje kebabas kainuoja apie 30 litų, pica Šveicarijoje – 35 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karolis, Kaunas

Karolis, Kaunas portretas
šaunuolis

Karolis, Kaunas

Karolis, Kaunas portretas
šaunuolis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių