Penktadalis lietuviškų el. knygų skaitytojų – emigrantai

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų rugpjūčio, kai lietuviška elektroninių knygų platforma „Milžinas“ pasiūlė galimybę prenumeruoti turinį, vartotojų parsisiųstų knygų skaičius išaugo net 80 proc. ir peržengė 14 tūkst. ribą.

Iš viso lietuviškuoju „Amazon“ vadinama el. knygų parduotuvė ir skaityklė mobiliems įrenginiams jau turi apie 4 tūkst. nuolatinių vartotojų, tarp kurių – ir nemaža dalis emigrantų.

Skaito daugiau

Per du mėnesius skaitytojai jau pervertė beveik 300 tūkst. elektroninių knygų puslapių, o tai yra dvigubai daugiau nei buvo perskaityta iki prenumeratos funkcijos įvedimo.

„Galimybė susimokėti kartą per mėnesį ir neribotai naudotis beveik visa „Milžino“ knygų pasiūla išties paskatino vartotojus skaityti daugiau ir laisviau rinktis norimas knygas. Prenumeratorių nebestabdo abejonės dėl vienos ar kitos knygos – jie gali tiesiog imti pradėti skaityti sudominusią knygą, o nelikę sužavėti, pereiti prie kitos, papildomai už jas nemokėdami“, – įsitikinęs el. knygų platformos „Milžinas“ projekto vadovas Dainius Blynas.

Neseniai „Milžino“ prenumeratos galimybę kartu su duomenų planais savo klientams pradėjo siūlyti ir mobilaus ryšio operatorius „Omnitel“. Anot D. Blyno, tai iš karto atsiliepė ir bendram prenumeratorių skaičiaus augimui. Šiuo metu prenumeratą su mobiliojo interneto planu įsigyja netgi daugiau gyventojų nei tiesiogiai.

Jaunimas skaito dažnai ir trumpai, vyresnieji – ilgiau

D. Blyno teigimu, prenumeratoriai, kaip ir likę el. knygų skaitytojai, yra linkę rinktis naujausias knygas, reaguoti į kintančią pasiūlą.

„Į populiariausių el. knygų sąrašo viršūnę vos tik išleistas elektroniniu formatu šovė L. Gounelle bestseleris „Dievas visada keliauja incognito“, į antrąją nustumdamas ankstesnę lyderę – populiariąją E. L. James „Grėjus: „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“. Atsiradus prenumeratos galimybei, didelio susidomėjimo sulaukė jau kiek anksčiau išleistas L. R. Harris meilės romanas „Dabar viskas pasikeis“. Tarp prenumeratorių šiuo metu jis yra trečias pagal populiarumą“, – skaitytojų favoritus vardina D. Blynas.

Tam tikrų knygų populiarumą tiek tarp prenumeratorių, tiek tarp paprastų skaitytojų, ant „Milžino“ atstovo, lemia ir įvairūs išoriniai veiksniai, kūrinių autorių ar leidėjų veiksmai. Štai Lietuvoje visai neseniai savo paskaitą skaitęs žymus autorius Nickas Vujicicius vėl sugrąžino savo knygą „Gyvenimas be ribų“ į populiariausiųjų el. knygų dešimtuką, iš kurio ši jau kurį laiką buvo pasitraukusi.

„Žvelgiant į skaityklės naudojimo statistiką, galima išskirti ir keletą įdomių rekordų. Pavyzdžiui, ilgiausiai vienu prisėdimu – net tris su puse valandos – skaitytas J. Wood romanas „Kas bus, tas bus“. Vertinant vidutinę vieno skaitymo trukmę, pirmauja L. Weisberger kūrinys „Kerštas dėvi Prada: velnias grįžta“, kurį vartotojai vidutiniškai vienu ypu skaito apie valandą“, – sako D. Blynas.

El. knygų rinkos ekspertas taip pat pažymi, kad jaunimas el. knygas skaito trumpiau, bet dažniau. Tarp jaunųjų skaitytojų itin populiarus K. Cass distopinis romanas „Atranka“ vidutiniškai vienu kartu skaitomas 18 min.

Sudomino emigrantus

„El. knygas lietuvių kalba su „Milžino“ programėle skaito vartotojai visame pasaulyje ir visuose jo žemynuose, išskyrus Antarktidą. Iš viso maždaug penktadalis skaityklės naudotojų knygas skaito ne Lietuvoje – pusė jų

Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje. Toliau pagal daugiausiai programėlės naudotojų turinčias šalis rikiuojasi Prancūzija, Norvegija, Vokietija, Šveicarija, Graikija, Ispanija ir JAV. Įdomu, kad, pavyzdžiui, Malaizijoje turime daugiau vartotojų nei kaimyninėje Lenkijoje. Be to, skaitykle naudojamasi ir tokiose šalyse kaip Pietų Afrikos Respublika ar Marokas“, – pasakoja D. Blynas.

D. Blynas taip pat pastebi, kad sulaukiama labai nedaug vartotojų klausimų dėl techninių platformos naudojimosi aspektų. Tai, anot jo, rodo, kad programėle visų pirma daugiausiai naudojasi labiausiai su šių dienų technologijomis susipažinę žmonės, įgudę interneto vartotojai. Vis tik, D. Blyno teigimu, ir pačią „Milžino“ vartotojo sąsają stengtasi sukurti kuo aiškesnę ir intuityvesnę, todėl įtakos gali turėti ir tai.

„Milžino“ el. knygas galima įsigyti internete www.milzinas.lt, o programėlę skaitymui – parsisiųsti iš „Google Play“ („Android“ įrenginiams) arba AppStore („iOS“ įrenginiams). Programėlė yra nemokama, o el. knygų kainos prasideda nuo 0,99 euro. Prenumeratos kaina šiuo metu siekia 4,95 euro.

Knygas „Milžinui“ tiekia leidyklos „Alma littera“, „Baltos lankos“, „Svajonių knygos“, „Jotema“, „Gimtasis žodis“, „Kitos knygos“ ir kitos. Šiuo metu el. parduotuvėje galima įsigyti apie 1100 pavadinimų knygų lietuvių kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių