Pasaulis mini V. Šekspyro mirties 400-ąsias metines

  • Teksto dydis:

Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) gimtasis miestelis Stratfordas prie Eivono vadovaus šio dramaturgo mirties 400 metų sukakties minėjimui visame pasaulyje, rengdamas vaidinimus, kuriuose dalyvaus iškilūs aktoriai, koncertus ir paradus.

Ryškiausios Didžiosios Britanijos ekrano ir scenos žvaigždės, tarp jų Judi Dench (Džudi Denč), Helen Mirren (Helen Miren), Benedictas Cumberbatchas (Benediktas Kamberbačas) ir Ianas McKellenas (Ijanas Makelenas) suvaidins kai kurias garsiausias to bardo sukurtas scenas to vidurio Anglijos miestelio Karališkajame Shakespeare'o teatre.

Sosto įpėdinis Velso princas Charlesas (Čarlzas) dalyvaus renginyje „Shakespeare Live!“, kurį transliuos kai kurios televizijos Britanijoje, o nacionalinis transliuotojas BBC rodys visame pasaulyje. Šią transliaciją taip pat bus galima žiūrėti daugelyje kino teatrų Europos šalyse.

Londonas taip pat prisidės prie šių iškilmių: W.Shakespeare'o istoriniame teatre „Globe“, garsėjančiame pastatymais, kuriuose itin tiksliai atkuriamos šio dramaturgo laikmečio detalės, bus parodytas spektaklis „Hamletas“ (Hamlet), vainikuosiantis šios trupės gastroles 195 šalyse.

Didžiuliuose ekranuose, pastatytuose prie Temzės upės, bus rodomi 37 trumpi filmai, sukurti pagal kiekvieną iš W.Shakespeare'o pjesių, kuriuose nusifilmavo tokios žvaigždės kaip Dominicas Westas (Dominikas Vestas) ir Gemma Arterton (Džema Arterton).

Kadenciją baigiantis „Globe“ meno direktorius Dominicas Dromgoole'as (Dominikas Dromgulas), neblėstantį žavėjimąsi W.Shakespeare'o kūryba sieja su „fantastiškomis istorijomis, kurios yra visokiausių pavidalų žmogiškųjų patirčių esmė“.

„Jis pasižymi didžiu sąmoju, yra nuostabus linksmintojas, jo pjesės yra dosnios – jos skatina daugiau pajusti ir suprasti“, – D.Dromgoole'as sakė naujienų agentūrai AFP.

Pjesės, neatsiejamos nuo žmonijos kultūros

Stratfordas, kuriame W.Shakespeare'as gimė ir mirė, iškilmes pradės nuo aktorių parado, kurio dalyviai, vilkintys šio dramaturgo laikų kostiumus, žygiuos istorinėmis gatvelėmis iki poeto kapo.

Svečiai, aktoriai ir literatūros žinovai iš viso pasaulio susirinks ramiame miestelyje, kuriame šis šeštadienis taps teatro, šokių, fejerverkų ir muzikos vieta.

Nors tokios iškilmės rengiamos kasmet, minint W.Shakespeare'o gyvenimo įvykius, organizatoriai šiemet žada ypatingų staigmenų.

„Reginys bus toks, kokio dar niekada anksčiau nesame matę per šių manieringų tradicinių iškilmių istoriją, – sakė miestelio pareigūnė Sarah Summers (Sara Samers). – Jis bus kupinas muzikos, spalvų ir veiksmo.“

Ypatingais šių iškilmių centrais virs du pastatai: W.Shakespeare'o šeimos namas, kuriame dramaturgas, kaip manoma, gimė 1564 metais, ir Švč.Trejybės bažnyčia, kurioje jis buvo palaidotas.

Karaliaus Edvardo VI mokyklai priklausanti klasė, kurioje, kaip manoma, W.Shakespeare'as išmoko valdyti savo plunksną, visą šeštadienį bus atvira lankytojams po 1,8 mln. svarų (2,3 mln. eurų) kainavusios renovacijos.

Šiuo metu toje besimokantys vaikai neš plunksną į „Globe“ teatrą Londone, esančiame už 165 km nuo Stradfordo, važiuodami dviračiais, irkluodami valtis ir bėgdami.

W.Shakespeare'o pjesės taip pat bus vaidinamos daugybėje teatrų visame pasaulyje – pradedant Varšuva, baigiant Dubajumi ir Los Andželu. Į daugelį tų vaidinimų bilietai akimirksniu buvo išgraibstyti; tai byloja apie neblėstantį vieno iš iškiliausių anglų kalba rašiusių dramaturgų tarptautinį populiarumą.

„Visi žino „Romeo ir Džiuljetą“ (Romeo and Juliet), „Hamletą“ ir „Karalių Lyrą“ (King Lear). Šie įsimintini pavidalai prabyla kiekvienam, nes jie neatsiejami nuo žmonijos kultūros“, – pabrėžė D.Dromgoole'as, ruošdamasis pasveikinti „Hamleto“ trupę, sugrįžusią iš gastrolių, per kurias ji pabuvojo netgi Sudane.

„Manau, kad mes dar tik pradedame suprasti, kiek daug Shakespeare'as gali nuveikti pasaulyje“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių