Oninių šventė Rumšiškėse – ir linksmai, ir sočiai

  • Teksto dydis:

Liepos 26-oji – rugiapjūtės pradžia, naujojo derliaus ir Onų vardadienio šventė. Šiais metais Lietuvos liaudies buities muziejus šią šventę kviečia paminėti Aukštaitijos gatviniame rėžiniame kaime esančoje Pagirių sodyboje.

Šalia kaimo augančių rugių laukas visus pakvies padirbėti. Ansamblių „Praviena“ ir „Liktužė“ nariai parodys, kaip buvo kertami ir rišami rugiai. Bus kepama kiaušinienė, lankytojai supažindinami su rugiapjūtės darbo įrankiais, bus leidžiama surišti rugių pėdą. Po darbų, svečių lauks šviežia kiaušinienė, naujojo derliaus vaišės, dainos, šokiai, žaidimai ir ansamblio „Sutaras“ surengta programa.

Visi prisivalgę uogų, šeimininkės prispaudusios sūrių, primušusios sviesto, daržuose priaugę salotų, svogūnų, jau ir agurkų galima nusiskinti – taip atrodė vasara tarpukario Lietuvos kaime.

Apie šventą Oną moterys pradėdavo pasignaibyti, nors dar nekasant, šviežių bulvių. Kero neišraudavo, iš po jo iškasdavo tik didesnes bulves. Oninėms iškepdavo šviežios duonos, nes iki jų stengdavosi nupjauti rugius. Visoje Lietuvoje buvo žinomas toks valgymo paprotys: kai pirmą kartą tais metais valgomas naujas valgis, suduodama šaukštu į kaktą ir sakoma: „Naujiena“ ar „Navyna“. Vaikai tėvams su šauktu netrenkdavo.

Oninių ir rugiapjūtės šventės pradžia – liepos 22 dieną 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių