J. Statkevičius pasigedo tautinio kostiumo instituto

  • Teksto dydis:

Mados kūrėjas Juozas Statkevičius tikisi, kad Lietuvoje bus įsteigta speciali įstaiga tautiniam kostiumui populiarinti.

Per konferenciją Seime dizaineris taip pat sakė, kad tautinio kostiumo populiarinimas gali susilaukti pasipriešinimo.

„Aš manau, kad vieną gražią dieną atsiras Tautinio kostiumo institutas. Galbūt su penkiais žmonėmis, ir tikiuosi, kad jų „nesuvalgys“ žurnalistai ir tie, kurie galvoja, kad ten kažkokie milijonai verda“, – kalbėjo J. Statkevičius.

Jis taip pat sakė, kad pats nepaisys kritikos, kilusios dėl Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio idėjos kitąmet minint valstybės atkūrimo šimtmetį visiems Lietuvos vaikams iki septynerių metų padovanoti po tautinį kostiumą, ir tokius kostiumus politiko prašymu sukurs. J. Statkevičius svarstė, kad šiuos drabužius greičiausiai teks kurti mažomis sąnaudomis, tačiau kartu teigė, kad tikras tautinis kostiumas, kuris yra „tikrai brangus dalykas“, mažiems vaikams ir nebūtų tinkamas.

„Pabandysiu, kad būtų gražu“

„Pasistengsiu, kad tai atrodytų tikrai lietuviška ir taip toliau. Supraskite mane, žinau, kad mane čia skalpuos ir supjaustys, ir sudegins ant laužo, aš tikrai žinau, nes lietuvių pasakos tokios, visus ten dalgiais užkapoja ir po žarijų duobe pakasa. Mes labai žiaurūs lietuviai, bet aš pabandysiu, kad būtų gražu, nors ir teks sudegti ant laužo“, – sakė dizaineris.

„Jūs suprantate, ką aš galiu padaryti tokio judraus amžiaus vaikui penkerių metų? Jis negali būti su tikromis vilnonėmis austinėmis medžiagomis, tai pirmiausia jį graužtų, antra – vaikai gali būti alergiški, trečia – kuri dabar lietuvė mama moka gerai išlyginti? Jūs man pasakykite, kuri išlygins marškinėlius ir kelnes, aš tiesiog pastatysiu paminklą tai moteriai“, – apie autentiškus tautinius kostiumus kalbėjo J. Statkevičius.

Dizaineris pranešimą apie tautinį kostiumą skaitė Seime vykusioje tarptautinėje konferencijoje. Joje politikai, etnologai, drabužių dizaineriai diskutavo apie tautinio kostiumo reikšmę visuomenei, jo gamybą, įsigijimą, susijusių amatų išsaugojimą.

Konferencija surengta minint Tautinio kostiumo metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomi

įdomi portretas
nuotrauka .........kažkaip asocijuojasi su psichologiniu smurtu

Žemaitis

Žemaitis portretas
Nėra vieno Lietuviško tautinio kostiumo ir negali būti, yra tik įvairių regionų kostiumai. Čia nebėa ko galvoti, kurti ar spręsti, juo labiau Statkevičiui.

o kur

o kur portretas
durniu gaudymo institutas?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių