Teatro Klaipėdoje istoriją primena senos afišos

Artėjant Teatro dienai rasta akivaizdžių įrodymų, kad teatras Klaipėdoje ne tik veikė, bet ir klestėjo prieš pusantro šimto metų, spektakliai buvo rodomi net per Antrąjį pasaulinį karą.

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojai pateikė tris unikalius dokumentus. Vienas jų – 1863 m. balandžio 19 d., sekmadienį, rodytų net kelių spektaklių afiša. Kitas byloja apie XIX a. pabaigoje Memelyje veikusį Vasaros teatrą. Tuomet jis buvo įsikūręs ten, kur dabar Klaipėdos koncertų salė, anuomet – „Schutzenhaus“. Nuo laiko pageltusi afiša skelbia, kad 1894 m. birželio 15 d., penktadienį, bus rodoma 4 veiksmų opera „Figaro vedybos“, versta iš italų kalbos, vaidins 30 dainininkų bei aktorių.

Originali Memelio miesto teatro 1943/1944 m. sezono programa kviečia į 3 veiksmų operetę „Der Bettelstudent“, kurią režisavo Alfredas Nicolai’jus. Programos apačioje – „Verhalten bei Luftgefahr“ – instrukcija, kaip reiktų elgtis oro pavojaus metu: paskelbus oro pavojų, spektaklis bus nutraukiamas, lankytojai galės ramiai grįžti į namus; prasidėjus antskrydžiui lankytojai galės pasislėpti prieš teatro pastatą esančioje slėptuvėje; reiktų laikytis teatro personalo instrukcijų.

Šiuos dokumentus bibliotekininkai rado tvarkydami AdM (Klaipėdos krašto darbo grupės) archyvą, kartu su pernai I.Simonaitytės bibliotekai padovanotais senųjų klaipėdiškių per daugiau nei šešis dešimtmečius Vokietijoje sukauptais ir dabar gimtajam kraštui atitekusiais lobiais. 5 tonų krovinyje, atgabentame iš Oldenburgo, rasta iš Klaipėdos krašto kilusių žinomų dailininkų paveikslų, beveik 2 tūkst. knygų, Klaipėdos krašto periodinių leidinių, daug senų nuotraukų ir atvirukų iš asmeninių albumų, senų žemėlapių, pašto ženklų, dokumentų rinkinių su teminėmis iškarpomis bei kitų istorinių vertybių. Buvusių senųjų Klaipėdos krašto gyventojų sukaupto AdM archyvo turtai iki šiol bibliotekininkų tvarkomi, rūšiuojami, kad taptų prieinami plačiajai visuomenei, kad šiais unikaliais šaltiniais galėtų naudotis visi, besidomintys Klaipėdos krašto istorija.

„Viliamės, kad ši medžiaga padės miesto istoriją grąžinti į jos prigimtinę vagą. Tai puiki dovana artėjančiam Klaipėdos jubiliejui – 760-osioms miesto įkūrimo metinėms. Archyvo tvarkymas užtruks, bet pamažu atsiskleis jame slypinti istorinė tiesa. Tikiu, kad jame rasime dar ne vieną siurprizą, kaip šie iškalbingi teatrų skelbimai“, – teigė bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Fašistinio paveldo garbintojai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių