Rytų Londone atkastas W. Shakespeare`o „Curtain“ teatras

Viename rytų Londono kieme aptiktos gerai išsilaikiusios Williamo Shakespeare`o „Curtain“ teatro, kuriame pirmą kartą suvaidinta „Romeo ir Džuljeta“ bei „Henrikas V“, liekanos.

„Curtain“ teatras veikė dar prieš Temzės pakrantėje atsirandant teatrui „Globe“. Tai buvo pirmoji vieta, parodžiusi keletą žymiausių jo pjesių. Tačiau XVII amžiuje teatras buvo sugriautas, o jo tiksli buvimo vieta nugrimzdo užmarštin, rašo guardian.co.uk.

Dabar atidengta dalis žvyruoto kiemo, kur žiūrovai stovėjo, valgė, liežuvavo ir žiūrėjo spektaklius, pamatų sienos, ant kurių buvo pastatytos medinių galerijų eilės. Ši teritorija jau 500 metų buvo atvira, o aplinkinis rajonas tapo vienu tankiausiai užstatytų Londone.

Londono archeologijos muziejaus ekspertai rado dvi išorinės sienos dalis, padedančias nustatyti teatro dydį. Jie įsitikinę, kad rengiantis perstatymui ir vietovę išvalius, pavyks aptikti daugiau. Išorinis kiemas, išgrįstas avių kojų kaulais, gali būti tokio pat amžiaus kaip ir teatras ar šiek tiek naujesnis.

Jau seniai žinoma, kad „Curtain“, pavadintas pagal seną kelią, prie kurio stovėjo, buvo toje vietovėje, tačiau tiksli jo vieta pamiršta, kai XVII amžiaus 3 dešimtmetyje pastatas tapo nebenaudojamas. „Curtain“, pastatytas 1577 metais, buvo vos už kelių šimtų metrų nuo kito teatro Curtain gatvėje, pavadinto tiesiog „Theatre“. Jo pamatus Londono archeologijos muziejaus darbuotojai aptiko 2008 metais. Abu jie – vieni pirmųjų Londone pastatytų teatrų, be to, artimai susiję su W. Shakespeare`u.

Kai aktorius ir „Theatre“ teatro vadovas Jamesas Burbage`as susiginčijo su žemės savininku, trupė, kaip pasakoja teatro legenda, per naktį išardė medinius sienojus ir nuplukdė juos upe. Vėliau iš jų buvo pastatytas „Globe“ teatras.

Iki kol naujasis teatras buvo įrenginėjamas, jo trupė mažiausiai du metus nuo 1597-ųjų naudojosi „Curtain“. Manoma, kad būtent jo scenoje pirmą kartą pastatytos pjesės „Henrikas V“ ir „Romeo ir Džuljeta“.

Gandai, kad „Curtain“ atrastas, W. Shakespeare`o bendruomenėje sukėlė nemažą susijaudinimą. Dominicas Dromgoole`is, rekonstruoto „Globe“ meno vadovas, šį radinį apibūdino kaip „labai jaudinantį“.

„Man patinka tai, kad mes kasinėjame Londoną, pamažu valome apgailėtinus Viktorijos ir imperijos laikų rūmus ir atskleidžiame laukinį, anarchišką ir džiugų Londoną, kuris slypi po apačia“, – kalbėjo jis.

Karališkosios Shakespeare`o trupės direktorius Michaelas Boydas teigė: „Nuostabu, kad Londono muziejus atkasė „Curtain“ teatro pamatus. Laukiu, kada galėsiu paliesti purvą ir akmenis, o gal ir medį, ir pajusti buvimą tos erdvės, kurioje ankstyvieji W. Shakespeare`o darbai padarė tokią ilgalaikę įtaką.“

Ši vietovė yra didesnio kvartalo, priklausančio plėtros kompanijai, dalis. Ji planuoja teatro liekanas inkorporuoti į viešą atvirą erdvę, kurią sups biuro, prekybos ir gyvenamieji pastatai. Architektė Therese Bak teigė, kad radinys juos labai nudžiugino. Anot jos, tikimasi, kad naujuose pastatuose atsiras ir erdvė spektakliams bei parodoms.

Kasinėjimo darbams vadovavęs Chrisas Thomas iš Londono archeologijos muziejaus, teigia, kad teatro liekanos stebėtinai gerai išsilaikę, greičiausiai dėl to, kad šimtus metų jos buvo atviroje vietoje.

Vietovėje jau rasta sudužusios molinės švilpynės nuolaužos, kuri gali siekti teatro laikus, vėlesnių laikų porceliano ir sienų plytelių. Anot Ch. Thomaso, tęsiant kasinėjimus, bus aptikta ir daugiau artefaktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Normaliai būtų "sienų pamatai" o ne "pamatų sienos".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių