Palangoje bus eksponuojama skulptūrų paroda iš Afrikos

Šeštadienį Palangoje lankytojams duris atvers savitų ir išraiškingų kūrinių iš akmens paroda „Zimbabvės skulptūros meistrai“. Tai itin reta galimybė susipažinti su šiuolaikinio Afrikos meno veidu.

Zimbabvės menininkai iš įvairių spalvų ir faktūrų akmenų ištašė stilizuotas žmonių, paukščių ir įvairių kitų gyvūnų figūras. Nors darbai yra šiuolaikinių autorių, skulptūros sukurtos remiantis senosiomis šalies tradicijomis. Kūriniuose atsispindi tikėjimas dievybėmis, folkloras ir šiuolaikinis gyvenimas. Akmens skulptūros nukaldintos iš labai įvairių akmens rūšių – kobalto, dolomito, opalo, serpantino, verdito ir kitų.

Akmuo yra tradicinė Zimbabvėje plačiai anksčiau naudota ir iki šiol tebenaudojama medžiaga. Paukštis – pačios šalies simbolis. Akmeniniais paukščiais būdavo puošiami protėvių statiniai, šventyklos.

Skulptūros iš Afrikos atkeliavo į Lietuvą organizacijų „Friends Forever“ ir „Humana People to People Baltic“ iniciatyva. Šios organizacijos įgyvendina švietimo, sveikatos bei aplinkosaugos sektorių projektus ir savo veikla prisideda prie svarbiausių žmogaus teisių užtikrinimo neturtingose ir besivystančiose šalyse. 2004 m. įkurta „Friends Forever“ skatina Zimbabvės akmens meninio apdirbimo raidą, siekia pristatyti sukurtus darbus tarptautinėje erdvėje ir užtikrinti pajamas menininkams, talkina skulptoriams įvairių spalvų ir rūšių akmenų paieškose, aprūpina juos įrankiais bei stoginėmis. Per savo veiklos metus „Friends Forever“ jau surengė daugiau nei 100 parodų įvairiose pasaulio šalyse – JAV, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Lichtenšteine, Rusijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Austrijoje ir kitur.

Į Lietuvą atkeliavusi Zimbabvės skulptūros meistrų darbų ekspozicija vasario 11 d. 15 val. bus atidaryta „Ramybės“ galerijoje Palangoje (Vytauto g. 35). Parodą pristatys organizacijos „Humana People to People Baltic“ atstovas Julius Norvila ir menotyrininkė Rūta Ostrovskaja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
ne zimbabves,o Rodezijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių