Klaipėdos orą „Plartforma“ pripildys kūrybinio virpesio (programa)

Kitą savaitę – rugpjūčio 23–26 dienomis – Klaipėdoje jau septintąkart vyks tarptautinis šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalis „Plartforma”.

Jo organizatorių menininkų grupės „Žuvies akis“ lyderė menotyrininkė Goda Giedraitytė šypsodamasi teigė, jog šiųmetis festivalis subalansuotas vyrams, bet tinka ir moterims. Žanrų atžvilgiu įvairialypę programą, kurioje bus pristatyta 15 naujojo teatro, šiuolaikinio šokio, performanso, muzikos ir kino projektų, susiejo ne tik interdisciplininis mąstymas, bet ir turinys – vyriškojo identiteto paieškos šiuolaikinėje visuomenėje.

Festivalis sulauks beveik 80 dalyvių – menininkų iš 12 valstybių – Vengrijos, Lenkijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Slovakijos, Kanados, Estijos, Čekijos, Japonijos, Airijos, Vokietijos, Belgijos ir Lietuvos.

Pristatys pasaulinę premjerą

– Kodėl „Plartforma“ vyks anksčiau nei įprasta? Taip bus ir ateityje? O gal šiemet tai kažkaip susiję su pasauline šokio spektaklio premjera? – pasiteiravome G.Giedraitytės.

– Datos pakeitimą lėmė kelios priežastys – visų pirma, norėjosi klaipėdiečiams sudaryti unikalią galimybę – pristatyti pasaulinę premjerą, t.y. „Granhoj Dans“ ir DNA tinklo šokio spektaklį „Vyrai ir Mahleris“. O antra – pripildyti orą kūrybinio virpesio, nes kultūriniu atžvilgiu rugpjūtis Klaipėdoje pakankamai ramus mėnuo. Kūrinys pirmą kartą buvo pristatytas birželį Liublijanoje, Slovėnijoje, šį savaitgalį jį rodys Lodzėje, Lenkijoje, o jau kitą – Klaipėdoje. Vėliau „Granhoj Dans“ išvyks į gastroles Kanadoje, todėl džiaugiamės galėdami pristatyti tarptautinę šlovę pelniusio danų choreografo Palle’o Granhojaus darbą jau dabar. Tikimės, kad ir žiūrovai teigiamai įvertins šiuos pokyčius. Tada ir spręsime, ar verta likti rugpjūtyje, ar vis dėlto grįžti su festivaliu į rugsėjį.

– Kuo ypatingas spektaklis „Vyrai ir Mahleris“?

– Kaip ir visi P.Granhojaus spektakliai, jis ypatingas savo nenuspėjamumu, minimalistine estetika, subtilumu bei choreografą išgarsinusia obstrukcijos technika, kurios esmė – formos kūrimas per nuolatinį šokėjų judesių ribojimą.

Šokio spektaklyje „Vyrai ir Mahleris“ pagrindinis dėmesys sutelkiamas į šiurkščią vyriškumo jėgą. Apskritai gvildenama vyro šiuolaikinėje visuomenėje tapatybės situacija. Kaip teigiama spektaklio anotacijoje, liūdna ir poetiška Mahlerio muzika tampa atskaitos tašku vyr(iškum)o išryškinimui, kuomet aštuoni atletiški ir jaunatviški kūnai, supančioti virvėmis, būriuojasi ant euro-palečių ir atlieka archetipinius vyrų ritualus. Tuo metu dainininkė atsainiai stebi vyrų žaidimą/kovą ir savo sielą atiduoda širdį užliejantiems pompastiškiems dainos garsams.

Publikos laukia naujovės

– Kaip šiemet subalansavote festivalio programą šiuolaikinio meno žanrų atžvilgiu?

– Pristatysime naujojo teatro, šiuolaikinio šokio, performanso, muzikos ir kino projektus. Manau, kad programa subalansuota, nėra dominuojančio žanro. Tačiau gausu niuansų. Pavyzdžiui, teatro erdvėje pamatysite ir fizinio teatro, ir performansą. Šokiui atstovaus ir šiuolaikinis, ir gatvės šokis, o kinui – ir trumpametražiai filmai, ir videoprograma.

– Kokios dar festivalio naujovės?

– Pagrindinė naujovė – data. Be to, festivalis truks ne tris, o keturias dienas. Taip pat – erdvė. Jau tradiciškai festivalio renginiai vyks „Švyturio menų doke“, tačiau, tikėdamiesi, kad rugpjūčio dangus bus festivaliui maloningas, dalį jų surengsime po atviru dangumi. Jaunųjų kūrėjų platformos darbai šiemet bus parodyti festivalio draugo „Kolektyvinio sodo“ salėje, į kurią žiūrovus nuvesime pro „Švyturio menų doką“.

Be to, siekdami plėsti festivalio formatą, kartu su teatrometras.lt komanda šiemet atversime ir naują festivalio edukacijos puslapį – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre bus surengtas scenos menų kritikos seminaras „Kritika@naujosiosmedijos“ būsimiems profesionalams. 

– Po kiek bilietai? Ar bus lengvatų?

– Bilietai – po 10–20 litų. Kaip ir kasmet, taikysime nuolaidas studentams ir senjorams. Be to, pigiau bus galima įsigyti bilietus visai dienai. O renginiai lauke – nemokami.

Vienintelis Vakarų Lietuvoje

– Koks festivalio biudžetas ir ar jo pakako jūsų idėjoms įgyvendinti?

– Festivalio biudžetas siekia 50 tūkst. litų. Juos skyrė Klaipėdos miesto savivaldybė, Kultūros rėmimo fondas ir ES programa „Kultūra“. Keturių dienų tarptautiniam festivaliui tai – minimali suma. Jos užtenka techniniam aptarnavimui, dalyvių kelionėms ir viešbučiui apmokėti, padengti reklamos išlaidas. Honorarų užsienio menininkams dar, deja, neišgalime padengti. Todėl negalime atsivežti kai kurių trupių, tačiau džiaugiamės, jog dauguma menininkų sutinka atvykti ir tiesiog vedami kūrybinio intereso. Visa organizacinė komanda ir savanoriai dirba be atlygio.

Tačiau, matyt, jau esame tie idėjiniai – mums svarbu, kad Klaipėdoje vyktų šis festivalis. Juk tai – vienintelis tokio pobūdžio – interdisciplinarus – festivalis ne tik čia, bet ir visame Vakarų Lietuvos regione. Septynerių metų įdirbį jau regime: turime susibūrusią festivalio gerbėjų komandą, ištikimų žiūrovų. 2010-aisiais festivalis „Plartforma“ tapo meno ir festivalių tinklo „DNA: Development of New Art” nariu, o pernai Klaipėdos savivaldybė jį įtraukė į reprezentacinių miesto festivalių sąrašą.

Festivalio programa*

„Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3)

Rugpjūčio 23 d.

19 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: premjera! Šokio spektaklis „Diagnozė – krepšinis“ (choreog. I.Kuznecova) (30') ir šokio spektaklis „Naktis“     (choreog. M.Banzai) (10') didžiojoje salėje.

20 val. – festivalio atidarymas. Muzikinis projektas „Driezhas”  (45') lauke** ir VDA Nidos meno kolonijos menininkų rezidentų videoprograma (35') mažojoje salėje.

Rugpjūčio 24 d.

19 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: spektaklis „Globotinis nori būti globėju“ (rež. M.Pažereckas) (40') „Kolektyvinio sodo“*** salėje.

20 val. – Menų spaustuvė (Vilnius) pristato L.Žakevičiaus ir A.Gudaitės gatvės šokio spektaklį „Feel Link“ (40') didžiojoje salėje.

21 val. – premjera! Reda ir Arūnas Uogintai – Archeologai. Performansas „Žymėjimas” (20') lauke**.

21.30 val. – šokio spektaklis „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ (chor. A.Šeiko) (35') mažojoje salėje.

Rugpjūčio 25 d.

18.30 val. – Jaunųjų kūrėjų platforma: „Lafa“ spektaklis „Karalius miršta” pagal E.Ionesco to paties pavadinimo pjesę (rež. K.Novikova) (70')               „Kolektyvinio sodo“*** salėje.

19.45 val. – premjera! Reda ir Arūnas Uogintai – Archeologai. Performansas „Žymėjimas” (20') lauke**.

20 val. – „Wariot Ideal“ (Čekija) spektaklis – industrinis trileris „Platforma – pamirštas sektorius“ (60') didžiojoje salėje.

21.15 val. –  trumpametražių filmų programa: „Zona” (rež. Dali Rust) (25') ir tarptautinio trumpų filmų festivalio „Vilnius Film Shorts 2011” geriausieji (56') lauke**.

Rugpjūčio 26 d.

18 val. – Šiaulių dramos teatras pristato spektaklį „Valentinų diena“ pagal I.Vyrypajevo pjesę (rež. L.Vaskova) (90') mažojoje salėje.

20 val. – festivalio uždarymas. Pasaulinė premjera! „Granhoj Dans“ ir DNA pristato šokio spektaklį „Vyrai ir Mahleris“ (chor. P.Granhojus) (60') didžiojoje salėje.

Rugpjūčio 24 –26 d.

11–16 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre – kritikos seminaras „Kritika@naujosiosmedijos“ (veda teatrometras.lt redaktoriai G.Dapšytė, S.Ivaškaitė, A.Jevsejevas) registruotiems dalyviams.

Įėjimas į festivalio renginius (išskyrus vykstančius lauke) – su bilietais po 10–20 Lt. Studentams ir senjorams bilietai – su nuolaida. Vaikams iki 6 metų įėjimas nemokamas.

Bilietus platina „Bilietai.lt“. Juos bus galima įsigyti ir festivalio teritorijoje prieš renginius.

* Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti programą.

** Esant blogam orui, renginiai vyks mažojoje salėje.

*** „Kolektyvinis sodas“ – organizacija ir erdvė, įsikūrusi „Memelio miesto“ 2 korpuse. Įėjimas į salę – pro „Švyturio menų doką“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tania

Tania portretas
Pinigu plovimas. Geriau gatves lopytu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių