Nelegali veikla paukščių ūkyje: mėsos gaminiai ruošiami tarp voratinklių ir plunksnų

  • Teksto dydis:

Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (Tauragės VMVT) inspektoriai kartu su Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos pareigūnais uždraudė tvarkyti maistą paukščių ūkyje Griežpelkių kaime (Lauksargių sen., Tauragės r.).

Patikrinimo metu šiame ūkyje buvo laikoma apie 5 tūkst. įvairaus amžiaus mėsinių paukščių (broilerių), nors savininkas šiais metais buvo deklaravęs tik 499 auginamus broilerius.

Paukščiai vietoje buvo skerdžiami, išpjaustomos skerdenos, smulkinama mėsa bei gaminami mėsos konservai, neturint veterinarinio patvirtinimo, veiklą vykdant netinkamomis sąlygomis ir nepaisant maisto saugos reikalavimų.

Paukštienos apdorojimo patalpos buvo nešvarios, neremontuotos, jose neįrengtos plautuvės su tekančiu šaltu ir karštu vandeniu rankoms plauti, trūko įrangos įrankiams dezinfekuoti. Paukštiena buvo pjaustoma ant medinių euro padėklų ir kitų drėgmę sugeriančių nelygių, sunkiai plaunamų ir nedezinfekuotų medinių paviršių. Mėsos išpjaustymo vietoje tarp medinių lentų buvo voratinklių ir paukščių plunksnų.

Darbo įrankiai ir kitas inventorius buvo nešvarūs, paviršiai valomi pelėsiu padengtomis kempinėmis. Gamybos patalpose buvo sudėtas nešvarus ir nenaudojamas inventorius. Maisto ruošimo patalpose jautėsi stiprus specifinis kvapas, sklindantis nuo nuotekų vamzdžio, išvesto iš patalpų į lauke esančią atvirą duobę. Skerdimo atliekos buvo kraunamos tiesiog lauke, nepaisant šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimų.

Šaldikliuose, šaldymo ir gamybos patalpose rasta apie 1,5 tonos neženklintos užšaldytos išpjaustytos paukštienos, subproduktų, smulkintos mėsos ir paukštienos konservų. Buvo neįmanoma nustatyti šių produktų pagaminimo datų ir tinkamumo vartoti terminų. Patikrinimo metu maistą tvarkė trys darbuotojai, nevilkintys darbo drabužių, nepasitikrinę sveikatos ir neišklausę higienos žinių kursų.

Tauragės VMVT viršininko sprendimu, nelegali veikla sustabdyta, nurodyta sunaikinti patikrinimo metu rastus galimai nesaugius produktus ir pateikti tai įrodančius dokumentus. Surašytas

Administracinių teisės pažeidimų protokolas, ūkio savininkui skirta bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
skanaus chėbra, snukio ir nagų liga garantuota :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių