Buvęs LKF generalinis sekretorius teisme kaltės nepripažino

  • Teksto dydis:

Buvęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas nepripažįsta jam pateiktų kaltinimų baudžiamojoje byloje, susijusioje su pasirengimu Lietuvoje vykusiam Europos vyrų krepšinio čempionatui 2011 metais.

„Ne, nė vieno“, – Vilniaus apygardos teismui pirmadienį sakė M. Balčiūnas. 

Prokuratūros duomenimis, eidamas LKF generalinio sekretoriaus pareigas M. Balčiūnas susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad federacijos vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo – perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai, sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule ir klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės „Via Unica“ viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai. Šio viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinama papirkimu – įtariama, kad ji kaip kyšį M. Balčiūnui davė televizorių.

Kaip įtariama, siekdami savo tikslų, kaltinamieji įtikino Panevėžio miesto tarybą pakeisti sprendimą dėl biudžeto lėšų paskirstymo, numatant naują programą, kuriai įgyvendinti reikėtų pirkti LKF paslaugas.

Priimant šį sprendimą manyta, kad šios lėšos bus panaudotos įgyvendinant naują Europos vyrų krepšinio čempionato populiarinimo Panevėžyje programą. Pagal ją Panevėžyje penkerius metus turėjo vykti įvairios krepšinio rungtynės, stovyklos, seminarai, kiti renginiai. Pristatant šią programą tikėtasi, kad Panevėžio miestas visą šį laikotarpį turės naudos, nors iš tikrųjų už šiuos pinigus norėta rekonstruoti minėtą viešbutį.

Taip pat nustatyta, kad iš viso kaltinamieji esą tokiu būdu LKF naudai užvaldė 687,847 tūkst. eurų, iš jų daugiau nei 80 proc. panaudota viešbučio rekonstrukcijai.

Anot prokurorės Vilmos Vidugirienės perskaityto kaltinamojo akto, kaltinamieji buvo pasiskirstę vaidmenimis, o nežinodama apie galbūt nusikalstamus sumanymus, savivaldybės taryba nusprendė pritarti biudžeto pakeitimams.

Kaltais teismui neprisipažino nė vienas iš kitų septynių įtariamųjų bei juridinis asmuo – LKF.

Tarp šios bylos kaltinamųjų – į Seimą kandidatuojantis buvęs Panevėžio meras konservatorius, europarlamentaro Algirdo Saudargo padėjėjas Vitalijus Satkevičius. Vyriausioji rinkimų komisija neseniai panaikino šio asmens kandidato imunitetą.

„Baudžiamojoje byloje yra pakankamai medžiagos, pagrindžiančios mano nekaltumą“, – teismui sakė V. Satkevičius. Jis ir kiti kaltinamieji sutiko duoti parodymus teismui. Teismas jų parodymų klausysis kitame posėdyje, kuris vyks lapkričio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių