Naktį sudegė Balbieriškio bažnyčia, pražuvo bent 12 kultūros vertybių

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio naktį visiškai sudegė Prienų rajone esanti medinė Balbieriškio bažnyčia.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis sakė, kad gaisras likviduotas 8 val. 30 min.

Įvykio vietoje dirba ekspertai, kurie bandys nustatyti gaisro priežastį. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Gaisrą gesino beveik 30 pareigūnų, buvo atvykę 11 ugniagesių automobilių, du keltuvai, įkurtas štabas. Gesindami gaisrą nukentėjo du ugniagesiai – vienas apdegė rankas, kitą ištiko šilumos smūgis.

V.Kurkulio manymu, ugniagesiai buvo iškviesti per vėlai, nes jie rado jau gerokai įsismarkavusią ugnį ir išplitusį gaisrą. Iš bažnyčios liko tik pusantros sienos.

Pranešimas apie tai, kad dega Balbieriškio miestelio bažnyčia, Bendrajame pagalbos centre gautas 3 val. 40 min.

"Šis objektas ne kartą buvo tikrintas, buvo aiškinta, ką reikia būtinai padaryti, nežinau, ar tai lėmė šitą gaisrą. Mes aktyviai bendraujame su dvasininkais. Bažnyčių pas mus yra daug. Signalizacijos kainuoja nemažai, ne visos bažnyčios sugeba tai gali padaryti. Šios bažnyčios gaisras, matyt, pastūmės susitikinėti su aukštesniąja dvasininkija, ieškoti būdų, priemonių. Matote, į metus po dvi-tris bažnyčia dega. Kai kurios priklauso Kultūros paveldui, be to, kaimas lieka be bažnyčios – dvasingumo simbolio", – sakė V.Kurkulis.

Atvykus ugniagesiams vienas iš medinių bažnyčios bokštų degė atvira liepsna.

"Situacija buvo itin sudėtinga, nes greta bažnyčios esantys 5 ar 6 gyvenamieji namai nuo ugnies buvo net įkaitę. Ugniagesiams teko juos saugoti, kad neužsidegtų", – portalui kaunodiena.lt pasakojo Kauno apskrities ugniagesių atstovė Džiuginta Vaitkevičienė.

Anot jos, gesinimo darbus sunkino ir tai, kad hidrantuose buvo nepakankamas vandens slėgis, tad teko gesinti vandeniu iš autocisternų.

Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčia stovėjo Balbieriškio šiaurėje, 13 km į pietus nuo Prienų. Ji pastatyta 1888 metais.

Prienų savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistė paminklosaugininkė Edita Jakimavičiūtė portalui kaunodiena.lt sakė, jog bažnyčia nėra įtraukta į kultūros paveldo objektų sąrašą, tačiau joje buvo saugoma 12 kilnojamų vertybių. Tarp jų – 1802 m. datuojami unikalūs Balbieriškio stalių išdrožti mediniai altoriai ir vargonai, skulptūros, stacijos, XVII-XVIII a. paveikslai.

Ji teigė negalinti pasakyti, kokia prarastų objektų vertė. Pasak E.Jakimavičiūtės, padarytą žalą nustatys Kultūros paveldo departamento atstovai.

Kaip sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, tokiais atvejais sudaroma žalos komisija, o ekspertai nustatydami padarytą žalą gali užtrukti ir iki kelių mėnesių.

"Kol kas žalos klausimas tikrai neaiškus, iš pradžių eksperti turi identifikuoti pražuvusius objektus, bažnyčioje galėjo būti ir daugiau objektų, paveikslų, ne tik įtraukti į registrą, įvertinti juos pagal laikotarpį, meninę vertę, dirba skirtingų sričių ekspertai, ir visas darbas gali užtrukti ir iki kelių mėnesių", – sakė Kultūros paveldo departamento direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tandemas valdo

tandemas valdo portretas
" SOS Į VISUS KUNIGUS,VYSKUPUS ,EGZORCISTUS DĖL JŲ ŠMEIŽIMO NUOGA TIESA APIE PSICHOTRONIKĄ LIETUVOS ŽMONĖMS,JOS PURVUS: KAS ŠIANDIEN PROGRAMUOJA SMEGENIS IR VALDO LIETUVĄ? PALMIRA TURI PAGALBININKĘ,PRISISTATANČIĄ Danute BALSYTE. ISTORIJA APIE TAI, KAIP PALMIRAI PASISIŪLĖ PADĖT PAGALBININKĖ D.B. Kas užsakovas? J.Hitleris, kaip dabar Palmiros ta padejėja D.Balsytė, domėjosi ir praktikavo ASTROLOGIJĄ. Išeitų TANDEMAS: PALMIRA + Danutė BALSYTĖ. Mistiškoje dienoje (13+5=18 arba 666) " ATSIRADO PALMIRAI PAGALBININKĖ. Danutė BALSYTĖ 2013-05-13 IP: 193.219.130.163 " BRANGIOJI PALMIRA! Niekada neskaitydavau, net nežvilgterėdavau į komentarus po Jūsų horoskopais -- ką čia komentuoti? Tačiau, pasirodo, būtent čia persikėlė pagrindinis mūšio laukas. Žuvų era baigėsi, tačiau nueinantieji labai priešinasi savo b a i g č i a i, todėl perėjimas į naująją erą yra labai apsunkintas. Visą gyvenimą Jūs man padėjote orient

iš piramidės biblijos ir žinių

iš piramidės biblijos ir žinių  portretas
Piramidė pasikraudavo iš ten ? Nieko nuostabaus, kad sudegė.Juk jos dievas ugnies kamuolys.

eretikas-kaunietis

eretikas-kaunietis portretas
kad pats nelabai krikščioniškai kalbi :D
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių