Aktoriui šalutinis jogos poveikis – sveikata

„Ant vinių nemiegu, žiemą jūroje nesimaudau, bet stiklais vaikštau. Jogoje manoma, kad vaikai iki 12 metų serga ne savo, o tėvų ligomis. Tai tiesa: kai per daug įsisuku į darbus, pradeda sirgti vaikai“, – pokalbį apie sveiką gyvenimo būdą pradeda aktorius ir šokėjas Petras Lisauskas.

Pasinėrė į ekologiją

31 metų vyras greitakalbe išberia anksčiau rūkęs ir gėręs, taip lyg norėdamas paneigti tradicinį žmonių įsivaizduojamą sveikuolio tipažą.

P.Lisauskas neslepia, kad susilaukęs vaikų vos ne fanatiškai pasinėrė į ekologišką gyvenimo būdą. Vėliau ši aistra aprimo suvokus, kad „nesąžiningi dėdės ir tetos“ pradėjo piktnaudžiauti ir iš šito pelnytis.

Petras pastebi, kad ekologinis gyvenimo būdas paliko savo pėdsaką – sumažėjo vartotojiškumas, nors dėl to atsisakė ne visų gyvenimo patogumų. Laikui bėgant suprato, kad sauskelnės palengvina vaikų auginimą.

Su žmona retkarčiais jie užsuka ir į greitojo maisto restoraną. Tam, kad nesulaužytų visuomenėje nusistovėjusių tradicijų – po apsilankymo kino teatre tokia šventė pilvui yra vos nebūtina sąlyga.

Pastarąją mintį Petras išsako su ironija, pripažindamas, kad burna greitai apsivelia nuo tokio maisto.

Prieš spektaklį – jokių pjausnių

Rinkdamasis maistą aktorius stengiasi neperlenkti lazdos – maisto produktų, tarp kurių sudedamųjų dalių yra pažymėtų raide „E“, nesibaido. Tiesiog įsitikina, kas po ja slepiasi. Mat taip gali būti pažymėta ir ta pati druska.

Pasak Petro, iš kaimo bobučių perkami maisto produktai ne visada garantuoja kokybę, o kartais niekuo nesiskiria nuo pirktų prekybos centre. Tuo jis įsitikino iš savo praktikos.

Iš kaimo močiutės pirkęs pieną vieną kartą panūdo išsklaidyti savo įtarimus. Kaip paaiškėjo, senolė profilaktikos sumetimais į pieną pildavo antibiotikų.

Ką valgyti, Petras atsirenka, klausydamasis savo kūno. Nors jis nepriklauso žaliavalgių šalininkams, tačiau kai kuriuos jų mitybos principus sau pritaiko. Aktorius nusivylė sužinojęs, kad jo taip mėgstami agurkai ir pomidorai valgomi kartu nedera, o kviečių ir rugių taip pat nereikėtų maišyti, nes tuomet organizmas išnaudoja daugiau energijos.

Ar valgiaraštis prieš spektaklį kuo nors skiriasi nuo įprastų dienų?

„Prieš spektaklį man neįkiši jokio pjausnio“, – patvirtina Petras.

Energijos stygių, kai nebūna kada pavalgyti, aktorius kompensuoja pasigamintu cukraus sirupu ar medaus gėrimu. P.Lisauskas įsitikinęs, kad geriau valgyti tai, ko norisi, nei organizmą kankinti priverstinai ribojant tam tikrus produktus ar ko nors atsisakant.

Kojomis minko nugarą

Prieš spektaklį Petrui ant nugaros užlipę kolegos kojomis masažuoja kūną, vėliau pasikeičiama – taip vienas kitam jie padeda pasiruošti scenai. Vaikščiojimą ant stiklų aktorius taip pat vadina savotišku masažu.

P.Lisausko pomėgis kartais praslysta ir scenoje – spektakliuose jis panaudoja savo praktikuojamos sahadža jogos elementus. Petras paaiškino, kad iš sanskrito kalbos išverstas sachadža jogos pavadinimas reiškia „gimusi su tavim jungtis“.

„Kiekviename gyvame padare yra kundalini – pagrindinė energija. Tai emocinė informacija, kas yra žmogus. Ši energija su mumis keliauja ne per vieną gyvenimą. Į šią žemę ateiname tam, kad kažko išmoktume“, – aiškino pašnekovas.

Vyras neslepia, kad kitokių jogos sistemų nėra bandęs. Ši ne tik užvaldė jo gyvenimą, bet ir pdėjo susipažinti su būsima žmona.

Į jogą įklampino mergina

Petras neslepia, kad pirmą kartą išgirdęs apie šią jogos sistemą pamanė, kad tai dar vienas masalas lengvatikiams.

Dar kartą apie tai išgirdo prieš penkerius metus, dirbdamas vaikų studijoje, kurios šeimininkai praktikavo sachadža jogą. P.Lisauskas gerbė juos už tai, kad šie nieko nepasakojo ir nebruko jogos per prievartą. Tokiu atveju tik būtų sustiprinę priešišką reakciją.

Kasmet organizuojamoje vaikų studijos stovykloje Petras pamatė merginą, kuri paliko stiprų ir iki tol nepatirtą įspūdį. Ji ir buvo toji priežastis, kad iki tol vėjavaikiškas vaikinas pradėjo gilintis į jogą.

„Atėjimas į sachadžą jogą iš pradžių buvo kaip berniokiška taktika būti arčiau patinkančios merginos, nes ji neflirtavo ir nekreipė į mane dėmesio“, – pasakojo vyras.

Pasak Petro, buvimas tam tikroje aplinkoje lėmė vidinius pokyčius.

„Būtent tuomet prasidėjo tikrasis gilinimasis – paraleliai ėjo meilės istorija, ir, kaip sako mano sesuo, klimpimas į jogą“, – šyptelėja jis.

Atviras aplinkos ženklams

P.Lisauskas tvirtina, kad dvasinės pratybos padeda rasti atsakymus ir į ramybės neduodančius klausimus. Mat tuomet žmogus tampa jautresnis aplinkos ženklams.

Jis pasakojo istoriją, kai su žmona ir dukra susipykęs vyras, važiuodamas naktį ištuštėjusiame mieste, keiksnojo save, nesumodamas, ką dabar daryti. Staiga pakelės degalinėje pamatytą akcijos plakatą „rink pliusus“ jis priėmė kaip sau padiktuotą atsakymą.

 

„Situacija iškart nepasikeičia, bet kai pakeiti požiūrį, prasideda ir pokyčiai“, – įsitikinęs pašnekovas, pripažinęs, kad kai kuriems tokie dalykai skamba kaip mistika.

Petro manymu, kūno kalba dabar yra gerokai universalesnė nei anglų. Tam, kad kalbėtų kūnas, reikia į jį įsiklausyti kaip į instrumentą. Tad šokėjas kaskart stengiasi pajausti, ko reikia kūnui, – jį savaip veikia kiekvienas judesys.

„Kas būna, kai kūnas sustreikuoja? Praktikuodamas jogą kaip šalutinį poveikį gauni sveikatą. Per jogą ieškau atsakymo, kodėl suskaudo viena ar kita vieta“, – aiškino Petras.

Šokėjas yra patyręs daug traumų, nors itin sunkių pavyko išvengti. Vis dėlto viena nedidelė trauma perėjo į tarpslankstelinį nervų uždegimą. Bet ši liga P.Lisauską paskatino atsisakyti alkoholio. Mėnesį jis vartojo vaistus, kurių negalima maišyti su svaigalais. Kai po to nuėjęs į vakarėlį suprato, kad gali puikiai linksmintis ir be alkoholio, jo nebegeria.

Sustabdo vaikų ligos

„Rūkiau kaip tankas, nors buvau Lietuvos kūjo metimo čempionas“, – dar vieną prieštaringą savo gyvenimo faktą pateikė aktorius.

P.Lisauskas intensyviai rūkė trejus metus – per dieną supešdavo apie 1,5 pakelio cigarečių, o per vakarėlį ši dienos norma išaugdavo dvigubai. Sunerimti privertė skausmai. Gydytojo verdiktas buvo trumpas: jei ir toliau rūkysi, prasidės bronchinė astma. Šito pakako, kad Petras cigarečių pakelį išmestų dar mediko kabinete.

„Bet kai prasidėjo didysis organizmo valymasis, galvojau vėl pradėti rūkyti. Kosėjau kaip senis“, – neslėpė vyras.

Bet kokią traumą P.Lisauskas vertina kaip tam tikrą pamoką. Kai šokant užsienyje jam įtrūko rankos raumuo, suprato: trauma apramino pernelyg didelį jo entuziazmą.

„Jogos teorija teigia, kad vaikai iki 12 metų serga ne savo, o tėvų ligomis. Kai per daug įsisuku į darbus, pradeda sirgti vaikai“, – laiku sustabdančius ženklus pastebi šokėjas.

Pora augina ketverių metų Ladą ir dvejų metų Praną.


Šiame straipsnyje: Petras Lisauskasjogaaktorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoras ne jogas

Senjoras ne jogas portretas
Išvaizda, kaip senio.Reikėtų žinoti, kad turint problemų su galvos plaukais, negalima auginti nei bardzdos nei ūsų.

leta

leta portretas
Petrai, gausi keist įvaizdį - skust barzdą...

gal

gal portretas
straipsnyje apsirikta dė metų(31)??!!,jam galima ,neapsirinkant,dvigubai daugiau.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių