Žmonės kraupsta: „VIP“ cirke – kankinami gyvūnai?

Gyvūnai cirkuose kelia dideles aistras. Klaipėdiečiui paviešinus įrašą, kuriame matyti meškutės grumtynės su cirko šeimininku, žmonės negailėjo kritikos, esą pasirodymus su gyvūnais būtina uždrausti. Nors pats uostamiestyje viešinčio „VIP“ cirko vadovas Mykolas Zobovas įsitikinęs, kad atlieka kilnią misiją, esą savo gyvūnus jis myli ir prižiūri nepriekaištingai.

Pravirkdė vaikus

Ketvirtadienį klaipėdiečio vaizdo įrašas žaibiškai išplito internete. Žmonės baisėjosi nustekenta meškute ir neadekvačiu jos elgesiu. Pasirodymo metu laukinis žvėrelis buvo verčiamas atlikti cirko numerius. Kartu su gyvūnu scenoje buvo ir pats M.Zobovas.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašaromis akyse iš „VIP“ cirko Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą. Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui. Dalykitės įrašu, kad jis pasiektų Gyvūnų teisių apsaugos organizaciją. Neleiskite vaikų į šį cirką, nes jis gali traumuoti jūsų vaikus“, – įspėjo vyras.

Netrukus po įrašu feisbuke pasipylė neigiami žmonių atsiliepimai. Dauguma komentatorių sutiko, kad būtina uždrausti šią gyvūnų kankinimo formą.

„Šiame cirke apskritai visi gyvūnai yra skriaudžiami, net pasirodymo metu. Ir visada kyla kažkokių nesusipratimų. Esame buvę su vaikais, tai net mano ketverių metų vaikas klausė, kodėl juos muša“, – atsiminė vienas internautas.

„Koks siaubas. Daugiau tikrai neisime į jokį cirką su gyvūnais“, – stebėjosi vaizdo įrašą pamatę žmonės.

Prabilo ir buvusi sutuoktinė

Nuo šių vaizdų šiurpo ir cirko artistė Agnė Zobovienė, buvusi M.Zobovo žmona. Esą video su meškute – dar švelnu, palyginti su tuo, kas vyksta užkulisiuose.

„Dvejus metus esu išsiskyrusi su M.Zobovu ir nenoriu būti su juo tapatinama jokiais aspektais. Aš negalėjau taip gyventi. Žinau, kas ten vyksta ir man labai skauda širdį. O tai, ką aš mačiau, iš viso šokiruoja. Kad meškutė pasirodymo metu jį paglostė, yra niekis. Tai normalus gyvūno elgesys, nes jis nerepetuoja ir neužsiima su juo. Meškos nuolat narvuose sėdi“, – neslėpė pašnekovė.

Pati A.Zobovienė tikino ne kartą bandžiusi paprotinti cirko šeimininką.

„Jeigu jis nuo manęs yra gavęs už tai, kad mešką baudė. Man gėda ir skaudu dėl to, kas ten vyksta“, – atviravo naują gyvenimą pradėjusi moteris.

Buvę „VIP“ cirko artistai internete taip pat pasidalijo graudžiu vaizdo įrašu, kuriame matyti, kokiomis nepavydėtinomis sąlygomis laikomi gyvūnai.

„Vakar pamačiau ir antra diena purtausi. Nežinau, kaip tuos gyvūnus nuo jo gelbėti ir, ką daryti“, – baisėjosi A.Zobovienė.

Dvejus metus esu išsiskyrusi su M.Zobovu ir nenoriu būti su juo tapatinama jokiais aspektais. Aš negalėjau taip gyventi. Žinau, kas ten vyksta ir man labai skauda širdį.

„Meškutė džiaugiasi“

Pats M.Zobovas su žmonių priekaištais nesutiko. Esą visus savo gyvūnus jis myli ir rūpinasi.

„Atvažiuokite ir patys pasižiūrėkite. Meškutė ką tik išsišėrė, ji gerai atrodo, iššukuota, kiekvieną dieną prieš pasirodymą šiltu vandeniu maudome, ji džiaugiasi. Viskas labai gerai. Girdėjote žmonių plojimus įraše? Juk pats tėvas pasirodymo nematė, žiūrėjo vaikai, reikia dar pasiklausti, ar vaikai – normalios psichikos? Yra ir tokių vaikų, kurie pamatę klouną verkia. Kalbant apie gyvūnų gerovę, pas mane ką tik lankėsi kelios komisijos, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, ir nieko blogo nerado“, – atšovė pašnekovas.

Cirko vadovo manymu, tai puolimas be jokių pagrįstų įrodymų. Esą jį apjuodinti bando apsivogę artistai.

„Viskas dėl vidinių nesutarimų, o ne dėl gyvūnų laikymo sąlygų“, – tikino „VIP“ cirko vadovas.

„Mūsų ministrai nori uždrausti gyvūnus cirkuose. Jei dresuodami mes mušame gyvūnus, tai faktiškai visi Seimo nariai yra žudikai. Todėl, kad jie turi medžiotojo bilietus ir šaudo elnius, o jų žmonos dėvi leopardinius kailinius. Kiek leopardų reikia nušauti, kad pasiūtum kailinius?“, – karščiavosi M.Zobovas.

Iš viso M.Zobovas turi penkias meškas, dvi jų šiuo metu dalyvauja cirko gastrolėse. Kitos gyvena Joniškio rajone, kavinėje „Plūgo broliai“ esančiame voljere.

Nepaisant kilusio šurmulio, „VIP“ cirkas pratęsė gastroles ir Klaipėdoje pasirodymus rengs dar dvi savaites. Esą todėl, kad žmonės yra patenkinti.

„Tai yra žiauru“

Anot Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės, „VIP“ cirkas akivaizdžiai išnaudoja gyvūnus.

„Tai yra žiauru. Daugybę metų veikia ir niekas iš valstybinių institucijų jo nesugeba sustabdyti. Šiai dienai Aplinkos ministerijoje darbo grupė rengia teisės aktų projektus, kad laukinių gyvūnų pasirodymai cirke būtų uždrausti. Tai ne pirmas toks atvejis su M.Zobovu, prieš gerus porą mėnesių buvo paviešintas vaizdo įrašas, kaip jis vėl jaukinasi mažą meškutę, nes didelės meškos tampa nebepaklusnios ir sunkiai kontroliuojamos“, – kalbėjo B.Kymantaitė.

Šiame cirke apskritai visi gyvūnai yra skriaudžiami, net pasirodymo metu. Ir visada kyla kažkokių nesusipratimų.

Pašnekovė prisiminė prieš dešimt metų nutikusią nelaimę, kai to paties M.Zobovo įkurto „Ąžuolyno meškučių cirko“ meška, ištrūkusi iš aptvaro, sunkiai sužalojo prižiūrėtoją.

„Tai yra pavojinga, iš vaizdo įrašo scenos matyti, kad meška bando jį pulti. Natūralu, nes gyvūnas yra verčiamas atlikti dalykus, prieštaraujančius jo prigimčiai. Man keista, kad patys tėvai perka bilietus į cirką, kuriame bus laukiniai gyvūnai, ir paskui stebisi. Juk tėvai – suaugę žmonės, žino, kas vyksta cirkuose, tai kodėl jie taip daro? Jeigu ne jų pinigai, cirkų nebūtų“ , – dėstė B.Kymantaitė.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža patvirtino, kad šią savaitę inspektoriai lankėsi „VIP“ cirke. Abejonių sukėlė cirko teritorijoje laikomų gyvūnų – dviejų meškų ir keturių Kaukazo aviganių sveikatos būklė.

M.Zobovas įpareigotas kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad šis įvertintų, ar gyvūnai gali tęsti pasirodymus. Tai padaryti jis privalo iki penktadienio 17 val.

Tarnybai gavus naują vartotojo skundą tyrimas „VIP“ cirke bus tęsiamas.

Politikai uždraus laukinių gyvūnų pasirodymus?

Po incidento politikai demonstruoja valią uždrausti laukinių gyvūnų pasirodymus.

Laukinės augalijos ir gyvūnijos įstatymų projektus šiuo metu rengianti Aplinkos ministerija žada, kad juose bus numatytas draudimas cirke naudoti laukinius gyvūnus.

Toks pats draudimas numatytas Seimui pavasario sesijos pabaigoje dviejų opozicinių parlamentarų pateiktame įstatymo projekte.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas BNS penktadienį sakė, kad rengiamuose įstatymuose bus numatyta daugiau ribojimų dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų ir netinkamo elgesio jų atžvilgiu.

„Cirkai yra viena iš vietų, kur tie pažeidimai yra dažnesni. (...) Gyvūnijos įstatyme turėtų būti numatyta nuostata, kuri apribotų cirkų veiklą Lietuvoje“, – teigė viceministras.

Pasak M. Norbuto, įstatymuose bus numatyta daugiau reikalavimų ir zoologijos sodams, tačiau jais nebus uždrausti pasirodymai delfinariumuose.

Taip jis kalbėjo verslininkui Audriui Urbonui socialiniuose tinkluose paviešinus vaizdo įrašą, kur matyti Klaipėdoje viešėjusio „Ąžuolyno meškučių cirko“ pasirodymas su galbūt nualinta meška.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika teigė, kad komitetas rugpjūtį pradės klausymus dėl siūlymų nebeleisti laukinių gyvūnų naudoti cirkui.

„Manau, kad esame pakankamai tam pasirengę. Užsienio šalių praktika irgi rodo, kad XXI amžiuje taip elgtis su gyvūnais tikrai nedera“, – BNS sakė politikas.

Iniciatyvą Seime dėl tokio draudimo kartu su parlamentaru Linu Balsiu pateikusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė tvirtino, jog laukiniai gyvūnai uždrausti 24-ių Europos šalių cirko pasirodymuose.

„Laukinis gyvūnas yra įpratęs per dieną nueiti daug kilometrų, ginti savo teritoriją, instinktyviai vengti žmogaus. Kad šis elgesys pasikeistų, reikia sulaužyti jo psichiką“, – BNS sakė parlamentarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Gyvūnai kaip gyvūnai - jie mylimi, jais rūpinamasi; o štai naujasis Darbo kodeksas - čia DIDŽIAUSIA kankynė... ir NIEKAS tais samdomaisiais nesirūpina.

Anonimas

Anonimas portretas
Kuonfiskuoti is zobovo visus gyvunas ,o ji i meskos narva.

meska masa

meska masa portretas
Galejo smarkiau apkramtyt ta sena p.ydara. Tevai nesusiprateliai ,jei vesit vaikus i cirka didele tikimybe ,kad jusu atzalos uzaugs marozais -emis.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių