Paaiškino, kur dėti senas padangas

Šiemet į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro aikšteles buvo atvežta 80 t mažiau padangų negu praėjusiais metais. Atliekų tvarkytojams kyla klausimas – kiek tonų padangų atsidūrė pakelėse ir pamiškėse?

„Pirmiausia gyventojai nenaudojamas padangas turėtų atiduoti ten, kur perka naujas – parduotuvėse ar servisuose. Padangas galima atiduoti ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atliekų surinkimo aikštelėse. Tačiau tai yra tik pagalbinė priemonė“, – paaiškino KRATC atstovas Arūnas Liubinavičius.

Kiekvienais metais padangų keitimo sezono laikotarpiu miesto prižiūrėtojai viešose vietose aptinka daug senų padangų. Ypač daug jų prie garažų bendrijų, aptinkama pakrūmėse ar tiesiog nuošalėje.

Tai ne tik apsunkina darbą tvarkytojams, bet ir daugiau išlaidaujama.

A. Liubinavičius priminė, kad padangų į Lietuvą importuotojai yra įpareigoti jomis ir atsikratyti.

Atliekų surinkimo aikštelėse gyventojai turi užpildyti tam tikras deklaracijas. Jose dažniausiai nurodoma priežastis – panaudotų padangų nepriėmė specializuota parduotuvė ar autoservisas.

A. Liubinavičius paaiškino, kad visos Lietuvos padangų importuotojų asociacijos įmonės veikia pagal vieną principą – kas sukūrė atliekas, tas ir turi apmokėti jų sutvarkymą.

Toks padangų atsikratymo būdas yra ne tik paprastas, bet ir pigiausias.

Padangas iš atliekų surinkimo aikštelių išveža perdirbėjai.

Dalis padangų iškeliauja į Akmenės cemento gamyklą, jos ten yra sudeginamos ir naudojamos gamyboje. Kitos įmonės smulkina padangas ir iš jų gamina minkštas gumines dangas.

Bet kur išmestos padangos irsta kelis šimtus metų, tai labai kenkia gamtai: užteršiami vandens telkiniai, cheminėmis medžiagomis teršiamas dirvožemis.

Nelegalus padangų išmetimas tam neskirtoje vietoje yra nusižengimas. Už tai skiriamos baudos nuo 30 iki kelių tūkstančių eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Dėl tokių liubinavičių, ir toliau pamiškės bus primėtytos padangų. Kurių galų reikėjo statyti atliekų priėmimo aikšteles, jei ten nieko negalima atvežti?

Joo

Joo portretas
Lanzbyyrgiinė šaika sukūrė daugiau popierizmo nei vertos padangos. tai geriausias būdas palikti kur nors pakelėje, nereiks laiko gaišti su tais popierais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių