Atnaujins Smiltynės gelbėjimo stotį

Planuojama atnaujinti Smiltynės gelbėjimo stoties pastatą. Pasak projektinius pasiūlymus pateikusių architektų, po renovacijos statinio vaizdas išliks įprastas, tačiau jis bus rekonstruotas, panaudojant modernias technologijas.

Projektinius pasiūlymus pateikusio bendrovės „Vakarų siluetas“ architekto Manto Daukšio teigimu, gelbėjimo stotis Smiltynėje po atnaujinimo vizualiai pernelyg nepasikeis, liks tokio pat dydžio, kaip buvo, gal tik pastatas bus truputį paaukštintas dėl smėlio užpustymo.

„Antrame aukšte numatyta vieta saulės baterijoms. Apačioje kaip buvo, taip ir po rekonstrukcijos liks gelbėtojų patalpos, medicinos darbuotojų kabinetas, kavinė, pirtis. Dar numatyta atraminė sienutė, kuri turėtų padėti atlaikyti rudens–žiemos sezono audras“, – vardijo M. Daukšys.

Pastato architektūrinis vaizdas nebus keičiamas, nes projektuotojai neturėjo tokios užduoties, gelbėjimo stotis tiesiog bus rekonstruota.

Audrų metu sklypą užlieja jūros vanduo, kuris neretai pasiekia ir gelbėjimo stoties patalpas.

„Esame įsprausti į parko rėmus, į detaliojo plano rėmus. Tiesiog parengėme esamo pastato atnaujinimo projektą. Pastato įprastas vaizdas išliks, bus sutvarkytas naujomis medžiagomis, atspariomis atmosferos poveikiui, bus racionalūs sprendimai dėl saulės energijos panaudojimo“, – teigė M. Daukšys.

Gelbėjimo stotis yra maždaug už 60 m nuo vandens linijos. Audrų metu sklypą užlieja jūros vanduo, kuris neretai pasiekia ir gelbėjimo stoties patalpas.

Nuo apsauginio pylimo ant pastato rytinės sienos nuolat slenka smėlis.

Vėjas smėlį pusto ir iš vakarinės pusės, keisdamas sklypo reljefą ir prinešdamas smėlio į pastato vidų.

Gelbėjimo stoties pastatas pastatytas 1966 m., per tą laiką jis keletą kartų buvo remontuotas, tačiau šiuo metu jam vėl reikia remonto.

„Kadangi statinys baigia savo normalaus naudojimo trukmę, pastato naudojimas tampa ekonomiškai nepagrįstas, pastatas neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, yra morališkai pasenęs ir neestetiškas, rekomenduojama esamą statinį nugriauti ir pastatyti naują, šiuolaikišką ir atitinkantį funkcinę paskirtį“, – buvo konstatuota 2022 m. vasarą atliktame statinio konstrukcijų techninės būklės įvertinime.

Pastatą nuspręsta rekonstruoti. Gyventojai savo pasiūlymus ir pastabas architektams dėl parengto gelbėjimo stoties projekto gali teikti iki liepos 25 d. Turgaus a. 21.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Jau nuo pernai viskas užplombuota, o jokių pokyčių ar darbų eigos nematyti.. Kur parašyta kada planuojamas projekto užbaigimas?

Anonimas

Anonimas portretas
Tai jau ir smiltyėje per tuos gelbėtojus neis maudytis

Anonimas

Anonimas portretas
Puiku statome,.tik langus pirmame aukste reiktu su cokoliu 50cm projektuoti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių