Nepriklausomybės dienos išvakarėse – žvilgsnis į pradžią

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje – labai nesenos praeities atgarsiai. Parodą „Paskutinei kartai, pasirinkusiai audrą“ Kovo 11-osios išvakarėse atidarė pirmosios Klaipėdos miesto tarybos deputatai, kurie buvo išrinkti į uostamiesčio tarybą iškart po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Parodą parengęs Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikas Saulius Karalius pabrėžė, kad nepraėjus nė dviem savaitėm po 1990-ųjų kovo 11-osios, Klaipėdoje surengti pirmieji laisvi rinkimai į Klaipėdos miesto tarybą. Tada rinkimuose dalyvavo daugiau nei 72 tūkst. rinkimų teisę turinčių miestiečių.

„Per pirmąjį rinkimų etapą buvo išrinkti 55 Klaipėdos miesto deputatai, antrasis etapas turėjo vykti gegužės 12-ąją, trečiasis – lapkritį. Turėjo būti išrinkti 74 deputatai, bet paaiškėjo, kad pakaks ir 55, kad legaliai galėtų priiminėti visus miestui svarbius sprendimus. Ir taryba pradėjo savo veiklą, tačiau jų laukė nelengvi uždaviniai – Klaipėdoje aktyviai reiškėsi antivalstybinė organizacija „Jedinstva“, laukė sprendimai dėl sovietinių paminklų nukėlimo, paskui – 1991 m. sausio 13-oji, vėliau – pučas. Kaip sakė Vytautas Čepas, mes sėdėjome ant parako statinės, kuri bet kada galėjo sprogti“, – teigė S.Karalius.

Muziejininkai parengė kilnojamą parodą, kurioje atspindėti 27-erių metų senumo įvykiai, mūsų mieste vykę prieš 27-erius metus. Paroda bus vežiojama po mokyklas, kad mokiniai susipažintų su ano meto įvykiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sigitas Petkevičius

Sigitas Petkevičius portretas
Paskutinė karta bet tvirta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių