„Klaipėdos galerijoje“ atidaroma keramikos darbų paroda

  • Teksto dydis:

Gegužės 14 d. 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale uostamiesčio Herkaus Manto gatvėje (Herkaus Manto g. 22) atidaroma Eglės Einikytės–Narkevičienės skulptūrinės keramikos paroda „Tyras“.

Eglę Einikytę-Narkevičienę sunku apibūdinti vien tik keramikės vardu, tiksliau menininkę būtų galima vadinti keramike – filosofe, kuriančia daugiasluoksnius, prisodrintus simbolinių prasmių ir atvirus interpretacijoms kūrinius. 2015-aisias metais, gavusi valstybinę stipendiją Lietuvos kultūros ir meno kūrėjams, dailininkė surengė naujausių darbų parodą „Tyras“. Joje atsiskleidžia savęs paieškos, kitoniškumo, tarpusavio santykių, susiliejimo su gamta temos. Be to, autorė nevengia nepatogių temų: laikinumo, mirties, kūno irimo. Eglė Einikytė-Narkevičienė išsiskiria iš kitų šiuolaikinio meno kūrėjų gebėjimu į nemalonius, mūsų visuomenėje ignoruojamus dalykus pažvelgti nesilaikant egocentriškumo kanonų.

Parodos  „Tyras“ eksponatai sukurti iš subtilaus, vizualiai patrauklaus porceliano ir grubesnės akmens masės, kuri kūriniams suteikia rūstumo. Menininkė teigia, jog tokias medžiagas darbams parenka siekdama geriau atskleisti jų turinį. Norėdama perteikti švarumą ir trapumą naudoja baltą australišką porcelianą, o kontrastui pabrėžti renkasi pastarojo ir grubaus šamoto masių junginį.

Eglės Einikytės-Narkevičienės kūryboje gausu gyvūninių, antropomorfinių motyvų, liudijančių autorės dėmesingumą detalėms ir keramikos technologijoms. Dailininkė nepaprastai jautriai perteikia įvairias žmogiškąsias būsenas: mąslumą, vienatvę, melancholiją. Jos vaizduojamas žmogus – ir civilizacijos įkaitas, ir gamtos būtybė, ir kosmoso ateivis. Pasak menotyrininkės Vaidilutės Brazauskaitės, Eglės Einikytės–Narkevičienės darbai – tai „elegancijos ir rafinerijos keramikos mene pavyzdys, kai objektai subtiliai, išlaikius puikų balansą visose raiškos priemonėse, pasiekia ne tik asociatyvaus daiktiškumo lygį, bet ir metaforiškąjį, poetinį lygmenį“.

Paroda veiks iki birželio 10 d.               



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių