Pirėnų karas: kas žengs tolyn - „Malaga“ ar „Porto“?

Trečiadienio vakarą bus žaidžiami paskutiniai prestižiškiausio Europos klubų turnyro,UEFA Čempionų lygos, aštuntfinalio etapo mačai. Ispanijoje dėl vietos ketvirtfinalyje susikaus dvi Pirėnų pusiasalio šalių ekipos – vietos „Malaga“ ir Portugalijos „Porto“, kurių pirmoji dvikova baigėsi portugalų pergale 1-0.

Praėjusį sezoną Ispanijos pirmenybėse ketvirtoje vietoje finišavę „Malaga“ futbolininkai sėkmingai praėjo Čempionų lygos atrankinį etapą ir pirmą kartą savo istorijoje pateko į šį turnyrą. Grupių etape Malagos miesto komanda pasirodė puikiai, užimdama pirmąją vietą savo grupėje, nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo ir aplenkdama Italijos „Milan“ ekipą.

Ispanijos „La Liga“ čempionate šis sezonas „Malaga“ ekipai klostosi panašiai, kaip ir praėjusiais metais. Likus vienuolikai turų iki sezono pabaigos komanda dalinasi ketvirtą-penktą vietas su San Sebastiano „Real Sociedad“ ekipa. Nuo lygos lyderių atsiliekama net 27 taškais, tačiau „Malaga“ klubo tikslas ne titulas, stipriausiųjų ketvertas ir kelialapis į kito sezono Čempionų lygą.

Kitame vietiniame turnyre – Ispanijos Karaliaus taurėje („Copa del Rey“) – „ančiuviais“ pravardžiuojami Malagos miesto futbolininkai turnyro ketvirtfinalyje metė rimtą iššūkį „Barcelona“ ekipai, kuriai po dviejų rungtynių pralaimėjo bendru rezultatu 4-6.

Verta paminėti, kad vasarą klubo gretas paliko prie praėjusius sezono sėkmės išties prisidėję Santi Cazorla, Salomonas Randonas ir Jorisas Mathijsenas, kurių išvykimas išgelbėjo ekipą nuo grėsusio bankroto. Taigi, nukraujavusią „Malaga“ galima labai pagirti už puikų debiutinį sezoną Čempionų lygoje, kuris gali būti dar geresnis, jei šiandien pavyks iškovoti kelialapį į kitą turnyro etapą.

Komandos naujienos: Trečiadienio rungtynėse „Malaga“ gretose tikrai nepamatysime krašto gynėjo Eliseu, kuris gydosi kelio raiščių sužalojimą, tuo tarpu puolėjas Julio Baptista išsigydė pakinklinės sausgyslės traumą ir bus pasiruošęs mačui.

Per paskutinių dešimt metų „Porto“ klubas šalies čempionų titulą iškovojo net aštuonis kartus, todėl nieko keisto, kad ir šiemet jie yra vieni pagrindinių kandidatų į šį titulą. Likus aštuoniems turams iki sezono pabaigos „Porto“ ekipa rikiuojasi antroje vietoje, vos dviem taškais atsilikdama nuo Lisabonos „Benfica“, tačiau tokiai situacijai apversti aukštyn kojom užtenka vieno mačo.

„Porto“ ekipa vis dar kaunasi ir Portugalijos lygos taurėje („Taça da Liga“), kurioje pasiekė pusfinalį. Jame trenerio Vitoro Pereiros auklėtiniai susitiks su „Rio Ave“ klubu. Tuo tarpu su Portugalijos taure („Taça de Portugal“) Porto miesto ekipai teko atsisveikinti aštuntfinalyje pralaimėjus 1-2 prieš „Braga“ komandą.

Kartu su Kijevo „Dynamo“, Paryžiaus „Saint-Germain“ ir Zagrebo „Dinamo“ ekipomis šių metų Čempionų lygos grupėje varžęsis „Porto“ klubas finišavo antroje vietoje. Tuo tarpu pirmajame aštuntfinalio mače prieš „Malaga“ savo aikštėje „Porto“ žaidėjai buvo visa galva geresni už varžovus, tačiau išnaudojo tik vieną iš daugybės turėtų progų.

2004 metais Čempionų lygą laimėjęs „Porto“ klubas nuo to laiko dideliais pasiekimais pasigirti negali. Jei portugalų klubui pavyktų eliminuoti „Malaga“ iš turnyro, tai būtų pirmasis kartas nuo šlovingųjų 2004 metų, kuomet „Porto“ futbolininkai pateko į turnyro ketvirtfinalį. Tiesa, turnyro aštuntfinalyje šis klubas varžosi dešimtą kartą savo istorijoje.

Komandos naujienos: Saugas Joao Moutinho ir gynėjas Eliaquimas Mangala dėl traumų nežaidė dviejuose paskutiniuose „Malaga“ mačuose, tačiau tikėtina, kad šiandien juos pamatysime.

„Malaga“ žaidėjai dėkoja sirgaliams už palaikymą | AP/Scanpix nuotr.

Įdomūs faktai:

• Prieš „Porto“ patirtas pralaimėjimas 0-1 „Malaga“ klubui buvo pirmasis pralaimėjimas Čempionų lygos istorijoje.

• „Malaga“ futbolininkams 2013 metai kol kas yra prasti, mat per 14 nuo Naųjųjų žaistų rungtynių jie iškovojo tik keturias pergales.

• „Porto“ klubas per savo istoriją Europos turnyruose kelialapį į kitą etapą yra iškovojęs net 33 kartus po to, kai laimėjo pirmąsias rungtynes.

• „Porto“ ekipa į Čempionų lygos aštuntfinalio etapą šiemet pakliuvo jau 10 kartą savo istorijoje. Paskutinį kartą komanda čia žaidė 2009-10 metų sezone, kuomet bendru rezultatu 2-6 buvo eliminuota Londono „Arsenal“ klubo.

Pirmosios „Porto“ ir „Malaga“ klubų dvikovos įvartis:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių