Arvydas Sabonis – naujasis LKF prezidentas

Kauno „Park Inn“ viešbučio konferencijų salėje vyko Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) ataskaitinė-rinkiminė konferencija.

Garbių svečių gausa

Į laikinąją sostinę šiandien susirinko visi šalies krepšinio svarbiausi asmenys. Tarp jų ir vienintelis kandidatas į LKF prezidentus - Arvydas Sabonis.

Šalies krepšinio legenda LKF prezidento poste pakeitė dabartinį vadovą Vladą Garastą.

Prieš konferenciją A.Sabonis persimetė keletu žodžių su senu savo pažįstamu ir kovų bendražygiu Sergejumi Jovaiša. Šiuo metu A.Sabonis eina Kauno „Žalgirio“ klubo prezidento pareigas, tuo tarpu S.Jovaiša dirba Kauno „Baltų“ sporto direktoriumi.

Konferencijos metu pranešimus skaitė V.Garastas, LKF revizijos komisijos narys Robertas Brazys, LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Be naujojo LKF prezidento šiandien Kaune taip pat  išrinkti LKF revizijos, etikos, drausmės ir apeliacinės komisijų nariai bei Garbės Taryba.

Konferencija prasidėjo tylos minute. Pagerbtas vakar Anapilin išėjęs vienas įtakingiausių Lietuvos verslininkų Bronislovas Lubys. „Vakar mes sulaukėme labai liūdnos žinios - mirė B.Lubys, kuris buvo vienas pagrindinių 2011 metų Europos čempionato rėmėjų“, - kalbėjo V.Garastas.

Konferencijoje dalyvavo 98 balsavimo teisę turintys nariai.

Apdovanojimų gausa

Konferencijai pirmininkavo 1997-aisiais metais Lietuvos moterų rinktinę prie Europos čempionių titulo atvedęs Vydas Gedvilas.

Renginio pradžioje už indėlį į šalies krepšinio pergales bei didžiules pastangas būnant 2011-ųjų metų Europos čempionato ambasadoriumi A.Saboniui Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovas Klemensas Rimšelis suteikė Lietuvos nusipelniusio sportininko vardą.

„Už indėlį į Lietuvą“ specialus apdovanojimas Laudatio bei pergalės deivės Nikės skulptūrėlė įteikta V.Garastui.

3 laipsnio LKF atminimo medaliu apdovanotas Lietuvos rinktinės sirgalių vedlys Tomas Balaišis-Sėkla bei „Varom už Lietuvą“ akcijos sumanytojas Raimondas Daubaras. Garbės ženklas įteiktas Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinės vyriausiajam treneriui Algimantui Šatui, aukščiausias LKF apdovanojimas - Garbės ordinas - įteiktas Stanislovas Stonkus.

Pasidžiaugė darbo rezultatais

Kadenciją baigiantis 79-erių metų Vladas Garastas neslėpė džiaugsmo, kad Lietuvos krepšinis sparčiais žingsniai žengia į priekį. „Įvertinus visų šalies rinktinių pasirodymus ir apibendrinus rezultatus galiu pasakyti, kad Lietuva užima trečią vietą Europoje ir šeštąją pasaulyje. Šie pasiekimai yra tikras Lietuvos krepšinio įvertinimas“, - sakė V.Garastas.

Šie garsaus trenerio žodžiai buvo palydėti gausiais aplodismentais.

V.Garastas neslėpė pasitenkinimo, kad šiemet vykęs Senojo žemyno čempionatas buvo geriausias per visą istoriją. „Nuo pat pradžios iki pat pabaigos viskas vyko aukščiausiu lygiu. Jau Vilniuje suorganizuota burtų traukimo ceremonija visiems sukėlė didžiulį įspūdį. Konstantinas Stanislavskis mėgdavo sakyti, kad teatras prasideda nuo rūbinės. Aš pasakysiu, kad čempionatas prasideda nuo burtų traukimo. Visiems pirmenybės paliko neišdildomą įspūdį, o organizacinis komitetas atliko didžiulį darbą“, - sakė LKF prezidentas.

Jis pasidžiaugė, kad per pastaruosius ketverius metus federacija užmezgė strategines partnerystes su Tarptautine krepšinio federacija (FIBA), „FIBA Europe“, Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacija (NBA), Rusijos, Slovėnijos bei Ispanijos krepšinio federacijomis.

Daugiausiai išlaidų - rinktinėms

Revizijos ataskaitą už ataskaitinį laikotarpį perskaitė LKF revizijos komisijos narys Robertas Brazys. Komisijos pirmininkas Virginijus Dovydaičius renginyje dalyvauti negalėjo.

LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas pristatė finansinę ataskaitą. Per ataskaitinį laikotarpį LKF išlaidos siekė 11,9 mln litų. Daugiausiai išlaidų skirta rinktinių pasirengimui. Nacionalinės vyrų rinktinės pasirengimas kainavo 1,8 mln Lt, moterų rinktinei skirta 700 tūkst. Lt, lygoms – 500 tūkst. Lt.

Išaugusi lygų konkurencija

Konferencijos metu savo mintimis su susirinkusiais pasidalino ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Šarūnas Kliokys bei Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) vadovė Audra Ginelevičienė.

„Džiaugiuosi, jog LKL lygos kyla, o grandams Kauno „Žalgiriui“ ir Vilniaus „Lietuvos rytui“ vis sunkiau sekasi įveikti čempionato vidutiniokus“, - pažymėjo lygos prezidentas. Jis taip pat neslėpė siūlysiantis ir toliau išlaikyti pereinamųjų rungtynių seriją tarp stipriausios Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ir LKL paskutinę vietą užėmusios ekipos. „Dar niekada nebuvo atvejo, kad NKL ekipa pereinamojoje serijoje įveiktų LKL komandą. Todėl manyčiau, kad automatiškai skirti vietą elitinėje lygoje NKL nugalėtojams yra dar gerokai per anksti. O kas bus jei klubas, laimėjęs antrąjį šalies krepšinio divizioną, po metų susidurs su finansinėmis problemomis?“, - klausė Š.Kliokys.

Išaugusia konkurencija pasidžiaugė ir LMKL vadovė A.Ginelevičienė. „Šiemet po labai ilgos pertraukos moterų krepšinio čempionatą pradėjo 8 komandos. Turime vieną superklubą ir dar septynias lygiavertes komandas. Tai labai džiugina, nes čempionatas žada būti labai įdomus ir intriguojantis“, - kalbėjo A.Ginelevičienė. Vienintelė problema, kurią išskyrė LMKL vadovė yra tai, kad vis mažiau jaunų krepšininkių papildo moterų krepšinio lygą.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Teisėjų asociacijos (TA) prezidentas Kęstutis Pilipauskas pasidžiaugė, kad per pastarąsias dvi kadencijas LKF prezidentas Vladas Garastas bei jo komanda puikiai bendradarbiavo su šalies krepšinio arbitrais. „Turėjome labai geras darbo sąlygas, visą laiką jautėme palaikymą. Tai labai svarbu. Viena teisėjų karta jau nueina nuo scenos, ateina jauni teisėjai. Tikimės, krepšinio visuomenės pakantumo bei supratimo“, - gausiai susirinkusiems konferencijos svečiams sakė K.Pilipauskas.

Diskusijos dėl pereinamosios serijos

Patenkinti Nacionalinės moterų krepšinio lygos ir Marijampolės „Kadžio“ prašymai priimti į LKF narius.

LKF siūlo nuo 2012-13 metų sezono panaikinti peržaidimų seriją tarp LKL ir NKL komandų. „Šiame sezone dar vyks pereinamųjų rungtynių serija, o vėliau remiantis Europos lygos praktika -pereinamųjų rungtynių serijos nebeliks“, - kalbėjo M.Balčiūnas. Šio klausimo svarstymas sulaukė nemažai svarstymų ir diskusijų, kadangi buvo prisiminta praėjusio sezono praktika, kai per pereinamąsias rungtynes LKL paskutinę vietą užėmusi Palangos „Naglio“ ekipa ir NKL nugalėtojas Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubas registruoti galėjo skirtingą legionierių skaičių.

Konferencijoje nuspręsta išlaikyti dabar LKL galiojančią legionierių limito taisyklę. Stipriausios šalies lygos klubams bus leista registruoti po penkis Lietuvos pilietybės neturinčius žaidėjus, o šeštasis krepšininkas komandai kainuotų papildomus 50 tūkst. Lt.

Šiuos sprendimus palaikė 64 konferencijos delegatai, prieš balsavo vienas, o susilaukė 7.

A.Sabonis – LKF prezidentas

Svarbiausias konferencijos klausimas – naujojo LKF prezidento rinkimai. Vieninteliu kandidatu užimti postą buvo Arvydas Sabonis.

Lietuvos krepšinio legenda šiose pareigose pakeis pastaruosius aštuonerius metus šalies krepšiniui vadovavusį Vladą Garastą.

Konferenciją vedęs Vydas Gedvilas padėkojo darbą baigusiam V.Garastui bei nestokodamas geros nuotaikos pajuokavo, kad linki po ketverių metų iškelti dar kartą savo kandidatūrą LKF prezidento rinkimuose. Pagal nuostatus LKF prezidentas gali būti renkamas tik dviem iš eilės kadencijoms.

LKF prezidentas išrinktas atviru balsavimu. Už A.Sabonio kandidatūrą balsavo visi 98 balsavimo teisę turėję konferencijos dalyviai.

„Turbūt visi čia susirinkę supranta, kokią svarbą šaliai turi krepšinis. Svarbiausia, jog ši sporto šaka vienija visą tautą. Man labai malonu, kad savo darbu galėsiu prisidėti prie krepšinio vystymo“, - kalbėjo naujasis LKF prezidentas.

A.Saboniui tapus prezidentu, salėje susirinkę balsavusieji naująjį federacijos vadovą pasitiko audringomis ovacijomis atsistoję.

„Įdomūs rinkimų vingiai. Ar galėjau prieš tiek metų, kai jis atvyko į pirmąją „Žalgirio“ treniruotę, pagalvoti, jog kada nors Arvydas užims šį postą. Manau, kad naujasis prezidentas atitinka visus kriterijus. A.Sabonis puikiai atliko savo darbą būdamas Europos čempionato ambasadoriumi. Šiame poste turi būti tik stiprios asmenybės. Lietuva bus bene vienintelė pasaulio valstybė, kurios krepšinio federacijos prezidentas yra krepšinio šlovės muziejaus narys“, - džiaugėsi V.Garastas.

V.Garastas - LKF garbės prezidentas

LKF revizijos komisijoje ir toliau dirbs Virginijus Dovydaičius, Robertas Brazys ir Vidmantas Stankevičius. Modestas Paulauskas, Stanislovas Stonkus, Jūratė Daktaraitė, Vladas Garastas ir Sergejus Jovaiša išrinkti į Garbės Tarybą. LKF Etikos, drausmės ir apeliacinės komisijos nariais tapo Justinas Macijauskas bei teisininkai Kęstutis Vagneris ir Andrius Budvytis.

LKF prezidento vairą šiandien į buvusio savo auklėtinio rankas perdavęs V.Garastas visam laikui išrinktas LKF garbės prezidentu. Konferencijos dalyviai nusprendė, kad balsuoti dėl šio klausimo yra neverta, o pritarimą patvirtino gausiais aplodismentais.

Naujasis LKF prezidentas V.Garastui įteikė simbolinius raktus bei padėkos ženklą „Už Lietuvos krepšinio pergales“.

„Ačiū už viską, tačiau man net nejauku. Sunku ką nors pasakyti. Duok Dieve sveikatos, galbūt galėsiu dar kuo pagelbėti“, - susijaudinimo neslėpė V.Garastas.


Šiame straipsnyje: LKFSabonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

klaida

klaida portretas
nerenkamas , bet SKIRIAMAS !

Jonas

Jonas portretas
Saboniui bus daug geriau, jei valdžia atkreips dėmesį į Stulpino atspausdintus straipsnius dėl statybų Kuršių nerijoje ir atstatys teisingumą, nes visos statybos yra teisėtos.Valdžios ir teismų abejingumas ir įstatymų ignoravimas baigia į kapus nuvaryti mūsų tautos pasididžiavimą- A. Sabonis ant bankroto slenksčio. A. Sabonis daugiau nei bet kas yra nusipelnęs visai Lietuvai-tai gal mūsų tauta tars savo veiksmingą ir galingą žodį apginant A. Sabonį. MANAU, KAD JIS TIKRAI NUSIPELNĖ SAVO TAUTOS VEIKSMINGO PALAIKYMO. KUR VISUOMENĖS PROTESTAI IR KITI VEIKSMAI-PETICIJOS, REIKALAVIMAI NUTRAUKTI NETEISĖTĄ TAUTOS DIDVYRIO PERSEKIOJIMĄ?

TO - JONAS

TO - JONAS portretas
O man atrodo , kad Sabonis yra labai korumpuotas . Pamenu jo kysi a/a Barazauskui - milijonus kainuojancia jachta , uz kuria ... galimai ir buvo suteikti leidimai statyti botelius UNESCO REGISTRUOTAME DRAUSTINYJE ? Tada Brazauskas atvirai teige ziniasklaidai , jog sia , milijonus kainuojancia , jachta jam ...padovanojo Sabonis ? Teismas , LR GP prokurorai , ziniasklaida , jau ne karta irode , kad Stulpinas buvo korumpuotu prokuroru , tad jo teiginiai yra niekiniai ?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių