Žudynės Kaune: V. Račkauskas ir kiti policininkai lieka išteisinti

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį buvusiems ir esamiems policijos pareigūnams, kurie kaltinti netinkamai reagavę į pranešimus apie Drąsiaus Kedžio planuojamas žudynes Kaune 2009 metų rudenį.

Generalinės prokuratūros skundas, kuriuo prašyta apkaltinamojo nuosprendžio, atmestas.

Kaltinimai šioje byloje buvo pateikti buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui Tomui Ulpiui, Kriminalinės policijos biuro pareigūnams Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui, jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui. Pareigūnai kaltinti piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir tarnybos pareigų neatlikimu.

Prokuratūra visus juos prašė pripažinti kaltais ir skirti 9,4–13 tūkst. eurų baudas.

Prokurorų teigimu, netinkamas policininkų reagavimas į Mindaugo Žalimo pranešimą lėmė, kad nebuvo užkirstas kelias nusikaltimui,policininkai esą nesiėmė tinkamų veiksmų gautai informacijai patikrinti. Pareigūnai savo kaltę visą laiką neigė.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismo paskelbtoje sakoma, kad pareigūnai vis dėlto ėmėsi veiksmų, kreipėsi į prokurorus dėl procesinių prievartos priemonių taikymo, slapta klausė D.Kedžio pokalbių. Tačiau prašymą sekti kaunietį prokuratūra atmetė dėl nepakankamo pagrindo. 

Teismas taip pat atsižvelgė, kad tuo metu D.Kedys ir jo dukra buvo laikomi nukentėjusiais.

Kaltinimas policininkams dėl dokumentų klastojimo sietas su epizodu, kai Generalinė prokuratūra raštu užklausė policijos, ar anksčiau gauta informacijos apie galimus žmogžudystėmis Kaune įtariamo D.Kedžio bendrininkus. Kaltinamajame akte teigiama, kad tuometinis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka 2009 metais lapkritį, jau po žudynių, kreipėsi į Policijos departamentą, klausdamas, ar Kriminalinės policijos biuras ir jo padaliniai apskrityse nebuvo gavę informacijos, skundų, pareiškimų apie planuojamą susidorojimą su Jonu Furmanavičiumi ir Violeta Naruševičiene.

Pasak kaltintojo, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas E.Damukaitis parengė pažymą su melaginga informacija, kad nebuvo gauta jokios informacijos, pranešimų ar skundų fiziškai susidoroti su asmeninis. Šį atsakymą savo parašu patvirtino generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas, ir jis buvo išsiųsta prokurorams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Visa ši istorija tai detalės iš fantastinio detektyvo. Žuva Kedys ir Ūsas, bet aplinkybės visiškai neaiškios.Lyg niekas šalia jų nedalyvavo, tarsi du kaubojai iš prerijų.

Tokia tiesa

Tokia tiesa portretas
Labai mįslingas Račkausko vaidmuo Panevėžyje gaudant tulpinius, policininko ir prokurorės žūtis.

uz drasiu

uz drasiu portretas
Labai primena drasiaus kedzio kriminaline istorija 1972 metus geguzes men kai miesto centre susidegino romas kalanta bet kaltu organizatoriu prokurorai iki siol nerado..
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių