Teisme suimti vaiko egzekucija įtariami motina ir jos sugyventinis

Šiandien į teismą atvesta pora, kuri įtariama mirtinai sumušusi ketverių metų berniuką.

Teismas skyrė suėmimą sunkiai sužaloto ir penktadienį mirusio keturmečio mamai ir patėviui.

Vaiko motina Monika Kaziukaitytė suimta 7 paroms, patėviui Gediminui Konteniui skirtas 3 mėnesių suėmimas, žurnalistus informavo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Vytautas Gataveckas.

„Įtariamieji įtariami savo bejėgiškos būklės šeimos nario itin žiauriu nužudymu. Abu įtariami tuo pačiu straipsniu, kadangi, kaip žinote, šį rytą vaikelis mirė“, – žurnalistams sakė V.Gataveckas.

Pasak prokuroro, ketvirtadienį neigęs savo kaltę, berniuko motinos sugyventinis parodymus pakeitė ir iš dalies pripažino, jog prieš mažametį naudojo smurtą. V.Gataveckas sako, kad motina pradžioje bandė dangstyti vyrą ir kaltę prisiėmė pati.

Įtariamieji aiškino, kad smurto protrūkis įvyko dėl netaisyklingai ištartų vaiko žodžių.

„Tačiau kuomet jai buvo oficialiai pareikštas įtarimas, ji apklausta įtariamąja, ji nurodė tokias aplinkybes, kokios, jos manymu, buvo iš tikrųjų. Šiandien neturime ypatingų abejonių manyti, kad ji meluoja. Taip, (nurodė – BNS), kad sugyventinis“, – kalbėjo prokuroras.

Anot jo, įtariamasis nurodo, kad ir motina „pasmurtaudavo vaiko atžvilgiu“.

„Vyras pripažįsta patį faktą, kad buvo naudojamas smurtas ir iš esmės jis pripažįsta, kad nuo jo veiksmų galėjo įvykti mirtis“, – kalbėjo V. Gataveckas.

Jis patvirtino, kad teisėsauga turi duomenų, jog smurtas šeimoje buvo naudojamas ir anksčiau. Prokuroras pažymėjo, kad pranešus apie vaiko mirtį mama reagavo jautriai, ji nuolat verkė, vyras reagavo santūriau.

Įtariamieji aiškino, kad smurto protrūkis įvyko dėl netaisyklingai ištartų vaiko žodžių.

„Aiškinimas toks, kad berniukas buvo mokomas skaičių ir nesugebėjo kai kurių skaičių ištarti. Tokia buvo pradžia“, – aiškino jis.

Įtariamieji pareigūnams nurodo, kad neįvertino sužalojimų, pradžioje vaiką dar bandė gydyti vaistais patys ir „galvojo, kad berniukas, kaip ir visais kitais atvejais, suteikus tam tikrą pagalbą namuose, išgis“.

Sužalojimai rasti galvoje, rankose, pilve, nugaroje – ekspertų manymu, mušant buvo naudojami įvairūs daiktai. Apie tai, kad vaikas buvo mušamas skirtingais daiktais, paliudijo ir mama. Ji taip pat sakė, kad po sugyventinio smurto protrūkio sumuštą vaiką paliko su tuo pačiu sugyventiniu. Pastarąjį esą ji bandė nuraminti ir šis jai pažadėjo, kad smurtas liausis.

„Ar ji (egzekucija - BNS) truko, vyko visą dieną, ar pusę dienos, aš šito negalėčiau atsakyti, bet vaiko būklė nuolat blogėjo. Kai jie suprato, kad vaiko būklė kritinė, ji ėmėsi veiksmų iškviesti greitąją“, - aiškino prokuroras.

Prokuroras nurodo, kad įtariamieji buvo blaivūs, yra paimti kraujo mėginiai dėl narkotinių medžiagų vartojimo. Taip pat jiems bus skirta ir psichiatrinė ekspertizė. Net ir paaiškėjus, jog motina prieš vaiką nesmurtavo, jai grės atsakomybė už vaiko palikimą pavojingoje gyvybei būsenoje, nes ji nesiėmė priemonių padėti vaikui. Pareigūnai taip pat tikrina versiją, kad ji apie vaiką nepranešė medikams, nes buvo įbauginta.

Žiauriai sumuštas keturmetis itin sunkios būklės trečiadienio vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose. Penktadienio rytą vaikas mirė.

Medikas: nesuvokiamas atvejis

Nesuvokiama, kad Kėdainiuose mirtinai sumušto berniuko tėvai galėjo nepastebėti jo būklės, sako vaiką gydęs klinikų medikas.

„Vizualiai akivaizdūs sumušimai visame kūne – vien dėl to reikia kreiptis. O jei dėl to trinka kitos gyvybės funkcijos, yra nesuvokiama, kaip galima šito nepastebėti“, – žurnalistams penktadienį sakė Vaikų ligų klinikos Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vaidotas Gurskis.

Nesuvokiama, kad Kėdainiuose mirtinai sumušto berniuko tėvai galėjo nepastebėti jo būklės, sako vaiką gydęs klinikų medikas.

Prokuroras anksčiau penktadienį žurnalistams sakė, kad tėvai į medikus kreipėsi gerokai vėliau nei jis buvo sumuštas, nes esą manė, jog jam pagerės.

Pasak mediko, vaikui lūžių nenustatyta, tik daugybiniai įvairių sričių sumušimai, daugiausia – galvos srityje, taip pat jam buvo sumušti plaučiai.

„Visą šitą laiką paciento smegenų veikla neatsistatė, jis išliko komos būklės“, – kalbėjo V.Gurskis.

Mediko teigimu, su tokiais atvejais tenka susidurti kartą per kelerius metus.

„Tokių smurto protrūkių pasitaiko ne tiek daug, tačiau jų pasitaiko kas dveji-treji metai, ypač sunkių sužalojimų ir kitų prievartos atvejų. Į mūsų kliniką tokie mažamečiai, jei ne kasmet, tai kas dvejus, trejus metus įvyksta“, – kalbėjo jis.

Atnaujintas tyrimas dėl ankstesnio sumušimo

Penktadienį prokuratūra nutarė atnaujinti anksčiau nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl galimo mažamečio iš Kėdainių sužalojimo.

Aukštesniam prokurorui patikrinus 2016 metų gruodžio 1 dieną priimtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, penktadienį nuspręsta jį atnaujinti ir toliau tirti sujungus su ketvirtadienį Kauno apygardos prokuratūroje pradėtu ikiteisminiu tyrimu.

Atlikti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, pranešė Generalinė prokuratūra.

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio nurodymu taip pat pradedamas tarnybinis patikrinimas, kodėl ikiteisminis tyrimas dėl nežymaus mažamečio vaiko sveikatos sutrikdymo buvo nutrauktas.

Pernai Kėdainuose buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje, kai į darželį buvo atvestas sumuštas vaikas. Tačiau prokuroras tuomet nusprendė, kad nėra pakankamai duomenų bylą perduoti teismui ir ją nutraukė.

Anot prokuratūros pranešimo, Kauno apylinkės prokuratūros Kėdainių skyriuje pradedamas kompleksinis viso skyriaus veiklos patikrinimas.

Šį trečiadienį tas pats vaikas buvo itin sunkiai sumuštas, o penktadienį jis mirė Kauno klinikose.

„Generalinės prokuratūros vadovybė taip pat priėmė sprendimą nedelsiant patikrinti visus nutrauktus ikiteisminius tyrimus, kurių metu buvo tirtos aplinkybės, susijusios su galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusiais nepilnamečiais“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Jame nurodoma, kad artimiausiu metu bus papildytos generalinio prokuroro rekomendacijos, kuriose aukštesniam prokurorui bus nurodyta privaloma tvarka atlikti tokių nutrauktų ikiteisminių tyrimų patikrinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viliuke

Viliuke portretas
Kodel policija leidzia tam prakeiktam vaikzudziui dengti savo snuki? Tegul visa Lietuva pamato,kaip atrodo zmogzudys! Apima tokia neapykanta tam issigimeliui,kad atrodo savo rankomis pasmaugtum ta gyvuli. Kodel motina kentejo (o gal ir ne) savo vaiko kankinima ir niekur realiai nesikreipe pagalbos? O gal jai tas pats,kaip kentejo tas vargsas vaikelis? Tegul gula ant sazines tiems pareigunams,kurie nepasivargino apklausti vaikelio,nors zinojo apie smurta. Ar gali tokie dirbti toliau,jeigu abejingi vaiko skausmui? O gal taip yra todel,kad pagrinde policijoje,na,ir seime dirba vyrai? Matome prie ko ritasi pasaulis valdomas vyru. Gal jau laikas moterims imti vadzias i savo rankas? Ir4 dar. Labai gaila,kad panaikinta mirties bausme,nes tokiems issigimeliams siame pasaulyje nera kas veikti. Tegul dega pragare,parazitai!

+

+ portretas
Pries kelis metus Coventry ivyko panasi istorija tik alkoholiku lenku semoje irgi nuzude 4 metu berniuka -muse,marino badu.Tik tiek,kad motina kalejime galu gale issiblaive ir veliau pasikore. Butu buve zymiai paprasciau,jei isskirtinais atvejais butu taikoma mirties bausme; bent kiek teisingumo...

Ogis

Ogis portretas
Nejau vel bus pripazinti nepakaltinamais tie urodai,kaip eilini kart! Tipo mes su boba debilai nieko nesupratom ka darem??!! Supuvus teisesauga,jokiu pasiteisinimu cia negali buti! Gyvybe uz gyvybe! Grazinkit mirties bausme!
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių