Teismas: sunkiai sužalotas paauglys buvo įdarbintas nelegaliai

Šiaudų draskytuvo sunkiai sužalotas 17-metis, kurį medikams pavyko ištraukti iš mirties nasrų, Boniškių ūkininko Rimanto Vaidoto įmonėje buvo įdarbintas nelegaliai. Tai penktadienį konstatavo Kauno apylinkės teismas.

Laukia dar viena byla

R.Vaidotui skirta 1800 eurų bauda, kurią jis privalo sumokėti per keturiasdešimt dienų. Tiesa, jis dar gali šią teismo nutartį per dvidešimt dienų apskųsti.

Šio teisėjos Larisos Tamulionienės, nagrinėjusios 58-erių R.Vaidoto administracinę bylą, sprendimo  nekantriai laukė ir ikiteisminį tyrimą dėl nelaimės pradėję teisėsaugininkai. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, jame R.Vaidotas vis dar turi liudytojo statusą. Ir, nors jau gauta ekspertų išvada, kad 17-mečio patirti sužalojimai buvo sunkūs,  dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas į sunkų sveikatos sutrikdymą nėra perkvalifikuotas.

Dalis liudytojų nėrė į krūmus

Kaip jau rašyta, R.Vaidotui Darbo inspekcija buvo surašiusi protokolą už 17-mečio įdarbinimą, nesilaikant Darbo kodekso nuostatų. Policijai pavyko rasti du liudytojus, kuriems jis dar iki šio įvykio gyrėsi dirbantis pas kaimyną R.Vaidotą.

Tačiau prisišaukti liudyti į teismą pavyko tik vieną iš jų. Antrojo, kaip paaiškėjo, nukentėjusiojo dėdės, nepavyko atvesdinti net policijai. Todėl buvo nuspręsta teisme apklausti ikiteisminio tyrimo metu su juo bendravusį policijos tyrėją.

Vyresniojo nelaimėlio brolio, kuris šiems liudytojams pasakojo tą patį, nepavyko prisišaukti į apklausą nei policijai, nei Darbo inspekcijai.

Be to, remiantis R.Vaidotui surašytu protokolu, 17-mečio darbo sutartis su juo buvo pasirašyta tik už valandos po nelaimės.

Kaltės nepripažino

Nelegalų nepilnamečio įdarbinimą neigęs R.Vaidotas teisme patvirtino, kad 17-metis buvo prieš nelaimę keturis kartus atėjęs į jo įmonę. Tačiau esą šiam tik rodyta, ką jis turės dirbti.

Teisiamasis tikino, kad 17-metis turėjo būti įdarbintas pagalbiniu darbuotoju tik kitą dieną po nelaimės. Ir apie tai iš vakaro „Sodrai“ turėjo pranešti jo buhalterė. Esą iki ryto visi reikiami dokumentai turėjo „suvaikščioti“ ir sutartis su nepilnamečiu, kuriam, kaip ir priklauso, atstovavo jo motina, turėjo būti pasirašyta kitos dienos rytą.

„Tačiau įvykusi nelaimė viską paspartino. Tik per tą sumaištį pamiršau pranešti apie ją Darbo inspekcijai“, – teisinosi R.Vaidotas.

Melavo ir nukentėjusysis

Sunkiai sekėsi prisišaukti į teismą ir patį nukentėjusįjį. Galiausiai atvykęs, šis pasakojo tą patį, ką ir jo darbdavys – esą lankydavosi šio malūne tik ketindamas pramokti būsimą darbą.       

Į teismą iškviesta 17-mečio motina piktinosi, kodėl taip domimasi jos sūnaus sužalojimo aplinkybėmis – juk šis niekam pretenzijų neturi. Tačiau, dievagodamasi, kad pas R.Vaidotą sūnus tikrai nedirbo, už minutės ji jau teigė, kad nelaksčiusi paskui pastarąjį, nes šis – ne penkiametis. Galiausiai, priremta prie sienos, prisipažino pasirašiusi ant R.Vaidoto atvežto kažkokio dokumento praėjus 10 minučių po jo skambučio apie nelaimę. Darbo inspekcija išsiaiškino, kad tai buvo 17-mečio, kuris tuo metu jau buvo atvežtas į Kauno klinikas, vardu pasirašyta darbo sutartis su teisiamuoju.         

Atsipirko ne pačia didžiausia bauda

„Nelegalaus darbo faktą patvirtino šioje administracinėje byloje esančių įrodymų visuma – 17-metis 2016-ųjų birželį nelegaliai dirbo R.Vaidoto ūkyje keturias dienas. O birželio 8 dieną, jam tvarkant šiaudų granulių gamybos cecho teritoriją, įvyko nelaimingas atsitikimas. Tik po to buvo pranešta „Sodrai“ apie jo įdarbinimą bei pasirašyta darbo sutartis. R.Vaidoto kaltė įrodyta ne tik liudytojų, bet ir paties nelegaliai dirbusio 17-mečio parodymais. Apklausiamas Darbo inspekcijoje, jis teigė, kad nelaimės metu tvarkė bendrovės teritoriją“, – taip savo sprendimą pripažinti R.Vaidotą nusižengus Lietuvos įstatymams komentavo teisėja L.Tamulionienė.

Ji teigė skyrusi R.Vaidotui grėsusios bausmės vidurkį, nes anksčiau jis nebuvo baustas už nelegalų įdarbinimą. O už šį pažeidimą pirmą kartą numatyta bauda nuo 868 iki 2896 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikta

Pikta portretas
O mama pasake kiek pinigu paeme is darbdavio?ar pasake kaip reketavo ji,ar pasake kiek melavo apie sunaus sveikata? O kiek suaugusiu dirba nelegaliai,gauna pasalpa ir taip papildomai uzsidirba O kodel mama negalejo vaiko islaikyti,kodel leido nepilnameti dirbti,kai vaikas nese pinigus buvo gerai,bet kai beda nutiko,tada ji teisi,ji nukentejus.nu bjauru ir tiek

vaikinukui pasiseke

vaikinukui pasiseke portretas
kad dirbdamas nelegaliai sugebejo irodyti kad tai darbdavio kalte.O tu ar dar vis dirbi nelegaliai nors viska kuo puikiausiai zinai kai bus panasi beda gali jau nei mama nei tetis ir nei advokatas nepadeti TAU .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių