Teisme – ilgai laukta Kauno studentų pergalė

Esą nesankcionuotą akciją per Vytauto Didžiojo universiteto Rugsėjo 1-osios šventę surengę studentai buvo išteisinti. Tačiau vienu iš organizatorių laikytas doktorantas Tadas Janušauskas apgailestavo, kad žmogaus teises teismuose pavyko apginti tik po ilgo proceso.

Pripažino kaltu

"Kauno diena" jau rašė, kad Rugsėjo 1-ąją šmaikščią akciją per VDU šventę Laisvės al. surengę dauguma tos pačios aukštosios mokyklos studentų, pasivadinusių "Aukštuoju Moxlu", sulaukė kvietimo į teismą.

Byla jiems buvo iškelta dėl policijos pareigūnų suraityto protokolo, kuriame buvo rašoma, kad akcijos organizatoriai pažeidė susirinkimo įstatymą apie renginį neinformavę Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus. Protokolas buvo surašytas po policijos pareigūnų bandymo dar tą pačią dieną akciją uždrausti.

Po kelių bylos svarstymo posėdžių, gruodžio mėnesį, Kauno apylinkės teismas studentą T.Janušauską pripažino kaltu.

"Jūs akivaizdžiai pasinaudojote vykstančiu renginiu savo idėjoms skleisti. Aišku, kad turite laisvę reikšti savo nuomonę, tačiau reikėjo apie tai informuoti renginio organizatorių arba surengti atskirą renginį, informuojant apie jį savivaldybę", – po nuosprendžio paskelbimo aiškino teisėjas Darius Urbonas.

Sprendimą apskundė

Toks sprendimas buvo priimtas net po VDU rektoriaus Juozo Augučio parodymų, kad "Aukštojo Moxlo" akcija buvo renginio dalis, oficialiam renginiui netrukdė ir atskiro leidimo jiems nereikėjo.

T.Jaunušauską ginantis advokatas Gintaras Černiauskas nesutiko su tokiu teismo sprendimu ir jį apskundė. Skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas nusprendė jį patenkinti ir bylą nutraukti. Šis nutarimas jau nebegali būti skundžiamas.

"Įvertinus byloje surinktus duomenis, konstatuotina, kad T.Janušauskui inkriminuojamas pažeidimas, nesant pakankamai surinktų objektyvių įrodymų, negali būti laikomas įrodytu, o nutarimas negali būti teisėtas ir pagrįstas", – konstatavo teisėjas Viktoras Preikša.

Ragino ginti savo teises

Anot advokato G.Černiausko, pergalė parodo, kad savo teises yra būtina ginti.

"Dažnai girdime, kad žmonės nepasitiki teismine sistema, tačiau jei jie jaučiasi teisūs, turi už save pakovoti. Tas kelias nelengvas, bet tikrai verta", – sakė advokatas.

Pasak jo, šiais laikais dėl tokių iššūkių kaip terorizmas ir kitokių grėsmių, su kuriomis susiduria pasaulio valstybės, dažnai stengiamasi žmonių teises suvaržyti. "Tačiau kiekvienas pilietis turi savo teises, turi jas išmanyti ir, jeigu reikia, apginti", – ragino G.Černiauskas.

Teisingumas – ne visiems?

Vidurio Europos universiteto (CEU) doktorantas T.Janušauskas taip pat manė, kad ši byla gali būti laikoma pavyzdžiu: "Džiugu, kad šis nutarimas prisidės prie tos nedidelės teismų praktikos, susijusios su Susirinkimų įstatymu. Nuo šiol gal bus sunkiau ką nors apkaltinti "kažkokių idėjų skleidimu" ar bausti už atrodymą kitaip."

Vis dėlto kauniečiui nerimą kėlė ilgas teisinis procesas, kol buvo pasiekta pergalė.

"Atrodė, kad dar Rugsėjo 1-ąją buvo pasiektas sutarimas su policijos pareigūnais, tačiau pažeidimo protokolas buvo surašytas ir viskas baigėsi teismu. Pirmosios instancijos teismas buvo akivaizdus mėginimas kaltinti, o ne ieškoti teisingumo. Teismo nutarimas buvo priimtas neatsižvelgiant į gausybę įrodymų mano naudai ir išrankiojus tuos kelis labai dviprasmiškus įrodymus bei panaudojant juos mano nenaudai. Į tai atkreipė dėmesį apygardos teismas ir byla buvo nutraukta", – sakė T.Janušauskas.

Anot jo, bylą pavyko laimėti todėl, kad renginyje dalyvavę žmonės yra išsilavinę, gebantys kurti socialinius ryšius, turi bent minimalius materialinius pajėgumus.


Šiame straipsnyje: kauno studentaiteismasVDU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas

Zenonas portretas
Ši ilgai užsitęsusi dirbtinai sukurpta byla dar kartą parodė, kad Lietuva yra policinė valstybė. Ir pilietis joje savo teises gali apginti tik turėdamas pinigų ir ryšių. Nepagarbiai

Uz studentus,uz ...

Uz studentus,uz ... portretas
Parodo ,kad dirba.Mat be leidimo greit nebegalesime net Laisves alejoje ar kitur kvepuoti.Issyk savo komentare palaikiau studentus.Kas mes ,nejaugi verdai savo tevyneje.nebegalime reikstis.Uz zodi busim deginamiant lauzo.

evaldas

evaldas portretas
nieko jie nelaimėjo - policija lygioje viertoje už mokesčių mokėtojų pinigus sukūrusi šią istoriją , liko nenubausta. Jie tik tam kartui apsigynė
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių