Supančioti inspektoriai nemato keistų daugiabučių?

Kauno apygardos teisme nagrinėjamas sparčiai Lietuvoje išpopuliarėjęs verslo modelis – statytojai, pasinaudoję įstatymų spragomis, gavę statybos leidimus vienbučiui ar dvibučiui namui, stato daugiabučius. Atsakingi pareigūnai pažeidimų linkę nematyti.

Gigantiškas kaimynas

Užkanavės gatvę Palangoje nuo jūros skiria tik brandžių pušų miškas. Pėsčiomis iki jūros – vos kelios minutės. Šiame rojaus kampelyje oficialiai su visais Palangos savivaldybės leidimais yra iškilęs 1000 kv. m vienbutis gyvenamasis namas. Gigantiško vienbučio kaimynai įsitikinę – tai paslėptas daugiabutis.

Šio projekto autorės bendrovės "Kauno būstai" ir "Financial" pajūrio krašte minimos kaip ne vieno panašaus pastato gimdytojos. Trijų aukštų, tipinės daugiabučiams architektūros pastatas sunkiai asocijuojasi su, tarkime, prabangiu, itin erdviu vienos šeimos namu pajūryje.

Kauno apygardos teisme šio vienbučio kaimynai siekia panaikinti pastatui išduotą statybos leidimą, nugriaunant tam tikras pastato dalis.

Gyventojų bendruomenė ieškinį Kauno apygardos teismui grindžia itin populiarėjančiu nekilnojamojo turto statybos ir pardavimo verslu. Teisme bendruomenei atstovavę gyventojai aiškino, kad tokiais atvejais didelės kvadratūros vienbutis greitai paverčiamas faktiniu daugiabučiu ir skubiai išparduodamas dalimis. Savininkus-dalininkus jau saugo civilinis kodeksas, tuomet ką nors keisti – misija neįmanoma. Statytojas tai žinodamas viską atlieka sąmoningai ir iš anksto suplanavęs.

Reklamavo internete

Istorijos, kai vienbučiai, gavus pažymas, kad statinys baigtas ir tinkamas naudoti, skubiai paverčiami atskirais butais, dygsta kaip grybai po lietaus. Palangos gyventojai teismui pateikė informaciją apie "Kauno būstų" ankstesnius projektus. Jie tvirtina, kad tos pačios bendrovės statinys "Miško namai" buvo statytas kaip viešbutis, o išparduotas kaip daugiabučio namo butai, "Girios namai" statyti kaip dvibutis, o parduoti kaip butai daugiabučiame name.

Gyventojai užfiksavo interneto portaluose skelbimą. Teisme minimas beveik 1000 kv. m vienbutis jau buvo pavadintas "Sakalo vila". Remiantis skelbimu, pastatas suskirstytas į maždaug 36–43 kv. m dviejų kambarių butus. Butų kainos svyravo nuo 70 tūkst. iki 86 tūkst. eurų. Skelbiama, kad iš viso parduodami 24 butai. Gyventojai tvirtino, kad skelbimas interneto erdvėje išnyko, kai ieškininis pareiškimas pasiekė teismą.

Keistas specialistų elgesys

Visas statybas Lietuvoje turėtų prižiūrėti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos.

Šios valstybinės institucijos atstovų pozicija Kauno apygardos teisme buvo itin keista. Specialistai bandė atsimušinėti biurokratinėmis frazėmis ir vengė tiksliai įvardyti, koks pastatas iškilo Palangos Užkanavės gatvėje.

VTPSI Teisės skyriaus laikinoji vedėja Diana Jasinavičiūtė pripažino, kad panaši problema egzistuoja visoje Lietuvoje. Teisme ji taip pat neslėpė, kad statybos reglamente yra spragų, tačiau aiškiai taip ir nepasakė, ar palaiko, kaip įtariama, paslėpto daugiabučio Palangoje kaimynų ieškinį.

"Siekį statinį parduoti butais teismas turėtų vertinti teisingumo ir protingumo principu. Taip pat įvertinti ir tai, kad pastate pertvaros buvo nugriautos", – teismui patarė D.Jasinavičiūtė.

Labiausiai į teisme analizuojamo statinio situaciją turėtų būti įsigilinęs VTPSI Klaipėdos skyriaus teisininkas Tadas Budvytis. Tačiau jis pareiškė, kad vienbučio Užkanavės gatvėje nėra matęs, nes pagal pareigybes jam tai esą nepriklauso.

Teisininkas rėmėsi ekspertų išvadomis, kad pastatas turi daugiabučio požymių. "Pastatas turi daugiabučio požymių, tačiau tam tvirtai pritarti ir pripažinti daugiabučiu reikia, kad būtų atlikti tam tikri statybos veiksmai", – bandė išvedžioti T.Budvytis.

Tokie specialistų pareiškimai nustebino gyventojus. "Susidaro įspūdis, kad VTPSI darbuotojai tiesiog nenori spręsti problemos. Švelniai tariant, tokia pozicija keista ir kyla klausimas, kam reikalinga tokia tarnyba", – svarstė jie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tamsta, nesvarbu

tamsta, nesvarbu portretas
Kopos yra saugomos valstybės, net mindžioti jų nevalia, siekiant išsaugoti, o čia -nukasamos kopos ir pastatomi namai. Nereikia jokių migrantų, mes patys viską naikinam, kaip skėriai. Jei eisim tokiais tempais, tai nenustebsiu, jog bus prichvatizuotos ne tik paežerės, bet ir pajūris. Yra klanas, kuris įsivaizduoja, kad viską galima pirkti ir parduoti, apeinant įstatymus.

Mano nuomone

Mano nuomone portretas
Tai,pinigai o ne klijai.

nuomonė

nuomonė portretas
Kas išduoda statybai leidimą? Visagalis savivaldybės klerko parašas, kuriam pateikiami visi "suderinimo"popieriai. O toliau, švogerių valstybėje traukinys važiuoja... Projektų autoriai "derina", inspektoriai "nemato". Ir svarbiausia, kad tai " daroma už gražias akis". O įstatymų spragomis jie tik prisidengia savo smirdančias uodegas. Va čia tai korupcija, va čia tai nepajudinama korupcija, va čia tai ne šernų medžioklė, ar Gražulio koldūnai. Ir kas, ir kada pajudins tą iki šiol nepajudinamą irštvą, neaišku. Gal būt tada, kai bus iki galo užstatytos pajūrio kopos, paežerės, paūpiai, parkai.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių