Skandalas plečiasi: STT sulaikė Kauno rajono vicemerą K. Povilaitį (mero komentaras)

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tęsdama tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir papirkimo vykdant Kauno rajono savivaldybės viešuosius pirkimus, sulaikė dar keturis asmenis, vienas jų – Kauno rajono vicemeras socialdemokratas Kęstutis Povilaitis.

Atliko kratas

Kaip BNS patvirtino  STT atstovė Renata Saulytė, STT Kauno valdybos pareigūnai trečiadienį atliko kratas vicemero gyvenamoje vietoje bei keliose įmonėse.

„Po kratų sulaikytas vienas iš savivaldybės tarybos vadovų bei trys privačių įmonių atstovai. Kol kas jiems kardomosios priemonės nėra paskirtos, oficialūs įtarimai nėra pareikšti“, – BNS patvirtino STT atstovė.

Ji patvirtino, kad sulaikytasis vicemeras – K.Povilaitis.

Visi asmenys sulaikyti dviem paroms, pareigūnai tiria įtarimus dėl kyšininkavimo, papirkimo bei piktnaudžiavimo.

STT tiria galimą korupciją savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su savivaldybės turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu. Kokia apimtimi ir kaip šie įtarimai susiję su administracijos direktoriumi, prokuroras nedetalizuoja.

Prisiims atsakomybę

Kauno rajono meras socialdemokratas Valerijus Makūnas sako, kad dviejų jo partijos bendražygių – savivaldybės vicemero ir administracijos direktoriaus  –sulaikymas buvo netikėta ir nemaloni staigmena.

Jeigu pasitvirtintų įtarimai ikiteisminiame tyrime dėl kyšininkavimo, Kauno rajono socialdemokratų vadovas BNS trečiadienį sakė ketinantis prisiimti atsakomybę, tačiau kokią – nedetalizavo.

„Šiandien skaitant tikrai nemalonu, turiu pripažinti. Jeigu tai pasitvirtins, jaučiu atsakomybę ir ją prisiimsiu, kiek man dera. Bet reikėtų palaukti teisėsaugos išvadų. (...) Jeigu viskas pasitvirtintų, suprantama, kad kažkokius veiksmus reikėtų priimti pačiam“, – sakė V.Makūnas.

V.Makūnas sakė apie sulaikytą savo pavaduotoją nieko nežinojęs ir apie tai išgirdęs iš BNS žurnalistės, tačiau K.Povilaičio darbe trečiadienį pasigedo.

„Darbe nebuvo. Bandėme skambinti, neatsiliepė, ir tiek – kadangi buvo darbų, per daug nesigilinau“, – sakė Kauno rajono meras.

Jis teigė negalintis komentuoti ikiteisminio tyrimo ir nieko nežinantis apie jo detales ar apie jame figūruojančias bendroves, tačiau pabrėžė, kad savivaldybė teisėsaugai pasirengusi teikti visą reikiamą informaciją.

„Man tai staigmena, nes R.Pudževelis jau antrą kadenciją (dirba – red.), visi vertino kaip ramų, kompetentingą žmogų. Tikrai manau, kad artimiausiu metu bus į visus klausimus atsakyta. Šiandien man sunku komentuoti ir net suvokti, kaip taip gali būti“, – kalbėjo meras.

V.Makūnas sakė, kad skyrius yra gavęs R.Puždevelio prašymą stabdyti narystę partijoje, tą ruošiamasi padaryti ketvirtadienį. Jis teigė, kad sulaukus informacijos apie įtarimus vicemerui, būtų stabdoma ir jo narystė.

Suimti dviem savaitėms

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo STT jau pirmadienį sulaikė penkis asmenis, tarp jų – Kauno rajono administracijos direktorių Ričardą Pudževelį, jo sutuoktinę ir bendrovės „Roalsa“ vadovą Saulių Bartašiūną. Atliktos kratos Kauno rajono savivaldybės patalpose ir su tyrimu susijusiose privataus kapitalo įmonėse.

R.Pudžiavelį ir, kaip įtariama, jam kyšį davusį verslininką teismas trečiadienį leido suimti dviem savaitėms. Kitiems trims įtariamiesiems paskirtos lengvesnės kardomosios priemonės.

Teismo duomenimis, administracijos direktorius 2014 metų rugpjūtį susitarė su verslininku S.Bartašiūnu, kad jo vadovaujamos įmonės lėšomis bus įsigytos R.Pudževeliui ir jo sutuoktinės statomam gyvenamajam namui Kauno rajone reikalingos statybinės medžiagos. Jie susitarė, kad įmonės apskaitoje bus nurodyta, jog šios medžiagos bus panaudotos jo įmonei renovuojant Kauno rajono savivaldybei priklausančias šilumos katilines.

Nusikaltimas truko apie dvejus metus. Įtariama, kad S.Bartašiūnas tai koordinavo ir inicijavo. 

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Valentinas Alekna žurnalistams teisme sakė, kad statybinės medžiagos buvo naudojamos namo statyboms - jos galėjo būti teikiamos kaip kyšis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Silva

Silva portretas
Matėm ir girdėjom tų tyrimų ir suėmimų; tiria, tiria metų metus ir viskas baigiasi šnipštu...

Silva

Silva portretas
Matėm ir girdėjom tų tyrimų ir suėmimų; tiria, tiria metų metus ir viskas baigiasi šnipštu...

expert

expert portretas
Kam isvis reikalinga ta Kauno rajono savivaldybe,reiktu ja naikint,reorganizavus prijungiant prie miesto savivaldybes,o rajono savivaldybes pastata parduoti.Tokius Kauno rajono miestelius, kaip Garliava,Akademija ,Noreikiskes,Ringaudai,Raudondvaris,Domeikava,Ramuciai,Karmelava,Lapes,Neveronys,Girionys Slienava.Mastaiciai reiktu prijungti prie Kauno miesto,nes vistiek siu miesteliu gyventojai naudojasi Kauno miesto komunikacijom,o likusia teritorija perleisti administruoti aplinkiniu rajonu savivaldybem.Ir dar prie Kauno miesto reiktu prijungt tokias kurortines zonas ,kaip Kacergine,Kulautuva,Rumsiskes.Paziurekite i Vilniaus miesto savivaldybes ribas,jie uzsieme teritorijos kokiem 200 metu i prieki,prijungti tusti laukai uz Pilaites,net aplinkiniai sodai,simtai hektaru misku.Vilniaus teritorija net 401kv/km,o KAUNO TIK 157kv/km. TAIGI IVYKDZIUS TOKIAS PERMAINAS BUTU DAUG SUTAUPYTA IR NELIKTU TOKIO KYSININKU LIZDO,-KAIP KAUNO RAJ.SAVIVALDYBE!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių