Serijinis žudikas sulaukė pelnyto bumerango

37-erių Tadas Viselga, pramintas serijiniu žudiku, ketvirtadienį išgirdo Kauno apygardos teismo nuosprendį. Už tėvo bei dviejų draugių nužudymą jis įkalintas iki gyvos galvos bausmę atliekant kalėjime. Tačiau jo aukų artimųjų, prašiusių 330 tūkst. eurų moralinio atlygio, ieškiniai patenkinti nepilnai. Jiems priteista 200 tūkst. eurų. Be to, nuteistasis turės atlyginti ir jų išlaidas samdant advokatus. 

Pripažintas pavojingu visuomenei

"T.Viselgos įvykdyti nusikaltimai buvo padaryti šaltakraujiškai, gerai apgalvojus, iš anksto tam rengiantis ir siekiant svetimo turto. Ir tai sukėlė itin skaudžias pasekmes ne tik jo aukų artimiesiems, bet ir visuomenei. Be to, jis dėl to neatgailauja, kas rodo ne tik jo cinizmą, bet ir pavojingumą visuomenei", - taip sprendimą skirti T.Viselgai pačią griežčiausią bausmę motyvavo jo bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Ramūnas Antanavičius.

Pats T.Viselga, prieš nuosprendį dėjęsis gerai nusiteikusiu, nors jaudulį išdavė nervingai judinami rankų pirštai, išgirdęs teismo verdiktą suakmenėjo. Ir net nepajėgė atsakyti į žiniasklaidos klausimą, ar skųs skirtą bausmę. Nors turint galvoje T.Viselgos poziciją viso teismo proceso metu bei jo advokato gražbyliavimus, prašant ginamąjį išteisinti, tuo beveik neabejojama. Be jau minėto gana nemažo moralinio atlygio, priteisto aštuoniems  nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažintiems nužudytųjų artimiesiems, teismas nusprendė grąžinti kai kuriems iš jų ir T.Viselgos užgrobtą turtą. Tam bus panaudotos ne tik nuteistojo santaupos, bet ir areštuotas jo nekilnojamasis turtas. 

Aukų galėjo būti ir daugiau

Kaip jau rašyta, T.Viselgos tėvo bei draugių mirtys galėjo būti nurašytos nelaimingiems atsitikimams, jeigu nebūtų prabilusi dar viena buvusi šio išsiskyrusio marijampoliečio, turėjusio populiarumą tarp vienišų moterų, draugė. Gavę minėtos informacijos, pareigūnai skyrė cheminę ekspertizę, siekiant nustatyti, ar velionės prieš mirtį nebuvo vartojusios klonazepamo. Gavus teigiamą atsakymą, prisiminta ir netikėta T.Viselgos tėvo mirtis.

Anot pastarojo sugyventinės, T.Viselga konfliktavo su tėvu dėl turto - reikalavo, kad šis parduotų jų keturių kambarių butą ir atiduotų esą jam priklausančią pinigų dalį. Tačiau tėvas su tuo nesutiko, nes sūnus visiškai neprisidėjo prie buto išlaikymo. T.Viselga kaltintas 2011-ųjų gruodžio 30-osios vakarą įpylęs į degtinės butelį klonazepamo ir atnešęs jį tėvui, kuris vakarojo su draugu. Nuo šio klastingo kokteilio T.Viselgos tėvas mirė, o jo draugas, kuris tą vakarą išgėrė mažiau, išsikapstė. Įtarimas nužudyti tėvą kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu T.Viselgai buvo pareikštas tik po pustrečių metų. 

 Demaskuotas be melo detektoriaus

Kita T.Viselgos auka tapo užsienyje gyvenusi buvusi marijampolietė, kuri  2014-ųjų spalį buvo grįžusi į Lietuvą - kad baigtų tvarkyti paveldėtos žemės pardavimo reikalus.

Artimu jos draugu dėjęsis T.Viselga paskutinę 44-erių metų viešnios gyvenimo dieną šią visur vežiojo. O po to, apgaulės būdu sugirdęs jai keturis kartus terapinę dozę viršijančio klonazepamo kiekį, nuvežė apsvaigintąją prie tvenkinio ir prigirdė, imituodamas nelaimingą atsitikimą. Netrukus paaiškėjo, kad dingo velionės tądien turėti iš banko paimti per 2 200 eurų.

Nors du kartus pasitikrinti melo detektoriumi atsisakęs T.Viselga tikino, kad, būdama neblaivi, moteris netyčia pati įkrito į tvenkinį, ekspertai velionės organizme alkoholio nerado. Paneigtas ir T.Viselgos pasiteisinimas esą jis bandęs nelaimėlę gelbėti, bet, supratęs, kad – gilu, bijojo nuskęsti. Nustatyta, kad šio tvenkinio gylis porą metrų nuo kranto – vos 46 cm, o penki metrai nuo kranto – 110 cm.  

Vietoj vestuvių – laidotuvės

Po poros mėnesių panašus likimas ištiko ir kitą T.Viselgos draugę, kurią jis taip pat kaltintas nužudęs aukai esant bejėgiškos būklės.

Ši 37-erių Rusijos pilietė, turėjusi leidimą gyventi Lietuvoje, buvo rasta be gyvybės ženklų vandens sklidinoje vonioje savo išvakarėse T.Viselgai parduotame dviejų kambarių bute. Anot velionės artimųjų, T.Viselga įkalbėjo ją parduoti šį butą, žadėdamas moterį vesti – esą vis tiek persikels gyventi pas jį.

Ekspertai konstatavo, kad velionė mirė dėl ūmaus širdies veiklos sutrikimo. Ir jai apgaulės būdu buvo sugirdytas klonazepamas. Tačiau ir ši moteris buvo blaivi, o bute aptiktą esą jos vartoto viskio butelį, anot prokuroro, pakišo žudikas, turėdamas tikslą apšmeižti paties apsvaigintą velionę. Be to, ekspertai nustatė, kad jos poza vandenyje nėra natūrali, o sąlygota šalutinio poveikio.

Įeis į kriminalistikos istoriją

Teisėsaugininkams pavyko nustatyti, kad tarp T.Viselgai prielankumą rodžiusių moterų buvo ir viena vaistininkė.

O jo tėvui niekada nebuvo išrašyti tokie vaistai, kaip klonazepamas. Nors T.Viselga bandė įrodinėti, kad prastai pasijutęs tėvas prieš mirtį esą paprašęs paduoti jam iš sekcijos gydytojo skirtų vaistų, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo klonazepamas.

Tikino T.Viselga ir, kad po tėvo mirties jis šių vaistų likučių neišmetė ir net vežiojosi iš vieno buto į kitą. Esą tokiomis aplinkybėmis jais sugalvojusios savo negalavimus gydytis ir viena paskui kitą mirusios jo draugės.

Įkalinti T.Viselgą iki gyvos galvos siūlęs Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis, pareiškė, kad ši byla įeis į Lietuvos kriminalistikos istoriją – tiek dėl teisiamojo asmenybės, tiek dėl jo pasirinkto nusikaltimų padarymo būdo. 

Reikėjo laukti trejus metus

Pastarąjį kartą Kauno apygardos teismas skyrė laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos 2014-ųjų kovą,

Tada ji skirta 27-erių metų Kėdainių rajono gyventojui Vitalijui Zaikinui, taip pat nužudžiusiam tris žmones. 2012-ųjų rugsėjo 9-ąją V.Zaikinas Kėdainių rajono Margininkų kaime peiliu nudūrė du penktą dešimtį bebaigiančius brolius, su kuriais girtavo, bei kitoje namo pusėje gyvenusią 20-metę velionių sūnėno sugyventinę. Pastarąją už tai - kad atsisakė su juo lytiškai santykiauti. Ji nužudyta dviejų savo mažamečių vaikų akyse.

Laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė yra pasiūlyta dar vienoje šiuo metu Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje byloje. Izoliuoti visam laikui nuo visuomenės siūloma ir 24-erių Karolį Neorą, kaltinamą dviejų pensinio amžiaus savo kaimynių nužudymu dėl savanaudiškų paskatų. 

      

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių