Šeimos žudynių pakaunėje paslaptys: Anglija, „Brexit“ ir haliucinacijos

Savo šeimos narių sušaudymu įtariamas Egidijus Anupraitis teismo psichiatrams prisipažino, kad haliucinacijos jam prasidėjo dar tebegyvenant Anglijoje – netrukus po "Brexit".

Simuliacija atmesta

Kauno apygardos teismas bando išsiaiškinti, ar Kauno rajone savo šeimos iššaudymu įtariamam 27-erių E.Anupraičiui tikrai reikia taikyti priverčiamąsias medicininio poveikio priemones.

Antradienį apklausta viena iš Utenos ekspertinio skyriaus specialisčių, kartu su kolegomis pasirašiusi išvadą, kuria įtariamasis žudynėmis buvo pripažintas nepakaltinamu.

"Mes konstatavome jam lėtinį psichikos sutrikimą – paranoidinę šizofreniją. Jis negalėjo jam inkriminuojamo nusikaltimo metu suprasti savo veiksmų ir šių valdyti. Kaip negali to iki šiol. E.Anupraitis yra labai socialiai pavojingas ir turėtų būti gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis labai ilgą laiką", – tokia buvo parodymų, kuriuos teismo medicinos ekspertė davė viešame šių mįslingų žudynių bylos posėdyje, esmė.

Ji neslėpė, kad iš pradžių įtarė, jog E.Anupraitis sutrikimą simuliuoja. Bandant su juo kalbėti apie jam inkriminuojamą nusikaltimą, jis teigė nieko nepamenantis, o paranoidinei šizofrenijai atminties praradimas nebūdingas. Be to, svarstydamas, ar galėjo taip padaryti, jis mąstė gana racionaliai: "Už tokį baisų nusikaltimą gresia kalėjimas." Tačiau nerodė jokios emocinės reakcijos dėl tragiško artimųjų likimo.

Simuliacijos versija, anot ekspertės, buvo atmesta, E.Anupraitį ištikus psichozei, per kurią jis atsisakė valgyti ir nustojo miegoti – esą yra nuodijamas, o balsai jam sako, kad jeigu užmigs – mirs.

Tada tapo aišku, kad jam inkriminuojamą nusikaltimą E.Anupraitis galėjo įvykdyti prasidėjus tokiam pačiam sąmonės sutrikimui. "Apie žudynes jis užsiminė tik nuotrupomis – kalbėjo apie panašų filmuką galvoje ir atmintyje išlikusį išmatų kvapą," – teigė teisme Utenos ekspertinio skyriaus specialistė.

Kamavo haliucinacijos

Pasak įtariamąjį šeimos iššaudymu tyrusios ekspertės, jis prasitarė, kad viskas prasidėjo po "Brexit", Jungtinės Karalystės piliečiams per 2016-ųjų birželio referendumą nubalsavus už pasitraukimą iš ES.

Esą tada jis pajuto spaudimą – buvo įsilaužta į jo kompiuterį, kažko pripilta į kokteilį. Minėti E.Anupraičio, jau po kelių mėnesių grįžusio į Lietuvą, teiginiai primena ir vėliau jį persekiojusias haliucinacijas. Pavyzdžiui, 2017-ųjų vasarį, likus apie mėnesiui iki tragedijos, jis vėl buvo grįžęs į Angliją, nes esą pasijuto, kad yra nuodijamas ir namuose – užvalgius mamos duotos dešros, pradėjo pykinti, svaigti galva.

E.Anupraitis yra labai socialiai pavojingas ir turėtų būti gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis labai ilgą laiką.

Grįžęs į Angliją, kaip manoma, dėl panašių haliucinacijų jis buvo patekęs ir į vieną Londono ligoninių – kai buvo sulaikytas su skėčiu talžantis automobilius.

Apie šią istoriją E.Anupraitis pasakojo esą pamiršęs tada ne tik sesers, gyvenusios tuo metu Londone, adresą bei anglų kalbą, bet ir buvęs priverstas bėgti nuo jį persekiojusios lietuvių mafijos. Tada jis po kelių valandų buvo atiduotas minėtai seseriai, net nesigilinant į šių haliucinacijų priežastis.

O E.Anupraičio artimieji buvo nekompetetingi suprasti, kad jį kamuojanti nemiga, dėl kurios per naktis sėdėta prie kompiuterio, ir prasidėjusi persekiojimo manija gali būti sunkios ligos padariniai.

Be to, pasak ekspertės, remiantis liudytojų parodymais apie E.Anupraičio šeimos, o ypač motinos ir senelės keistumus, pavyzdžiui, neleidžiant bendrauti su bendraamžiais, įtariamajam žudynėmis konstatuotas ir apsunkintas paveldimumas.

Buvo galima išvengti?

Nukentėjusiąja pripažinta jauniausioji E.Anupraičio sesuo, kuri ir rado iššaudytą šeimą, teisme taip pat teigė, kad neturi supratimo, kas atsitiko. Esą brolis buvo normalus.

Nors, kaip pastebėjo antradienį apklausta ekspertė, ta pati E.Anupraičio sesuo pasakojo, kad paskutinę savaitę prieš tragediją brolis niekaip negalėjo pas ją atvykti. Kaip paaiškėjo vėliau, jis jau nebepasitikėjo ir šia seserimi.

Beje, radus iššaudytą šeimą, buvo manoma, kad E.Anupraitis ateis su tokiu pačiu tikslu ir pas Kaune gyvenančią seserį, todėl šią ėmė saugoti policija. O jos su draugu nuomojamame bute buvo surengta specialia amunicija ginkluotų Kauno policijos patrulių rinktinės Mobilaus būrio pareigūnų pasala.

Jis buvo sulaikytas Marijampolėje, kurioje gudriai nusipirko bilietą išvykti iš Lietuvos, apeidamas būtinybę parodyti asmens dokumentą, nes tuo metu jau buvo ieškomas policijos. E.Anupraitis šią problemą išsprendė užsisakydamas kompiuterinį žaidimą ir taip gavęs prieigą prie interneto.

Kaip jau rašyta, anksčiau jokių psichikos sutrikimų E.Anupraičiui nenustatė ir psichiatrė – remiantis šios išduota pažyma jam leista įsigyti ginklą savigynai.

Iškviesta liudyti į teismą, pastaroji teigė, kad nebuvo jokių psichikos sutrikimo požymių ir teisinosi, kad nebėra jokio informacijos keitimosi tarp gydymo įstaigų, kuri galėtų padėti užbėgti už akių tokioms tragedijoms, nes dabar svarbiau – asmens privatumas.

Minėtą psichiatrę buvo linkusi pateisinti ir Utenos ekspertiniame skyriuje E.Anupraitį tyrusi jos kolegė. Esą tokiems ligoniams reikalingas ilgesnis stebėjimas.

Nemiegojo tik močiutė?

"Kauno diena" rašė, kad išžudyta Anupraičių šeima, gyvenusi vos už 15 km nuo Kauno esančiame Ringaudų seniūnijos Gaižėnų kaime, buvo aptikta pernai, kovo 27-osios pavakarę.

Išžudyti šeimos nariai buvo rasti įvairiose jų nedidelio namuko, esančio pamiškėje, vietose.

75-erių Genovaitė Anupraitienė – virtuvėje. Kaip tada teigta, neatmetama, kad kulka galbūt ją pavijo bandančią pabėgti.

Be to, ji vienintelė buvo su kambariniais drabužiais, todėl manoma, kad ji tapo pirmąja anūko Egidijaus auka. Palaikus tyrę ekspertai atsakyti į šį klausimą negalėjo. Jie konstatavo, kad į G.Anupraitienę šauta mažiausiai penkis kartus.

50-metis įtariamojo žudynėmis tėvas Gintaras Anupraitis, pats ir nupirkęs sūnui ginklą, aptiktas viename iš kambarių ant grindų. Neatmetama, kad jis, dirbęs ne vienoje apsaugos firmoje, dar bandė užbėgti įvykiams už akių. Tačiau nespėjo – jo ginklas po tragedijos rastas užrakintas seife kambaryje, kuriame G.Anupraitis miegojo. Šeimos iššaudymu įtariamas jo sūnus savąjį savigynos tikslais įsigytą pistoletą laikė atskirai.

Manome, kad šeima nevykusiai bandė labiau išprususį ir užsienyje gyvenusį Egidijų pastatyti "į vietą". Tiesiog galėjo išvesti iš kantrybės. Ypač močiutė.

Ekspertai konstatavo, kad į G.Anupraitį buvo šauta šešis septynis kartus.

Daugiausia šūvių – į motiną

Viename kambaryje su vyru – tik lovoje aptikta ir neįgali G.Anupraičio žmona Anželika. Anot seniūnijos darbuotojų, 49-erių A.Anupraitienė judėjo tik pasiramsčiuodama lazdele arba ramentais. Pasak ekspertų, į ją buvo paleista daugiausia šūvių – nuo aštuonių iki dešimt.

Neįgalus, anot kaimynų – psichiškai, buvo ir lovoje nušautas įtariamojo žudynėmis dėdė Nerijus Anupraitis. Šis 38-erių metų vyras, pasak seniūnijos darbuotojų, visai nevaikščiojo. Nepaisant to, anot ekspertų, į jį šauta keturis penkis kartus.

N.Anupraitis aptiktas tame pačiame kambaryje, kaip ir vienintelis šio įvykio metu nenušautas įtariamojo žudynėmis 81-erių metų senelis Gediminas Anupraitis. Vieninteliu šūviu jam buvo peršauta koja. Šoko ištiktas senolis rastas ant grindų, kur, manoma, išgulėjo ne vieną parą. Tačiau, ar jis iškrito iš lovos išpuolio metu, ar po kurio laiko iš jos iššliaužė, taip ir neišsiaiškinta. G.Anupraitis taip ir nebuvo apklaustas – iš pradžių neleido medikai, vėliau nebuvo galimybės tai padaryti dėl senolio sveikatos būklės. Po kurio laiko jis mirė dėl turėtų lėtinių ligų.

Nepavyko ekspertams nustatyti, kada tiksliai įvyko žudynės. Pagal velionių vilkėtus drabužius, realiausia, kad tai galėjo įvykti vėlų šeštadienio vakarą arba ankstų sekmadienio rytą.

"Nustatyta, kad buvo paleistas mažiausiai 21 šūvis – dėl to reikėjo pakeisti net tris pistoleto apkabas", – po žudynių surengtoje spaudos konferencijoje teigė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius. Nusikaltimo vietoje rasti ir skrupulingai išardyti šeši mobilieji telefonai – tai liudija, kad žudikas čia užtruko ne keliolika minučių.

Sulaikytas su užtaisytu ginklu

Kaimynai po tragedijos "Kauno dienai" pasakojo, kad šeštadienio popietę jie dar matė įtariamąjį žudynėmis, vilkintį darbine uniforma, grįžtant laukais į namus.

"Manome, kad šeima nevykusiai bandė labiau išprususį ir užsienyje gyvenusį Egidijų pastatyti "į vietą". Tiesiog galėjo išvesti iš kantrybės. Ypač močiutė", – dalijosi tada savo įžvalgomis artimiausi Anupraičių kaimynai.

Prieš septynerius metus su pagyrimu baigęs Kauno "Saulės" gimnaziją, E.Anupraitis vėliau studijavo Anglijoje, Liverpulio universitete, chemiją bei nanotechnologijas. Tačiau, baigęs šiuos mokslus, Anglijoje darbo nerado. 2016-ųjų rudens pradžioje grįžęs į Lietuvą, jau spalį paprašė leidimo ginklui savigynai. Įsigijo šį tik likus apie mėnesiui iki žudynių – prieš įsidarbindamas bendrovėje "Ekskomisarų biuras" apsaugoje, prekybos ir laisvalaikio centre "Mega". Nors, anot buvusių darbdavių, palaikant pamainomis viešąją tvarką, jam šio ginklo nereikėjo.

E.Anupraitis buvo sulaikytas, kaip manoma, už poros parų po žudynių netoli Marijampolės autobusų stoties. Į Angliją išsirengusio įtariamojo žudynėmis kelioniniame lagamine tą vidurdienį rastas užtaisytas pistoletas "Iž Makarov", kuriuo buvo iššaudyta šeima. Nors sulaikytasis tada teisėsaugininkams teigė, kad nežino, kas galėjo tai padaryti.

Utenos ekspertinio skyriaus specialistams konstatavus, kad E.Anupraitis – nepakaltinamas, daugiau įtariamasis apklaustas nebuvo. Kauno apygardos teisme jam atstovauja valstybės skirtas advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

regina

regina portretas
patys suskiai berasciai jeigu kaltinat psihini ligoni su zmogzudziu noreciau palinket jums tokios ligos ir paziureti i jusu veiksmus

Anonimas

Anonimas portretas
Kam tokius kaip jis reikia šerti geriau juos visus padaryti organų donorais tai būtų gal didelė nauda valstybėi juk Ira žmonių kuriems reikia

pilietis.....

pilietis..... portretas
....prasideda, Brexit, haliucinacijos, prisisapnavo. Kol šitas suskis išsisukinės, aš jį turėsiu šerti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių