Ginklų arsenalo savininkas – Kauno savivaldybės darbuotojas

Trečiadienį Kauno rajone aptiktas ginklų arsenalas – jau trečia panaši Šiaulių teisėsaugininkų sėkmė per kelias savaites. Kauno pareigūnams ji atėmė kalbos dovaną.

Trečiadienį Kauno rajone aptiktas ginklų arsenalas – jau trečia panaši Šiaulių teisėsaugininkų sėkmė per kelias savaites. Kauno pareigūnams ji atėmė kalbos dovaną.

Įspūdingas laimikis

Kaip praneša Policijos departamentas, Raudondvaryje, 34-erių metų vyrui priklausančioje gyvenamojoje patalpoje ir ūkinės paskirties pastatuose, rasti 756 įvairaus kalibro šoviniai, 8 pistoletai, 1 pistoletas-automatas, 41 šaunamųjų ginklų dalis, 1 šautuvas, 3 kirvių ir iečių dalys, 1 kastetas, 3 šautuvų vamzdžiai, 43 artilerijos sviediniai, 3 granatų paleidimo užtaisai, 29 artilerijos šaudmenys ir jų dalys, 106 pirotechniniai užtaisai, 9 sprogdikliai ir jų dalys bei 14 granatų ir minų korpusų. 

Šio įspūdingas ginklų arsenalas buvo laikomas vienoje šios gyvenvietės Švyturių gatvės valdoje.

Jo savininkas buvo uždarytas į areštinę. Tačiau ketvirtadienį, kaip portalo kaunodiena.lt fotografui teigė įtariamojo motina, jau buvo paleistas.

Motina bijo, kad sūnus neteks darbo

Įtariamasis – Kauno miesto savivaldybės tarnautojas. Jis legaliai laikė ir tris medžioklinius šautuvus bei pateikė teisėsaugininkams dalies juos sudominusių daiktų įsigijimą pateisinančius dokumentus.

Anot įtariamojo motinos, taip pat buvusios Kauno miesto savivaldybės darbuotojos, pastaruoju metu dirbusios dėstytoja vienoje Kauno aukštojoje mokykloje, pomėgį kolekcionuoti ginklus sūnus paveldėjo iš tėvo. Ir jau buvo ją įkalbėjęs, kad leistų įrengti namuose ginkluotės muziejų.

Po netikėto teisėsaugininkų vizito moteris džiaugėsi, kad pagaliau buvo išvežtos visos, anot jos, šiukšlės, kuriomis buvo užverstas garažas. Tačiau ji atsisakė atskleisti, kuriame Kauno miesto savivaldybės skyriuje dirba sūnus, kad šis nebūtų atleistas iš darbo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Jurgelis teigė neturintis duomenų apie galėjusius kilti incidentus, atvykus daryti kratos ar sulaikant šio pavojingo turto savininką. 

Galėjo bet kada sprogti

Dalį valstybės tarnautojo laikytų sprogmenų, kėlusių realų pavojų, jau sunaikino į Raudondvarį atskubėję Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" išminuotojai.

"Sviediniai buvo su užtaisais ir bet kada galėjo sprogti – neatsargiai gabenant, nuo karščio poveikio arba ant jų ką nors numetus", – pasakojo rinktinės vado pavaduotojas Aloyzas Mickus. Jo pavaldiniai trečiadienį Raudondvaryje užtruko apie kelias valandas – teisėsaugininkus sudominusi kolekcija buvo išmėtyta po visą didžiulį namą bei kiemo statinius, net nebandant jos slėpti.

"Ginklai ir sprogmenys buvo laisvai prieinami ir šeimoje gyvenančiam mažamečiui vaikui, kuris galėjo pažaisti su granatomis ir net turėjo tėvo jam dovanotą asmeninį šautuvą", – teigiama Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešime.  

"Keistas žmogus", – taip jos savininką apibūdino išminuotojai. "Toks pats ginklų fanas, kaip ir kiti šios bylos įtariamieji, laikantys save kolekcionieriais", – sakė apie įtariamąjį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė, rengusi žiniasklaidai pranešimus apie kitus sulaikytuosius šioje byloje.

Byla pučiasi

Kaip jau rašyta, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas rugpjūčio 3-iąją, gavus žvalgybinės informacijos apie ginkluotės sandėliais paverstus du Raseinių nuosavų namų rūsius. Tada, baiminantis sprogimų grėsmės, net buvo evakuoti 40-ies bei 42-ejų metų įtariamųjų kaimynai. Kratų metu buvo rasta per 30 kilogramų galimai sprogstamų medžiagų. Pavojingiausias iš jų taip pat likvidavo "Aro" išminuotojai.

Rugpjūčio 23-ąją šį ikiteisminį tyrimą atliekantys Šiaulių teisėsaugininkai Zarasuose sulaikė ką tik Latvijos ir Lietuvos sieną kirtusį Utenos rajono gyventoją. Turėta žvalgybinė informacija, kad iš Latvijos gabenama ginklų kontrabanda, pasitvirtino. Sulaikytojo automobilyje "Opel Vectra" buvo rastas šaunamasis ginklas, aštuonių granatų korpusai, du granatos sprogdikliai-detonatoriai ir peilis-durklas. O per kratą šio 45-erių metų įtariamojo namuose – penki šaunamieji ginklai, 1466 įvairaus kalibro šoviniai, 43 minosvaidžių minos ir jų fragmentai, 43 rankinės granatos bei jų fragmentai, 117 artilerijos sviedinių ir jų fragmentai, kiti šaunamieji ginklai bei sprogmenų dalys.

"Juodųjų archeologų" šešėlis

Pasiteiravus, kas sieja minėtus raseiniškius ir uteniškį su trečiadienį panašiomis aplinkybėmis sulaikytu raudondvariškiu, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis E. Jurgelis nenorėjo išduoti visų ikiteisminio tyrimo paslapčių: "Kiek ir nuo kada jie buvo pažįstami, dar tikriname." 

Dalį paslapties šydo atskleidė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis. "Dalis šių sėkmingų operacijų susiję su sustiprintu policijos dėmesiu vadinamiesiems "juodiesiems archeologams", – teigė jis.

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ar sprogstamųjų medžiagų gresia laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų. Norint kolekcionuoti ginklus, reikia gauti tam leidimą. Kiekvienas ginklas turi turėti įsigijimo dokumentus. Be to, ginklai ir sprogmenys turi būti netinkami naudoti. Ir jų savininkas turi užtikrinti kolekcijos saugumą – kad niekas negalėtų šios panaudoti nusikalstamiems kėslams.

Visų įtariamųjų likimas priklausys nuo ginkluotės ekspertų, kurių paprašyta įvertinti radinių pavojingumą, išvadų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

NESUPRANTU

NESUPRANTU portretas
Kas čia per paslaptys ? Ta mama irgi priklauso teisėtvarkai, nes žinojo, bet nepranešė. Nesvarbu, kad sūnus, bet įstatymai virš visokių emocijų.

Kas per paslaptis

Kas per paslaptis portretas
tai kas tas savivaldybės veikėjas ir kodėl slepiama tokio viešo asmens pavardė?

to AAAA

to AAAA portretas
Zinai yra Bangu gatve,ten taves laukia!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių