„Judex“ gaminiuose – pavojingos bakterijos (produkcija šalinama iš prekybos)

  • Teksto dydis:

Ištyrus šaldytų maisto pusfabrikačių, paimtų atlikus kratą Kauno šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“, rasta kenksmingų sveikatai bakterijų, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Salmonelės ir žarninės lazdelės

Šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių, BNS patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

„Mes gavome iš Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją apie nustatytas bakterijas. Nustatytos bakterijos Escherichia coli (žarninės lazdelės) ir Salmonella (salmonelės) dalyje produktų“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Paulauskas, kuris šiuo metu pavaduoja atostogaujantį tarnybos vadovą Joną Milių.

Pirminį tyrimą prokuratūros prašymu atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Anot V.Paulausko, „Judex“ veikla šiuo metu laikinai yra sustabdyta.

„Mūsų specialistai toliau aiškinasi užkrato patekimo priežastis ir vykdome kitus tyrimus“, - kalbėjo V.Paulauskas.

„Tam, kad priimtume apsaugos priemones ir apsaugotume visuomenę nuo galimai užteršto produkto, mes darome visą kompleksinį patikrinimą“, - pridūrė jis.

Paklaustas, ar pirminio tyrimo metu buvo nustatytas ir listerijų užkratas, V.Paulauskas teigė, jog tarnyba tokios informacijos iš teisėsaugos nėra gavusi.

Tarnyba tikisi papildomos informacijos iš teisėsaugos penktadienio rytą.

Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto puslapyje, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą Ešerichiozę. Nors dauguma žarninių lazdelių nėra galinčios sukelti ligą žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Tuo metu salmonelės sukelia ligą, vadinamą salmonelioze. Šios ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.

Kartais infekcijos sukėlėjas gali patekti į kūno audinius ir sukelti pūliavimą, sąnarių, tulžies pūslės, smegenų dangalų, plaučių uždegimą bei kitas komplikacijas. Didžiausią rizikos galimybę susirgti sunkia salmoneliozės infekcijos forma turi maži vaikai bei vyresnio amžiaus asmenys tada, kai yra sumažėjęs bendras jų organizmo atsparumas.

Salmonelės 80 laipsnių temperatūroje žūva per 10 minučių.

„ E.coli paprasčiausiai tai yra bendros higieninės būklės rodiklis, o salmonella (…) jos yra kaip ir patogeninės ir jos gali turėti įtakos sveikatai, jeigu produktas nebus tinkamai išvirtas arba termiškai apdorotas“, - sakė V.Paulauskas.

Jo teigimu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai iki šiol dirba „Judex“ patalpose.

P. Gražulis: tyrėjams nurodyta rasti bakterijų

Tyrėjams buvo nurodyta rasti bakterijų šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje, sako teisėsaugos tyrime dėl prekybos poveikiu figūruojantis Seimo narys Petras Gražulis.

„Susiradau („Judex“ technologės) telefoną, visa drebanti moteris man sako, kad šiuo metu jau po darbo atlieka laboratorijos darbuotojai tyrimą ir jiems yra nurodyta surasti bakteriją, ir sako, kad mes kitaip negalėsime padaryti“, – ketvirtadienį BNS sakė P.Gražulis.

„Ar tai ne politinė byla? Akivaizdu, kad kai nėra teisinių argumentų, daroma šantažo byla“, – pridūrė jis.

Parlamentaras teigė, kad daugiau informacijos apie rastas bakterijas galėtų pateikti „Judex“ technologė.

Tačiau ji atsisakė BNS komentuoti situaciją, teigdama, kad šiuo metu įmonėje tebevyksta patikrinimas.

P.Gražulis teigė netikintis informacija apie šaldytuose produktuose rastas bakterijas.

„Tyrimas atliekamas, šiuo metu yra laborantai „Judex“, o prokuratūra jau daro pranešimą. Kaip jie dar nenunešę į laboratoriją gali pasakyti, kad ten yra bakterijų?“ – kalbėjo Seimo narys.

Tyrė nepriklausomi ekspertai

„Ekspertai, atlikę pirminį tyrimą nustatė, jog dalyje tyrimui paimtų produkcijos pavyzdžių yra sveikatai kenksmingų bakterijų. Apie tyrimo rezultatus šiandien informuota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Į ją kreiptasi pagal kompetenciją, prašant atlikti išsamų nustatytų aplinkybių patikrinimą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai „Judex“ produkciją ištirti paprašė, anot jų, nuo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nepriklausomų ekspertų – Visuomenės sveikatos centrą. Jo specialistams buvo pateikti per liepos 28 dieną atliktą kratą paimti realizuoti paruoštos produkcijos pavyzdžiai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė BNS ketvirtadienį teigė, kad tarnyba, gavusi teisėsaugos informaciją, pradėjo savą tyrimą dėl „Judex“ produkcijos.

„Pagal gautą informaciją pradėtas aplinkybių tyrimas“, – sakė J.Savickaitė.

Paklausta, ar „Judex“ produkcija gali būti šalinama iš apyvartos, tarnybos atstovė teigė kol kas negalinti į tai atsakyti.

Teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetetingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Praėjusį ketvirtadienį STT pareigūnai lankėsi Maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldaus instituto padalinyje Kaune, BNS yra patvirtinę instituto atstovai.

Įtariama, kad VMVT ir instituto darbuotojai piktnaudžiavo tarnyba ir bendrovei buvo išduoti tikrovės neatitinkantys (suklastoti) minėtos bendrovės produkcijos patikrinimo dokumentai, kuriuos bendrovė panaudojo realizuodama įtarimų sukėlusią produkciją.

VMVT vadovui Jonui Miliui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo. Atliekant tyrimą dėl prekybos poveikio įtarimai pateikti iš viso šešiems asmenims. Teisėsauga atliko kratas J.Miliaus, Seimo nario Petro Gražulio, bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose, gamybos patalpose. P.Gražulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pareigūnai taip pat tiria duomenis, kad bendrovės vadovai įvairiomis formomis galėjo perduoti turtinę naudą P.Gražuliui už pastarojo poveikį, pasinaudojant visuomenine padėtimi bei pažintimis, VMVT vadovui J.Miliui, o per jį ir kitiems jam pavaldiems darbuotojams.

Pirma sureagavo „Norfa“

Vienas iš keturių didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų „Norfa“, reaguodamas į prokurorų pranešimą apie bendrovės „Judex“ šaldyto maisto gaminiuose rastas sveikatai  kenksmingas bakterijas, stabdo prekybą šia produkcija.

„Vadovaudamiesi savo savikontrolės taisyklėmis, mes davėme komandą išimti iš prekybos nesaugius produktus ir tada patys atliksime tyrimus bendradarbiaudami su visomis kontroliuojančiomis institucijomis. Jeigu ta informacija pasitvirtins, tai sunaikinsime nesaugią produkciją“, - BNS teigė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Anot jo, sprendimas išimti gaminius iš prekybos buvo iš karto priimtas po to, kai gauta informacija iš Generalinės prokuratūros, kad dalyje „Judex“ gaminiuose rasta kenksmingų bakterijų.

„Mes iškart priėmėme tą sprendimą, nes tiksliai nežinome apie ką tiksliai eina kalba, bet mūsų principas yra, jeigu yra bent menkas įtarimas, kad produkcija nesaugi, tai produkcija išimama, o vėliau aiškinamės, ar įtarimai pagrįsti“, - tvirtino D.Ryliškis.

„Iki“ atstovė Berta Čaikauskaitė BNS teigė, kad prekybos tinklas produkciją išėmė, tik gavęs informaciją apie galimai nesaugią produkciją.

„Mums svarbiausia – pirkėjų saugumas, todėl tik gavę informaciją iš prokuratūros dėl nesaugios „Judex“ produkcijos nedelsiant išėmėme šią produkciją iš prekybos. Taip pat savo iniciatyva išsiuntėme ištirti produktų mėginius kontroliuojančioms institucijoms. Laukiame iš tolimesnių nurodymų iš atsakingų institucijų“, - BNS teigė B.Čaikauskaitė.

Su prekybos tinklų „Rimi“ atstovais BNS ketvirtadienio popietę susisiekti nepavyko.

Prekybos įmonių aljanso „Aibė“ marketingo direktorė Giedrė Pukienė teigė, kad aljansui priklausančios parduotuvės bus informuotos apie prokurorų pateiktą informaciją, tačiau sprendimus dėl prekybos „Judex“ produkcijos stabdymo turės priimti pačios.

„Kadangi mūsų nariai yra nepriklausomi verslininkai, jie patys spręs išimti šią produkciją iš prekybos ar ne“, - BNS sakė G.Pukienė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Lidl“ atstovė spaudai Agnė Gaižauskienė BNS sakė, kad tinklas „Judex“ produkcija neprekiauja.

„Maximoje“ – du už vieno kainą

Prekybos tinklo „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė BNS iš pradžių sakė, kad už produktų saugą atsakingi tinklo specialistai aiškinosi informaciją apie „Judex“ produkcijoje rastas kenksmingas bakterijas ir sprendimas stabdyti prekybą šios įmonės gaminiais dar buvo nepriimtas.

Vėliau portalui kauno.diena.lt susisiekus su „Maximos“ atstovais, pranešta, kad ir šis prekybos tinklas nusprendė nebeprekiauti „Judex“ gaminamais koldūnais.

„Jie jau išimami iš prekybos. Parduotuvių tinklas – didelis, 235 parduotuvės, tai gali užtrukti“, – kalbėjo M.Januškevičienė.

Šią savaitę „Maxima LT“ pasiūlė „Judex“ gaminamiems „Užkalnio“ koldūnams specialią akciją. Perkant vieną pakuotę, kita dalijama nemokamai. Tačiau M. Januškevičienė tikino, kad ši akcija niekaip nesusijusi su „Judex“ produktuose rasta bakterija. 

Kauno bendrovė „Judex“, kaip teigiama oficialioje svetainėje, gamina apie 70 pavadinimų šaldytų maisto gaminių – greitai paruošiamų užšaldytų pusfabrikačių: koldūnų, virtinių, lietinių blynų, picų, čeburekų, įvairių gaminių iš bulvių bei varškės, per parą pagaminama ir realizuojama apie 15 tonų produkcijos.


Šiame straipsnyje: Judexbakterijanusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Apsinuodijimai tebevyksta. Pirkome judex koldūnus už 0.99 kg Lidl yra 3-4 keturias dienas tikrai buvo bloga. Panašu, kad jie nieko nepašalino.

eklerai

eklerai portretas
Kaune per gedulingus pietus APSINUODIJO ir atsidure ligonineje ne vienas zmogus, eklerai isimti is prekybos, bet jokio triuksmo nera, tyla,tai kas cia ne politika su tuo GRAZULIU, ne kerstas? Tai ka dabar pasodins J.pozela, kede silta, kam ji taip reikalinga, netikiu as tuo skandalu, o jus tikekit, jei tikit

Jo

Jo portretas
Užkalnis yra blogos produkcijos reklaminis veidas.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių