Prie mero namų – kraupus radinys

"Neįsivaizduoju, kokie šlykštūs žmonės turi būti, kaip turėtų manęs nekęsti, kad nuolat primintų netektį", – be užuolankų kalbėjo V.Matijošaitis, prie namų radęs kraupią instaliaciją, skirtą jo žmonos Irenos mirčiai priminti.

Vargu ar tai, ką Kauno mieso meras Visvaldas Matijošaitis rado gatvėje prie savo namų vartų, galima būtų pavadinti Helovino pokštu. "Neįsivaizduoju, kokie šlykštūs žmonės turi būti, kaip turėtų manęs nekęsti, kad nuolat primintų netektį", – be užuolankų kalbėjo V.Matijošaitis, prie namų radęs kraupią instaliaciją, skirtą jo žmonos Irenos mirčiai priminti.

Amorali užuomina

Masyvūs laiptai ištepti raudonomis, kraują primenančiomis dėmėmis. Ant viršutinės laiptų pakopos – žvakė. Šalia laiptų – baltas audinys su raudonomis dėmėmis ir raudonas statybininko šalmas. Tokia keista instaliacija prie V.Matijošaičio namų tvoros rasta sekmadienio rytą.

"Čia aiški užuomina į žmonos žūtį. Kažkas, matyt, savo smegenų neatsikonservuoja", – po nakties atsiradusį radinį vertino Kauno meras. Toks Kauno merui išaušo rytas. Meras šyptelėjo: "Išvakarėse kokios penkios vaikų grupės vis beldėsi į duris. Arba pokštas – arba saldainis. Visus namie buvusius saldainius išdalijau."

Meras neabejoja, kad jei šokiruojanti instaliacija būtų įrengta iš vakaro, vaikai tikrai būtų pasakę, nes į duris beldėsi ne iš kažkur atvykę, o vietiniai kaimynų vaikai. Vienintelis tinkamas laikas  pseudokūriniui pastatyti – kai aplinkinių namų languose užgęsta šviesos.

Neabejojama, kad veikti turėjo tikrai ne vienas žmogus – norint atsivežti tokį kūrinį, buvo reikalingas ir didesnis automobilis. "Tai buvo profesionaliai padarytas daiktas. Įsukti varžtai, tvarkingai išpjauta. Namie tokio nepadarysi. Staliaus dirbtuvėse greičiausiai daryta – su pjūkliuku namie taip neišpjausi", – svarstė V.Matijošaitis.

Pribloškiamas įspūdis

V.Matijošaičio kaimynystėje gyvenanti Rasa Šnapštienė sunkiai rinko žodžius norėdama nupasakoti jai likusį įspūdį. "Buvau sukrėsta. Manau, kad turi būti ribos. Žmogus išėjęs, palikęs didelį skausmą – ir šitaip padaryti..." – atodūsis nutraukė moters kalbą.

R.Šnapštienė prisipažino ne iš karto supratusi, kas čia per daiktas. Helovino šventės populiarėjimas iš pradžių suklaidino kaimynę. Tačiau, paėjusi su šuneliu kelis žingsnius, moteris atsitokėjo, kad čia tiesioginė aliuzija į kaimynės, su kuria bičiuliavosi ir kurios netektis dar skausminga ir šiandien, mirtį.

"Net nežinau, koks žmogus tai galėjo padaryti, nesiverčia liežuvis sakyti, bet tik ne viso proto žmogus taip galėtų pasielgti. Čia baisiau nei išniekinimas, ir dar tokią dieną..." – R.Šnapštienė omeny turėjo Lietuvoje minimą Mirusiųjų dieną.

Amžinas prisiminimas

Kai "Kauno dienos" žurnalistai, V.Matijošaičiui tapus meru, svečiavosi jo namuose, juose buvo matyti akivaizdūs pagarbos ir atminimo ženklai išėjusiai sutuoktinei.

I.Matijošaitienės gyvybė užgeso po 2013 m. kovo 12 d. namuose patirtos sunkios galvos traumos. Moteris paryčiais nukrito nuo laiptų.

Dėl kaukolės pamato lūžio buvo atliktos kelios neurochirurginės operacijos, bet šių pastangų nepakako, kad I.Matijošaitienė liktų gyva. Po dviejų dienų verslininkė ir Kauno tarybos narė mirė Kauno klinikose.

Buvo įvykdyta ir I.Matijošaitienės valia – prieš kremuojant palaikus, medikai paėmė donorystei tinkamus organus. Tuo metu buvo paskelbta, kad jie išgelbėjo net kelių organų transplantacijos laukusių ligonių gyvybę.

Po I.Matijošaitienės mirties buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Kilusios abejonės dėl mirties aplinkybių išsklaidytos. Galutinė išvada – mirtis dėl nelaimingo atsitikimo.

Tikisi sėkmingo tyrimo

Apie neeilinį radinį gatvėje prie namų Kauno meras V.Matijošaitis policijai pranešė tik pirmadienio rytą: "Sekmadienį jie ir taip daug darbo turėjo. Visi dirbo prie kapinių, dėl to išgirdau tikrai ne vieną pagiriamąjį žodį pareigūnams."

Meras tiki, kad šis išpuolis, kaip ir kiti protu sunkiai suvokiami išpuoliai, bus išaiškintas. Prie V.Matijošaičio namų įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Ar jos ką nors užfiksavo, paaiškės artimiausiu metu.

Yra pavyzdžių, kurie leidžia tikėtis sėkmingo tyrimo. Neseniai prie Kauno apygardos prokuratūros siautėjęs 42-ejų bedarbis atpažintas, kai nuvyko pas Utenos psichiatrus. Atrodo, kad tas pats asmuo jau buvo pasižymėjęs išpuoliais prieš policiją, kai išmatomis apipylė kriminalistus.

Liepto galą priėjo ir Jevgenijus Pleganovas, prieš penkerius metus padėjęs kiaulės galvą prie Kauno sinagogos, kurioje tuo metu vyko šventinės šabo pamaldos. Tiesa, kaltinimų prie sinagogos iškabinus plakatą, kurstantį prieš žydus, J.Pleganovas neprisiėmė. Jis nubaustas 1 tūkst. eurų bauda, jam uždrausta artintis prie sinagogos 10 mėnesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Sunku suvokti,kiek zemai gali pulti zmogus,nusiteikes tokiam poelgiui.Ir ta, debiliuko perkreiptu snukeliu,ir velnio palikuonio komanda dar tikisi rinkeju palaikymo?

Visvaldui

Visvaldui portretas
Mere, perskaityk kelis kartus tas tris raides ant savo automobilio numerio, pridėdamas tris "megstamaisių" politikų vardus ir nusišypsok: taigi jie gatavi nusprogti tik dėl to, kad pamatė, kaip žmogus su galva ant pečių, o ne pykčio perkreipta fizionomija, gali sutvarkyti miestą per kelis mėnesius, ko nepadarė "buvęs per penkis metus. Tegu jie gamina laiptus, teplioja sienas, dergia po liepomis - juk jų širdys taip plyšta iš sielvarto,kad prarado miestą...

Visvaldui

Visvaldui portretas
Mere, perskaityk kelis kartus tas tris raides ant savo automobilio numerio, pridėdamas tris "megstamaisių" politikų vardus ir nusišypsok: taigi jie gatavi nusprogti tik dėl to, kad pamatė, kaip žmogus su galva ant pečių, o ne pykčio perkreipta fizionomija, gali sutvarkyti miestą per kelis mėnesius, ko nepadarė "buvęs per penkis metus. Tegu jie gamina laiptus, teplioja sienas, kakoja po liepomis - juk jų širdis plyšta iš sielvarto,kad prarado miestą...
VISI KOMENTARAI 70

Galerijos

Daugiau straipsnių