Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo tarnyba Kauno tardymo izoliatoriuje.

Laukia aiškaus rezultato

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Gintaras Jasaitis BNS pranešė panaikinęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nutarimą neatlikti tyrimo.

„Negalima taip daryti, kad pareiškėjas turi atnešti įrodymus ikiteisminio tyrimo įstaigai. Įstatymas numato, kad įrodinėjimo našta ne piliečiams užkraunama“, – sakė prokuroras.

„Visi neskaidrūs korupciniai viešieji pirkimai negali būti toleruojami ir turi būti labai griežtai smerkiami ir įvertinti. Todėl tikiuosi, kad Vyriausybės ir Teisingumo ministerijos inicijuotas tyrimas turės labai aiškų ir konkretų rezultatą. Niekur korumpuoti viešieji pirkimai negali būti toleruojami“, – antradienį žurnalistams Rukloje sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Teisingumo ministerija premjero Sauliaus Skvernelio pavedimu pirmadienį perėmė iš Kalėjimų departamento tyrimą dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje. Pasak ministerijos, atlikus tyrimą bus sprendžiama dėl izoliatoriaus vadovo Edvardo Kviatkausko ir Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės tarnybinės atsakomybės.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė šią savaitę žada priimti sprendimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų nušalinimo nuo pareigų, kol vyksta tarnybinis patikrinimas jų atžvilgiu.

„Komisija šios savaitės pabaigoje pateiks mums siūlymus, ar būtų tikslinga nušalinti vadovus nuo einamų pareigų“, – žurnalistams antradienį sakė M.Vainiutė.

„Kodėl ne iš karto? Norėtume įsiklausyti į komisiją, kuri iš tikrųjų yra labai kompetetinga, sudaryta iš įvairių sričių ekspertų. Tai būtų per ankstyvas sprendimas. Tiesiog nenorėtumėme daryti įtakos komisijai“, – pridūrė ji.

Ji vėliau patvirtino, kad sprendimą dėl nušalinimo priims vos komisijai pateikus pasiūlymą.

Teisingumo ministrės teigimu, bus siekiama išaiškinti visus įstatymui nusižengusius darbuotojus, nepaisant jų praeities nuopelnų ar užimamų pareigų: „Valstybės tarnyboje bus daugiau skaidrumo ir neliks galimybių piktnaudžiauti, jeigu patys darbuotojai netoleruos negerovių. Sieksime kuo greičiau parengti pranešėjo apie korupcines veiklas apsaugos teisinę sistemą. Valstybė turi skatinti ir branginti visuomenei sąžiningai dirbančius žmones.“

Teisingumo viceministras Donatas Matuiza teigė, kad sprendimas nušalinti pareigūnus turi būti apgalvotas ir įvertintas teisiškai.

Įtartinos pareigybės ir sutartys

Kauno tardymo izoliatoriuje pirties nėra, patvirtina šios įstaigos direktoriaus pavaduotojas. O nesamos pirties vedėjos pareigas užimanti darbuotoja, anot jo, rūpinasi platesne veikla – skalbiniais ir kirpimu.

„Pirties tokios kaip nėra. (...) Pirties vedėja yra pareigybės pavadinimas, kuris yra tipinių etatų sąraše. Tą pavadinimą nebūtinai mes siekime su pirtimi, kadangi funkcijos yra platesnės: tai ir kirpyklos, ir skalbyklos veikla. Yra pareigybės aprašas, ką tas žmogus turi daryti“, – antradienį žurnalistams sakė Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Venclovas.

Jis patvirtino, kad izoliatoriaus pirties vedėja ketvirčiu etato dirba ir bibliotekoje bei teigė, kad darbus atlikti ji spėja.

Apie galimus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje viešai prabilusi šios įstaigos Buhalterinės įstaigos viršininkė Rasa Kazėnienė BNS yra pateikusi informaciją, jog Kauno tardymo Ūkio skyriaus pirties vedėjos pareigų aprašas iš esmės dubliuojasi su kita Ūkio skyriaus skalbėjos pareigybe.

Be skalbimo ir kai kurių kitų funkcijų, Pirties vedėja, pagal aprašą, „organizuoja suimtųjų ir nuteistųjų pirties darbą, užtikrina pirties, dušų patalpų, sanitarinių reikalavimų laikymąsi bei juose naudojamos santechnikos kokybę“.

A.Venclovas sakė negalintis komentuoti izoliatoriaus vadovybei viešai pateikiamų įtarimų, o apie tai, kad izoliatorius galėjo keliskart brangiau pirkti kai kurią įrangą, jis teigia sužinojęs tik iš žiniasklaidos.

„Tardymo izoliatoriaus vadovybė niekaip nevertina, kadangi šiuo metu pradėtas tarnybinis patikrinimas Teisingumo ministerijoje ir kitos kompetentingos tarnybos taip pat darys savo tyrimus, taigi vertinimo turbūt mes visi palauksime, kol bus išvados“, – paklaustas, kaip vertina viešumoje pasirodžiusią informaciją, sakė jis.

Situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat tiria Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos nagrinėja ikiteisminį tyrimą atsisakiusios pradėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės R. Kazėnienės pareiškimą. Pareigūnė šį sprendimą yra apskundusi prokurorams.

Kontrolės institucijos nagrinės viešųjų pirkimų pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, taip pat galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus ir neefektyvų valstybės turto naudojimą. R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Kazkokius juokus rasot, o ten kur stambiu mastu plauna tyla...

baltoji apykale:)

baltoji apykale:) portretas
as Jus pridengsiu nusisalinsite ir tarpininkai kompensuos moraline zala jums:) nes eis i jusu vieta dirbti ..kai nurims galesite įsidarbinti ir iškart pasiimsite bilieta ir po 120d. iseisite i pensija CMEK sutvarkys:) aisku ta 650 pensija juokingan jiems bet vis geriau nei nieko:)

Zuikis

Zuikis portretas
Darbas lengvas, pinigeliai eina, giminiuojasi , draugauja , pensija alia ankstyva atidirbineja.Viens kita pridengs ir isplauks eilini karta..
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių