Po šmeižikiško spektaklio – verksminga atgaila

Principu „geriausia gynyba – puolant“ bandęs pasinaudoti Kaune studijuojantis Nigerijos pilietis galiausiai iš nevykusiai suvaidintos rasizmo aukos tapo atgailaujančiu avinėliu. Ar teismas patikės jo galbūt nesuvaidintu nuoširdumu ir laimins susitaikymą su tikraisiais nukentėjusiaisiais?

Principu „geriausia gynyba – puolant“ bandęs pasinaudoti Kaune studijuojantis Nigerijos pilietis galiausiai iš nevykusiai suvaidintos rasizmo aukos tapo atgailaujančiu avinėliu. Ar teismas patikės jo galbūt nesuvaidintu nuoširdumu ir laimins susitaikymą su tikraisiais nukentėjusiaisiais?

Bandė dėtis auka

Kauno apylinkės teismas pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Nigerijos pilietybę turintis A.Stulginskio universiteto šeštakursis Jeremiah Adeyinka Ajisope kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu studentų iš užsienio pamėgtame Kauno senamiesčio naktiniame klube.

Šį į oficialias Kauno policijos suvestines nepatekusį nusikaltimą išreklamavo jis pats, kai išsiblaivė ir, greičiausiai, suprato, kad prisidirbo. Kreipęsis į pažįstamus žiniasklaidos atstovus, šis jau ketvirtus metus Kaune gyvenantis 22 metų juodaodis bandė vaidinti rasizmo auką.

„Naktiniame klube buvau sumuštas bei įžeidinėjamas dėl savo odos spalvos. Mane daužė penki ar šeši vyrai. Daugiausia smūgių kliuvo į kaklą, pečius krūtinę. Vienas iš mušančiųjų pasakė, jog esu niekam nereikalingas juodaodis“, – teigė amerikietės ir nigeriečio šeimoje Nigerijoje gimęs, tačiau nuo vaikystės Europoje gyvenęs J.A.Ajisope, draugų vadinamas Džeriu – sutrumpintu savo vardo variantu.

Šventė mokslų pabaigą

Ikiteisminį tyrimą atlikę teisėsaugininkai nustatė, kad skandalu bandytą paversti incidentą sukėlė pats Nigerijos pilietis. O vaidinti aplinkybių auką J.A.Ajisope pradėjo jau bandant jį sudrausminti.

Naktį į birželio 6-ąją minėtame senamiesčio klube ne vienas Kaune studijuojantis užsienietis šventė mokslų metų pabaigą. Apie vidurnaktį į jį atvyko ir per dešimt studentų iš Afrikos, prieš tai apšilę viename Kauno technologijos universiteto bendrabutyje Studentų gatvėje – pasivaišinę alumi. Tarp jų buvo ir J.A.Ajisope su savo drauge lietuve. Po incidento, dėl kurio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jis teisėsaugininkams prisipažino, kad klube su draugais jau vartojo stipresnius gėrimus, dėl to susipyko su drauge.

Apie 1 val. nakties klube pasirodė ir jį pamėgusių švedų, besimokančių Kauno aukštosiose mokyklose pagal studentų mainų programą, grupė. Joje buvo ir gražiai nuaugusi šviesiaplaukė J.A.Ajisope bendraamžė, juosmenį siekiančiais plaukais. 

Buvo perspėta

Po patirto nepelnyto J.A.Ajisope, kurį matė pirmą kartą, pažeminimo švedė pareigūnams pasakojo, kad draugė buvo ją perspėjusi laikytis atokiau nuo klube besilinksminančių juodaodžių kompanijos, nes jau buvo su šiais susidūrusi. Ji pasakojo, kad šie vaikinai kabinėjasi prie merginų su nepadoriais pasiūlymais. O atsisakius su jais bendrauti pradeda elgtis agresyviai, apšaukdami rasistėmis.

Tuo švedė įsitikino apie 4 val. ryto, kai prie jos, besikalbančios su drauge prie baro, priėjo vienas iš juodaodžių. Ir, priglaudęs savąją galvą prie jos, pasiteiravo, ar nesutiktų su juo permiegoti. Išgirdęs neigiamą atsakymą, J.A.Ajisope sugriebė švedę už rankų ir jėga prispaudė prie baro.

Tačiau greitai buvo atplėštas nuo aukos operatyviai sureagavusio klubo apsaugos darbuotojo. Išlaisvintoji teigė pasijutusi tokia pažeminta, kad net pravirko. Netrukus pajuto ir smūgį į galvą – jai iš pasalų trenkė vėl lig iš po žemių išdygęs tas pats juodaodis.

Ištiko isterija?

Kita nesivaldančio J.A.Ajisope auka tapo minėtas apsaugos darbuotojas, budintis šiame klube laisvu laiku nuo tarnybos vienoje Kauno apskrities kriminalinės policijos valdyboje.

Šis teigė, kad rankų nevaldantis J.A.Ajisope trenkė ir jam kumščiu į veidą, vos buvo atplėštas nuo merginos. Bandė jis suduoti dar kartą ir vedamas iš salės, angliškai necenzūriškai keikdamasis ir spjaudydamas apsauginiui į veidą.

Tačiau netrukus J.A.Ajisope jau gulėjo ant žemės – neva be sąmonės. Kaip pareigūnams pasakojo  sumuštos švedės draugė, jis demonstratyviai krito ant grindų, apsaugos darbuotojams bandant uždėti antrankius. Nors tuo metu vyko kažkas panašaus į susistumdymą tarp į pagalbą apsauginiui atėjusių kolegų bei aktyviai pradėjusių reikštis ir kitų J.A.Ajisope draugų, anot minėtos liudytojos, jokios prievartos, išskyrus bandymą uždėti antrankius, prieš šį juodaodį apsauga nenaudojo.

Narkotikų šešėlis

Atvykus policijai, J.A.Ajisope ir toliau nesikėlė, bandydamas imituoti kažkokį priepuolį. Nors dar prieš kelias akimirkas buvo visiškai sveikas.

Pareigūnai jį nešte išnešė laukan, lydimi audringai nusiteikusių J.A.Ajisope draugų. Šie reikalavo kviesti mirštančiam jų draugui greitąją. Ir švaistėsi kaltinimais, neva kažkas jam į gėrimą specialiai įdėjo narkotikų. Nors ši frazė verčia suklusti, nes po incidento J.A.Ajisope nustatytas tik 0,51 promilės girtumas. Sunku patikėti, kad išgėrus tik tiek alkoholio ir nevartojus papildomai kitų kvaišalų, galima taip neadekvačiai elgtis.

J.A.Ajisope išgulėjo ant žemės, kol atvyko greitosios medikai. O draugai, savo ruožtu, įamžino jo nešimą neštuvais į medikų automobilį. Ši nuotrauka vėliau buvo pateikta žiniasklaidai kaip rasistinio išpuolio iliustracija. 

Keitė parodymus

Pats J.A.Ajisope taip pat linkęs prisidengti neva prasta atmintimi padauginus alkoholio. Nors savo parodymus policijai jis keitė net kelis kartus.

Iš pradžių teigė, kad nieko neprisimena. Vėliau – kad supainiojo švedę su savo mergina, kuri, užpykusi, kad jis per daug geria, jau buvo išėjusi namo. Ir esą būdamas įsitikinęs, kad tai – jo draugė, vadino šią jau eiti namo, bet ji gana grubiai atsisakinėjo. O supainioti merginas jis galėjo ir dėl to, kad buvo palikęs automobilyje savo akinius.

Trečioje J.A.Ajisope pateiktoje incidento versijoje jis jau teigė supainiojęs švedę su stambiu vyriškiu, kuris prieš tai jį grubiai atitraukė nuo merginos, supainiotos su drauge. Todėl po kurio laiko, nutaikęs momentą, nusprendė jam atkeršyti.

Galiausiai ketvirtadienį Kauno apylinkės teisme surengtame šios bylos nagrinėjime pagreitinto proceso tvarka J.A.Ajisope vėl grįžo prie antrosios versijos – neva supainiojo merginas.

Nenuginčijamas įkaltis

Klubo vaizdo kameros įamžino, kaip prie šviesiaplaukės, vilkinčios palaidinę su petnešėlėmis, prieina juodaodis vaikinas su kepure. Ši bando įkyriai besiglaustantįjį nestipriai nuo savęs nustumti.

 


Šiame straipsnyje: tamsiaodissmurtasnusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

negras

negras portretas
cha,cha vagys, oj, viąrslinykai džiaugiasi, kad atvežus negrų į LIETUVĄ, BUS PIGIOS DARBO JĖGOS? kurgi ne...Graužkit vambzdį.Europos šalys jau įsitikino, kad negrai čia braunasi GYVENTI, o ne DIRBTI, turės litvinai maut į afriką , o paskui atgal parsikviest juodus.

geras

geras portretas
negras - mires negras.

Panelems

Panelems portretas
Jei paneles neduotu tiems juodckiams,tai galbut apsaugotu Lietuva nuo tokiu brudu.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių