D. Kedžio bendrininkas nuteistas kalėti 8 metus

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį Drąsiaus Kedžio bendrininką Raimundą Ivanauską pripažino kaltu dėl kurstymo ir padėjimo nužudyti bei skyrė jam aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kita kaltinamoji – Eglė Barauskaitė – dėl visų kaltinimų išteisinta. Nei R.Ivanauskas, nei E.Barauskaitė neatvyko išklausyti nuosprendžio. R.Ivanauskui yra paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, tokia pat kardomoji priemonė galiojusi E.Barauskaitei po išteisinimo panaikinta.

Iš R.Ivanausko priteista per 170 tūkst. eurų žalos atlyginimo bylos nukentėjusiems – nužudytųjų artimiesiems. Teismas paliko galioti laikiną nuosavybės teisių apribojimą nuteistojo butui, siekiant užtikrinti ieškinių atlyginimą. Dukters Violetos Naruševičienės netekusiems tėvams Tatjanai ir Stasiui Stankūnams priteista atlyginti po 20 tūkst. eurų, L.Stankūnaitei – 28 tūkst. eurų.

„Teismas, išnagrinėjęs bylą, įvertino visus byloje surinktus įrodymus, nustatė, kad tų įrodymų yra pakankamai, kad R.Ivanauskas kurstė Mindaugą Žalimą padėti nužudyti keturis asmenis ir savo veiksmais, patarimais, pažadėjimu paslėpti padarė tas veikas, kurios buvo inkriminuotos jam“, – po nuosprendžio žurnalistams sakė teisėja Daiva Kazlauskienė.

Tuo metu teisėjai mano, kad E.Barauskaitę pripažinti kalta byloje surinktų įrodymų nepakanka.

Prokuratūra kauniečius R.Ivanauską ir E.Barauskaitę kaltino sukursčius padaryti labai sunkią nusikalstamą veiką – jie esą ragino D.Kedį 2009 metų rudenį nužudyti teisėją Joną Furmanavičių, V.Naruševičienę, L.Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

Jie kaltinti dar ir tuo, kad planuojant rengiamų nužudymų detales, davė patarimų dėl nužudymų eigos, rado galimą bendrininką, kartu su D.Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D.Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų.

Anot prokuratūros, R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė dalyvavo išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes. D.Kedys įtariamas nužudęs J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę. Vėliau ir jis, ir A.Ūsas, prokuratūros duomenimis, žuvo per nelaimingus atsitikimus.

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad R.Ivanauskas su E. Barauskaite ir D.Kedžiu atvyko Mindaugą Žalimą, kurios šioje byloje buvo liudytojas, ir įkalbinėjo jį padėti D.Kedžiui „žudyti velnius“, išdėstė, ką planuoja daryti: pradėti nuo Kauno apygardos teisėjo J. Furmanavičių, po to važiuoti pas seseris Stankūnaites, vėliau – pas vyrą, kurį jie kaltino pedofilija. Vyrai buvo apgalvoję maršrutą, žinojo, kur bus planuojami nužudyti žmonės.

„Taip. Priimant šitą nuosprendį buvo pasisakyta, kokios veikos padarytos buvo padarytos, todėl teismas tam tikra prasme neišvengė ir pasisakymo, kas tas veikas padarė: kas nužudė J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę. Kadangi kaltinamiesiems buvo inkriminuojama tik kurstytojo ir padėjėjo vaidmuo, todėl teismas turėjo pasisakyti, kas apskritai buvo padaryta, kas galbūt padarė tas veikas“, – sakė teisėja D.Kazlauskienė, žurnalistų paklausta, ar teismas, kaip prašė prokuroras, įvertino D.Kedžio elgesį.

Tiek R.Ivanauskui, tiek E.Barauskaitei prokuratūra siūlė skirti aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmes. R. Ivanauską, kuris yra aklas, prokuroras R.Savickas siūlo atleisti nuo bausmės. Tuo metu E.Barauskaitei siūlyta skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

„R.Ivanauskas šiuo metu yra visiškai aklas, ką patvirtino ekspertizės. Tačiau teismas įvertina ir tai, kad R.Ivanauskas veikų darymo metu buvo taip pat buvo prastos sveikatos – matė, ar silpnai matė, jo rega nesutrukdė daryti šias veikas, todėl teismas nemato reikalo, galimybės atleisti nuo paskirtos bausmės“, – sakė teisėja D.Kazlauskienė.

Nukentėjusiąją byla pripažinta nužudyto teisėjo J.Furmanavičiaus sesuo Sigita Uogintienė žurnalistams sakė, kad nepritaria E.Barauskaitės išteisinimui. Ji ir kita teisėjo sesuo Birutė Čeplaitienė sakė sieksiančios, kad atsakomybėn būtų patraukta ir nuo teisėsaugos pasislėpusi Neringa Venckienė.

„Jam (broliui-BNS) buvo įvykdytas gatvės teisingumas, organizatorius, matyt, turėjo tikslus siekius. Organizatorius turi būti nubaustas, netekome jauno ir garbingo žmogaus“, – sakė S.Uogintienė.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOMONE NEXT

NUOMONE NEXT portretas
TOLI IESKOT NEREIKIA...LATVIJOS PEDOFILIJOS LYGIS IKI MINISTRU PRIEJO...SUGEBEJO TEISESAUGA IRODYTI...O CIA LIETUVA...BARONU DUKRELES STEBUKLINGAI IGYTUS PINIGUS PER TEISMUS LEGALIZUOJA SAVO VERSLA...TAI KAM CIA RUPI LIGOTAS,UBAGAS ZMOGUS....TEISSSAUGA TIPO DIRBA,.GAL PO 10METU KAZKAS PAAISKES...DUOK DIEVE, ..TIKIUOSI...SULAUKSIU...

Arvydas Brunius

Arvydas  Brunius portretas
Pasirodo netryne valio Kaunui!

Arvydas Brunius

Arvydas Brunius portretas
O kada teisim teisejus -aferistu ir zuliku padejejus ir as tu zuliku sutikau nieko neuzmuses nieko neprigirdes o jie sedi Vilniaus administraciname teisme Pizdau...kas Lietuvai Venckiene buvo ir yra teisi valdo Lietuva mafija!(cia mano nuomone)
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių