Nustatyta, kuo nunuodyti paukščiai Kaune (tokia dozė pavojinga ir žmonėms)

  • Teksto dydis:

Ištyrus kritusius laukinius paukščius, rastus Kaune prieš kelias dienas, nustatyta, kad jie nugaišo ne nuo užkrečiamųjų ligų, o milžiniškos dozės pesticido, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Apie masinę sparnuočių žūtį pirmas pranešė portalas kauno.diena.lt. 39 nugaišę paukščiai (38 karveliai ir kovarnis) buvo rasti sekmadienio popietę priešais Šilainių turgavietę. Jie buvo surinkti ir nuvežti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą ištirti.

Paukščių gaišenose rasti patologiniai – anatominiai pokyčiai, būdingi ūmiam apsinuodijimui. Dviem uoliniams karveliams nustatyti trauminės kilmės plėštiniai galvos ir kaklo minkštųjų audinių pažeidimai.

Laboratorijoje ištyrus įvykio vietoje surinktus grūdus, kuriais nežinomas piktadarys lesino paukščius, buvo nustatyta didelė koncentracija metomilo – 400 mg/kg, kai didžiausias leistinas šio pesticido likučių kiekis grūduose ir gyvūninės kilmės maiste pagal ES teisės aktus neturi viršyti 0,05 mg/kg. Metomilas didelėmis dozėmis yra labai toksiškas žmonėms ir gyvūnams. Kaip tokios didelės koncentracijos cheminis teršalas pateko į lesalą, nežinoma.

Policija pradėjo tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Už tai gresia laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Metomilas – plataus veikimo spektro insekticidas, daugiausia naudojamas vabzdžiams naikinti, taip pat žemės ūkio pasėliams, laukams, daržovėms ir sodo augalams purkšti, saugant juos nuo kenkėjiškų vabzdžių.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šlykštoka skaityti

Šlykštoka skaityti portretas
Keista, kad atsiranda durnelių higienistų. Tokiems asilams viskas maišo: ir katėls ir žvirbliai, ir kregždės, ir balandžiai, ir... net kiti žmonės. Šlykštūs tipai. Nusiplaukite prieš valgį rankas su muilu ir nesusirgsite niekuo.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Keisti tų komentarų teiginiai.Bet niekas nekalba,apie tai,kad tie balandžiai yra labai dideli kenkėjai.Jų daroma žala pasaulyje skaičiuojama milijardais.Jie be paliovos teršia aplinką,namų stogus,fasadus,paminklus.Jie platina įvairias ligas.Baisu ir tai,kad jie labai veislūs ,jie nuolat daugėja.O žmonės,kurie savęs vadina gamtos mylėtojais,juos dar ir lesina,tuo padėdami dar labiau plisti.Tai gal reiktų pagalvoti,kaip su jais kovoti?Kaip užkirsti kelią jų plitimui?Žinoma,tai nereiškia,kad pritariu tokioms žudynėms,kokios buvo Šilainiuose.

Birutė

Birutė portretas
Prie Muzikinio teatro atėjęs darbuotojas valyti parkelio pirma palesino balandžius,tada ėmėsi darbo-ko balandžiams nesiveisti
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių