Nuo nusikaltusiųjų – ne nusisukti, o padėti

Probacija reikalauja gausesnių specialistų pajėgų nei įkalinimas, tačiau visuomenei ji duoda kur kas daugiau naudos. Tai patvirtina ir Kauno rajono savivaldybės patirtis.

Įkalinimo alternatyva

Probacija – santykinė paskirtos laisvės atėmimo bausmės atlikimo alternatyva, taikant nusikalstamas veikas padariusiems asmenims jų integracijos į visuomenę poreikius atitinkančias, racionalias ir humaniškas socialinio, edukacinio, teisinio poveikio priemones.

"Mano nuomone, už nusikalstamas veikas glostyti nereikia. Tačiau, be optimalios bausmės už nusikalstamą veiką, žmogus turi gauti ir tam tikrą pagalbą. Tai gali būti psichologo konsultacijos, įvairių įgūdžių ugdymas, švietimas, informavimas, psichologinės grupės, streso įveikimo mokymai ir kt. Nusisukti nuo nusikaltusiojo nereikėtų, nes, stumdami tokius žmones į atskirtį, situacijos visuomenėje nepagerinsime", – kalbėjo Kauno apskrities vyrų krizių centro vadovė Dovilė Bubnienė.

Anot jos, pirma, nusikaltusiajam svarbu prisiimti atsakomybę už nusikalstamą veiką, antra, nuoširdžiai norėti nekartoti netinkamo elgesio, nenusižengti visuomenėje priimtoms normoms, trečia, išdrįsti ieškoti, kas gali padėti keistis, ir pačiam norėti augti kaip asmenybei.

Savanoriškai prisiimti atsakomybę ir bandyti keistis nori toli gražu nedaug nusikaltusiųjų arba esančiųjų netoli tos ribos, tačiau juos tam pastūmėja tam tikros institucijos ir specialistai.

"Paskyrus probaciją (ar kitą su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę, ar baudžiamojo poveikio arba auklėjamojo poveikio priemonę) asmeniui nustatomos tam tikros sąlygos ir jis (kol vykdo jam paskirtas sąlygas) išvengia laisvės atėmimo bausmės, nenutrūksta jo socialiniai ryšiai, prižiūrimasis turi galimybę dirbti ir prisidėti prie savo šeimos išlaikymo, nepraranda turėtų socialinių įgūdžių", – pasakojo Kauno apygardos probacijos tarnybos direktorius Saulius Rajunčius.

Anot jo, prižiūrimi asmenys paprastai stengiasi pateisinti jiems suteiktą galimybę išvengti įkalinimo ir vykdo jiems paskirtas sąlygas. "Kartu sprendžiamos įkalinimo vietų perpildymo problemos. Manytina, kad galimybė atlikti bausmę (ar probaciją) neizoliuojant asmens nuo visuomenės (jei tikrai nėra tokios būtinybės), neatimant galimybės dirbti ir turėti pragyvenimo šaltinį (o ne tikėtis valstybės išlaikymo), bendrauti su savo šeimos nariais ar artimaisiais, neprarandant turimų socialinių ryšių ir įgūdžių, turi didelės reikšmės nusikalstamą veiką padariusiems asmenims, kurie tokiu būdu gali keistis, mokytis spęsti savo problemas visuomenei priimtinais būdais", – apie probacijos naudą kalbėjo S.Rajunčius.

Pašnekovo turimais duomenimis, per metus ne daugiau kaip 5 proc. iš visų probacijos prižiūrimų teistų asmenų padaro naujas nusikalstamas veikas, tad galima teigti, kad probacijos taikomos priemonės yra efektyvios.

Socialinė ir psichologinė pagalba

Kauno apygardos probacijos tarnybos Kauno probacijos skyrius prižiūri 211 teistų asmenų (iš jų 18 moterų), kurie gyvena Kauno rajono savivaldybės teritorijoje. Jauniausiam – 15 metų, vyriausiam – 63-eji.

"Kauno rajono savivaldybė išsiskiria iš kitų, nes ši savivaldybė reikšmingai prisideda prie probacijos tarnybos prižiūrimų asmenų pakartotinių nusikalstamų veikų prevencijos", – sakė S.Rajunčius.

Dar 2014 m. buvo pasirašyta daugiašalė bendradarbiavimo sutartis dėl darbo su smurtautojais sisteminio modelio kūrimo, kuri vykdoma iki šiol. Viena iš šalių yra Kauno rajono savivaldybė. Vykdant šios sutarties sąlygas ypatingas dėmesys skiriamas smurtinio pobūdžio artimoje aplinkoje nusikalstamas veikas padariusiems asmenims. Kartu su Kauno rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus, Kauno rajono socialinių paslaugų centro ir kitomis sutartį pasirašiusiomis šalimis vykstama į smurtautojų gyvenamąsias vietas, domimasi jų elgesiu priežiūros metu, bendraujama su kartu gyvenančiais šeimos nariais, stebima, ar nepažeidžiamos kartu gyvenančių nepilnamečių teisės. Esant reikalui, taikomos poveikio priemonės, sprendžiami socialinės pagalbos teikimo klausimai.

Pernai su Kauno rajono savivaldybe buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis dėl viešųjų darbų bausmės ir neatlygintinų darbų atlikimo galimybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai protinga, logiška, praktiška, gerai apmastyta programa. Geras pavyzdys būtų visai Lietuvai. Puiki idėja, stiprybės ją įgyvendinantiems darbuotojams ir joje dalyvaujantiems asmenims. Turėkit svajones, tikslus ir tada atsiras būdų jiems pasiekti. Čia piktų komentarų prirašę žmonės tenorėjo išlieti savo pyktį pasitaikius progai, nors šiame straipsnyje aprašyti dalykai niekaip nesusiję su jų pykčiu. Tikriausiai pamiršta, kad keičiantis laikams, politinėms pažiūroms, bet kada ir bet kas gali tapti tuo "nusikaltėliu". Na tada jiems labai patiktų ši situacija su probacijos programa. Jos vykdytojai turbūt labai stiprūs žmonės, jiems tenka su žmonėmis, kurie keistis nenori, na ir jų niekas niekada nepakeis. Bet tą daryti verta net ir dėl vieno iš šimto, nes tai suteikia galimybę keistis tiems, kas to iš tiesų nori. O panašios pagalbos Lietuvoje reikia ne tik potencialiems nusikaltėliams...Sėkmės ir stiprybės, tikėjimo ir vilties.

Anonimas

Anonimas portretas
Dabar tik ir kalbama kaip padeti integruotis sugrizusiems is kaklejimo ,kad reikia statyti jiems specialias sodybas it.t., okas pasirupino ar pasirupins tu NUSUKALTELIU nuskriaustais zmonemis. Man atrodo ,kad taip kalba sedintys postuose ,bet pries tai irgi buve banditai.

Xcfvg

Xcfvg portretas
Žinote ..,valdžia visuomenė nuteikia tam tikriem veiksmam.Jeigu nuo mažens,26 metai išėjys iš namų sudaromos tokios sąlygos ,kad žmogus turi kovoti už savo teises,vaikas už savo teises ir t.t...Tai kur mes gyvename,džiunglėse,Afrikoje????Paskiau norime geresnės visuomenės,kokia yra ji kuriama ,sukūrta,tokia ir yra.O kalčiausi tie ,kurie sėdi seime ir kitose valstybinėse įstaigose nebaudžiami pažeidinėja įstatymus,tautą menkiną,žeminą,šmeižia.Piliečius įvardina tokiais žodžiais kaip šunauja,runkeliai,balvonais.Tokie žmonės dar nori būti renkami ir išrinkti į seimą ar kitas valstybės vietas,juos reikia teisti,sodinti o negalvoti kaip juos išauklėti.Žmogųs formuojasi iki 3- metų,kokioje visuomėnėje,aplinkoje užauga,tojs ir būna,jo perauklėsi.Negi to nesupranta tie kurie nori susikūrti darbo vietas valstybinėse įmonėse nors puikiai supranta kad bus tik ”žaidimas” be pasikeitimų.Jeigu pats žmogus nenorės tai jo nepakeisi,taip kaip gydymas nuo alchogolizmo,narkotikų .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių