Milijonierius tapo dvyliktoko taikiniu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Man reikia pas Barštį! Aš vis tiek pas jį pateksiu, net jei reikės jus visus iššaudyti!" – "Kauno grūdų" apsaugai grasino dvyliktokas Š.S. Šie mokslo metai jam prasidėjo už grotų.

"Man reikia pas Barštį! Aš vis tiek pas jį pateksiu, net jei reikės jus visus iššaudyti!" – "Kauno grūdų" apsaugai grasino dvyliktokas Š.S. Šie mokslo metai jam prasidėjo už grotų.

Vietoj gėlės – pistoletas

Rugsėjo 1-osios rytą, kai aštuoniolikmečio Š.S. bendramoksliai skubėjo su gėlėmis į mokyklą, jis užsidėjo megztą kaukę, įsidėjo į kišenę dujinį pistoletą ir patraukė į "Kauno grūdus", kurioje praėjusiais mokslo metais trumpai dirbo.

Tai buvo trečias jo bandymas per penkias dienas patekti į šios bendrovės vadovo – Kauno miesto tarybos nario milijonieriaus Tautvydo Barščio kabinetą.

Rugpjūčio 28-osios rytą nepavykus prasiveržti pro bendrovės apsaugą, jis trenkė kumščiu vienam apsaugininkui į veidą. Sulaikius išsišokėlį, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Tačiau tai jo neatšaldė. Priešingai – kitą rytą Š.S. vėl bandė prasibrauti pas T.Barštį. Tik šį kartą įspyrė jį sustabdyti bandžiusiam apsaugininkui į koją. O po valandos grįžo su dujiniu balionėliu, kuriuo papurškė "oponentui" į veidą. Šiam surietus Š.S. ant žemės, jis vis tiek nenurimo: "Šį kartą man nepavyko, bet kitą kartą ateisiu ir užmušiu!"

Trečias kartas nemelavo

Po antrojo išpuolio Š.S. vėl buvo perduotas policijai, kuri pradėjo dar vieną ikiteisminį tyrimą. Dabar jau – ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl grasinimo nužudyti.

Tačiau Š.S. buvo paleistas – artėjo rugsėjo 1-oji. Viltasi, kad galbūt, prasidėjus mokslo metams, šis dvyliktokas nukreips savo jaunatvišką energiją kitur.

Tačiau pirmadienį jis vėl įsiveržė į "Kauno grūdai" apsaugos postą ir, nukreipęs pistoletą į jame budėjusią moterį, pareiškė, kad šią nušaus, jeigu negaus magnetinės įėjimo kontrolės kortelės. Užpultajai netekus žado, kortelę pasiėmė pats ir netrukus jau buvo T.Barščio kabinete. Tačiau šis buvo tuščias. O netrukus pasirodė ir, išgirdę budėtojos pagalbos šauksmą, atbėgę apsaugininkai. Nuo to laiko šis dvyliktokas leidžia dienas už grotų.

Ko dar laukti?

Rugsėjo 3-iąją Kauno apylinkės teismas leido suimti Š.S. mėnesiui.

"Nusprendėme nebelaukti, kol ketvirtą kartą jis atvažiuos su tanku!" – pareiškė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Kristina Mockienė, kontroliuojanti visų trijų išpuolių, tyrimą.

Teismas sutiko su prokurorės argumentu, kad Š.S. išpuoliai tampa vis pavojingesni.

"Artimiausiu metu suimtajam bus skirta psichiatrinė ekspertizė", – neslėpė prokurorė.

Dar birželį  Š.S.  buvo sulaikytas prie "Kauno grūdų" pastato. Tuomet gautas pranešimas, kad prie H. ir O.Minkovskių g. esančios bendrovės būstinės trečia diena stovi įtartinas jaunuolis. Pasak patrulių, jis iš tikrųjų atrodė įtartinas – sunkiai orientavosi aplinkoje, vyzdžiai buvo išsiplėtę. Patikrinus jaunuolio kišenes, jose rasta suktinukė su, kaip įtariama, "žole".

Byla buvo nutraukta

Nusprendus Š.S. vežti į policijos komisariatą, šis ėmė traukti iš kišenių pinigus.

Iš pradžių jis ant pareigūnų tarnybinio automobilio sėdynės padėjo 50 litų. Perspėjus, kas už tai gresia, ir uždėjus antrankius – dar vieną tokį patį banknotą.

Bandymas papirkti pareigūnus S.Š. dar palyginti gerai baigėsi. Ir šį ikiteisminį tyrimą kontroliavusi prokurorė K.Mockienė teisme neprieštaravo jo advokatės prašymui atleisti ginamąjį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal močiutės laidavimą, perduodant anūką jos atsakomybei. Tačiau pinigai, kuriais S.Š. bandė papirkti policininkus, konfiskuoti valstybės naudai.

Prašys psichiatrų pagalbos

Dar viena priežastis skirti šiam dvyliktokui psichiatrinę ekspertizę – jo parodymai ikiteisminius tyrimus atliekantiems pareigūnams.

Į klausimą, ko jis taip atkakliai veržėsi pas T.Barštį, įtariamasis atsakė: "Norėjau pasikalbėti. Apie ką – jūs vis tiek nesuprasite..."

Be to, jis teigia veržęsis pas T.Barštį su kauke dėl smagumo. O dujinį pistoletą nusipirkęs turguje.

T.Barštys taip pat neslepia manantis, kad Š.S. turi "sveikatos nukrypimų".

"Jis ir gatvėje puola ant mašinų", – teigė "Kauno dienai" verslininkas, tikindamas, kad ne kažin ką apie Š.S. išpuolius žino, nes į juos nesigilinęs.

"Pas mus dirba 3,5 tūkst. darbuotojų, o per dieną dešimt tokių veržiasi pas mane", –  išpuolio nesureikšmino verslininkas.

Likimo ironija

Š.S. pedagogai apibūdino kaip malonų, labai mandagų ir paslaugų jaunuolį, tikindami, kad mokykloje dėl jo problemų nėra kilę.

"Tiesa, šis dvyliktokas gyvena ne su tėvais. Jie išsiskyrę ir sukūrę naujas šeimas, kuriose taip pat susilaukė vaikų. Be to, abu vaikino tėvai – užsienyje, o vyresnėlis gyvena su seneliais, kurie tikrai labai juo rūpinasi", – sakė jie.

Mokytojai nepastebėjo, kad šis auklėtinis galėtų rūkyti "žolę".

Vis dėlto neslėpė, kad kartais Š.S. užduodavo gana keistų klausimų – apie gyvenimo prasmę ir pasaulio sandarą.

Š.S.  močiutė – buvusi pedagogė. Likimo ironija: "Kauno grūdų" apsaugininkai – buvę jos auklėtiniai. Tai paiškėjo, kai šie užsuko išsiaiškinti, iš kokios šeimos kilęs juos terorizavęs jaunuolis.

Turėjo verslo planą

Iš apsaugininkais dirbančių savo auklėtinių Š.S. močiutė sužinojo ir tai, kodėl nebuvo galima prisiskambinti anūkui telefonu – svečiai prisipažino per grumtynes šį sudaužę, ir tai, ką reiškia mėlynės ant jo veido.

"Jis pats, kaip visada, mums nieko nepasakojo. Net nesakė, kad buvo sulaikytas policijos, – teigė, kad viešėjo pas draugus sodyboje", – guodėsi pašnekovė.

Tačiau, ko norėjo iš T.Barščio, Š.S. močiutei papasakojo.

"Jis turėjo verslo projektą – auginti pluoštines kanapes. O tam reikėjo žemės. Iš pradžių buvo nuėjęs su šiuo planu pas Botanikos sodo direktorę, bet jos pasiūlytas sklypas buvo per mažas. Tada nusprendė kreiptis pagalbos į T.Barštį", – pasakojo suimtojo močiutė.

Anot jos, kartą "Kauno grūdų" vadovas buvo jos anūką priėmęs. Po šio susitikimo jis graužėsi, kad iš susijaudinimo nepasakė visko, ko norėjo.

T.Barštys turbūt taip pat nesuprato mano anūko – pasiūlė darbą sandėlyje, – toliau pasakojo pašnekovė. – Tačiau aštuonias valandas kilnoti grūdų ar miltų maišus jam buvo per sudėtinga – buvo ką tik po operacijos: žiemą buvo griuvęs ir susilaužęs peties kaulą."

Močiutės žiniomis, paprašęs lengvesnio darbo, anūkas buvo pervestas kitur, bet vis tiek turėjo krauti maišus. "Nors išeinant iš šio darbo, su juo buvo atsiskaityta, anūkas pinigų namo neparnešė. Žinote, jis toks ambicingas..." – atsiduso pašnekovė. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, gautas atlygis aštuoniolikmetį įžeidė ir jis, sviedęs pinigus atgal, apsisukęs išėjo.

Pražūtingas maksimalizmas

"Norėjo būti verslininku, dabar bijau, kad netaptų gangsteriu", – galiausiai reziumavo pašnekovė.

Ji neslėpė kalbėjusi su anūku ir apie policijos rastą "žolę". Šis atsakė: "Galvojau, jeigu labai susinervinsiu, – parūkysiu." Nors, močiutės patikinimu, anūkas nei geria, nei rūko. O pasiteiravus, iš kur jis gavo ginklą ir kaukę, pašnekovė giliai atsiduso: "Prisižiūri jie dabar filmų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
gal ir sklando negeros kalbos apie barštį, bet tiesa ir tai, kad vaikinui važiuoja stogas - tėvai išsiskyrė, kažin kur bastosi po pasaulį, močiutė buvusi mokytoja (taigi nepakaltinama), ko norėti iš paauglio - ne kiekvieno nesubrendęs protelis paneša. Veikiausiai ir nesubręs :(

patiko

patiko portretas
Nu ką bunda jaunimas:)

n

n portretas
pilnatis
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių