Košmariška naktis dėl numestos cigaretės

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Liepsnojančiu fakelu virtęs butas septintajame aukšte. Kopėčiomis evakuojami suaugusieji ir vaikai. Tai kartą jau matyta Šilainiuose. Skyrėsi tik gaisro priežastis: Baltų pr. tragediją lėmė piktavališka žmonių veikla, Taikos pr. daugiabutis užsiliepsnojo dėl numestos nuorūkos.

Liepsnojančiu fakelu virtęs butas septintajame aukšte. Kopėčiomis evakuojami suaugusieji ir vaikai. Tai kartą jau matyta Šilainiuose. Skyrėsi tik gaisro priežastis: Baltų pr. tragediją lėmė piktavališka žmonių veikla, Taikos pr. daugiabutis užsiliepsnojo dėl numestos nuorūkos.

Sirena prieš vidurnaktį

Taikos pr. naktį iš pirmadienio į antradienį liepsnos ir dūmai įkalino bendrabučio gyventojus. "Bėgti. Pirma mintis buvo bėgti, – nakties siaubą vakar prisiminė Sandra Juravičienė. – Bet kur bėgti iš aštunto aukšto, kai laiptinėje – dūmų kamuoliai?" Ją su aštuonerių dukrele gelbėtojai evakavo kopėčiomis pro langą. "Nežinau, kaip atsidūriau apačioje. Kai atsitokėjau, pagalvojau: kaip išdrįsau?" – S.Juravičienė neslėpė išgyvenusi košmarą.

Naktį prie Taikos pr. 43-iojo namo buvo sutelktos didelės ugniagesių pajėgos. Naudoti du autokeltuvai – naudojant vieną buvo gesinamos liepsnos, kitu – evakuojami žmonės. Penkios autocisternos. Pasitelktos net penkios ugniagesių gelbėtojų komandos. Autokeltuvu iš liepsnojančio daugiabučio žemę saugiai pasiekė 16 žmonių, tiek pat gelbėtojai išvedė laiptais. Vienas gyventojas apsinuodijo ir išvežtas į gydymo įstaigą. Degusiame bute rastas beveik suanglėjęs moters kūnas.

"Gyvename netoliese. Matėme, kaip evakavo gyventojus su vaikais kopėčiomis. Vaizdas kraupus. Neduok Dieve, tokios nelaimės", – portalui kaunodiena.lt. komentavo nelaimės liudytojai.

Išdavė dūmelis

Antradienio rytą dauguma bendrabučio gyventojų neišėjo į darbą, vaikai neišskubėjo į mokyklas. Atlapi daugiabučio langai ir balkonai, laiptinėje girdimas šlapio skuduro garsas liudijo, kad žmonės mėgina savo butus ir bendras namo patalpas vėl paversti gyvenamomis. Kad jos kuo mažiau primintų nakties košmarą.

Kaimynės septintajame aukšte neatsargus rūkymas užgesino jos pačios gyvybę ir nuodėguliais pavertė jos 16 kv. m butą. Gaisras niekais pavertė šešto aukšto gyventojų pasidarytą remontą, aštunto aukšto kaimynai nori nenori dabar bus priversti remontuotis butus. Tai, ką teko išgyventi žmonėms, ilgam įsirėžė kiekvieno jų atmintyje.

"Aš pamačiau pro ventiliacijos groteles smilkstantį dūmelį", – Monika Kybartienė gyvena aštuntame aukšte. Moteris kliustelėjo stiklinę vandens į ventiliacijos angą, o tada pliūptelėjo dūmų kamuolys. "Bėk į septintą aukštą. Ten jau kartą degė!" – sušuko moteris vyrui. Pati irgi puolė laiptais aukštu žemyn.

Suskubo išbėgti

Gyventojai teisingai nujautė nelaimės židinį. Vienas kaimynas jau spardė buto, kuriame kilo gaisras, duris. Tuoj pat prisijungė kitas. Durų niekas neatvėrė. Kaip paaiškėjo vėliau, tuo metu buto šeimininkė greičiausiai jau buvo negyva. Pagaliau duris pavyko atplėšti. Pasigirdo dūžtančio stiklo garsas. Karščio neatlaikę trūko langų stiklai.

Dūmų kamuoliai akimirksniu ėmė veržtis namo koridoriumi. "Supratome, kad reikia bėgti. Vyras užmetė vaikui striukę ant galvos, įkvėpė giliai oro ir pasileido laiptais žemyn", – M.Kybartienė tik vėliau lauke susirado šeimą. Pasigirdo į pagalbą lekiančių ugniagesių automobilių sirenos.

Tiesiai virš degančio buto gyvenančios moksleivės su tėvais tikino nespėjusios pasinaudoti saugumo rekomendacijomis. "Išjungti elektros prietaisus, drėgnu rankšluosčiu užsidengti burną – nieko nespėjome", – pati buvo nustebusi, kad nepasinaudojo savo žiniomis Diana Djakonovaitė.

Tarsi antras dublis

"Aš tik filmuose mačiau tokius dalykus", – situaciją apibūdino S.Juravičienė. Labai panašiai kalbėjo 2012-ųjų kovą tragediją Baltų pr. pergyvenę žmonės. Šilainių gaisro byla dar tebevartoma Kauno apygardos teisme. Iki šiol nerastas ir vienas iš šios tragedijos kaltininkų, kuris rytą po tragedijos pasislėpė nuo teisėsaugos.

Nelaimės mastas abiejose vietose buvo labai panašus. Skirtumas – gaisro priežastys. Baltų pr. specialiai išpiltas benzinas ir įžiebtas degtukas akimirksniu įplieskė liepsnas. Taikos pr., galima spėti, numesta nuorūka pamažu smilko, kol galiausiai dūmų kamuoliais išsiveržė iš buto, o tyro oro gurkšnis leido įsiplieksti ugniai.

Šilainių gaisro pamoką visi tarsi ir turėjo išmokti, tačiau vienos tragedijos, atrodo, buvo maža. Taikos pr. šiek tiek palankesnės sąlygos buvo gelbėtojų darbui. Privažiavimo kelias prie degančio namo buvo mažiau užgrūstas nakčiai paliktais automobiliais. Kadangi smilkstanti cigaretė gaisrą įplieskė pamažu, pro balkonus, neatlaikę karščio, žmonės nešokinėjo.

Gėlės trukdo evakuotis

Specialistai pastebi, kad priešgaisrinių taisyklių nesilaiko nemažai daugiabučių.

"Dar ir dabar nuvykę į degančius daugiabučius ugniagesiai randa įvairiais rakandais užstatytus evakuacinius išėjimus", – pastebėjo Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė.

Košmarą išgyvenusio Taikos pr. daugiabučio kai kuriuose aukštuose evakuaciniai laiptai buvo paversti gėlių oranžerijomis. Nusileidimo laiptai panaudoti kaip lentynos gėlių vazonams, atviros nusileidimų angos uždengtos plokštėmis ir užstumtos spintelėmis.

Tarp Baltų pr. ir Taikos pr. gaisrų labai daug panašumų. Per abu skirtingomis aplinkybėmis žuvo po žmogų. Laimei, nenukentėjo kiti dūmų, baimės ar nežinojimo įkaitais tapę namo gyventojai. Vienas apsinuodijo dūmais, tačiau kaimynai nedviprasmiškai leido suprasti bijantys, kad ateityje būtent dėl nukentėjusiojo gali pasikartoti panašus įvykis.

Gyvenimas baimėje

"Dūmais apsinuodijęs kaimynas dar ginčijosi su ugniagesiais, kai jį nuvedė prie greitosios", – pasakojo laiptinę švarinusios moterys. Kaimynas iš devinto aukšto liko paskutine šio daugiabučio parako statine. Gyventojas, kurio gyvenimo būdas kelia itin daug nerimo kaimynams. Vyras ne tik nevalyvas, bet ir mėgstantis išgerti. "Dabar belieka laukti gaisro devintame aukšte", – baiminosi moterys. Jos užsiminė, kad vyro butas labiau panašus į šiukšlyną.

Kaimynai pasakojo, kad per gaisrą žuvusi moteris taip pat nebuvo nepriekaištingos reputacijos. "Su cigarete vaikštančios nemačiau, bet žinojome, kad ji kelia pavojų", –  apie mirusiąją blogai daug nenorėjo kalbėti kaimynės. Vis dėlto atviravo, kad moteris mėgo ir išgerti. "Kartą prisibeldėme, kai pajutome dūmų kvapą. Tada ji pati užsigesino lovą", – prisiminė M.Kybartienė.

Kaimynai pasakojo ieškoję pagalbos seniūnijoje, policijoje dėl netvarkingai gyvenusių  kaimynų, tačiau niekas nepadėjo. "Mūsų name gyvena policininkai. Ir tie negali sutvarkyti nieko", – skundėsi nelaimės išgąsdinti žmonės.

Nejautė kvapo?

Gelbėtojams užkliuvo dar vienas dalykas. "Žmonės turėtų būti budresni ir nelaukti, kol atvira liepsna išsiverš pro langus. Tik pajutus dūmų kvapą jau reikėtų sunerimti", – patarė ugniagesių atstovė. Atrodo, kad Taikos pr. namo nelaimėlio gyventojai nė neįtarė, kad aukštu žemiau tvenkiasi dūmų debesis.

"Nieko nesijautė. Nors visas mūsų namas sujungtas bendra ventiliacijos sistema. Mes užuodžiame, ką vakarienei gamina kaimynai. Name nemažai rūkančiųjų, todėl kitą kartą pagalvoji, kad kažkas rūko", – D.Djakonovaitė tikino nė neįtarusi apie artėjančią bėdą. Ir kiti po nelaimės koridoriuose sutikti žmonės tikino, kad ryškaus degėsių kvapo nesijautė.

Tik prieš pat nelaimės kulminaciją įtarimai stiprėjo. "Sapnuoju, kad dūstu. Pramerkiu akis – kambarys jau pilnas dūmų", – akistatą su nelaime nupasakojo S.Juravičienė. Vis dėlto iki atsimerkiant nei ji pati, nei aštuonmetė dukrelė neužuodė pavojų skelbiančio dūmų kvapo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KARLAS 99

KARLAS 99 portretas
"Mūsų name gyvena policininkai. Ir tie negali sutvarkyti nieko" - KEISTAS ZMONIU MASTYMAS. TAI JEI ZMOGUS PAREIGUNAS TAI IR NAME KURIAME GYVENA JIS DAR TURI TVARKA DARYTI? O GAL TURI TEISE I ASMENINI GYVENIMA? ATSIKVOSEKITE ZMONES!!!!!!!

nata

nata portretas
Gyvenu 8-me aukste, kaimynai evakuacini iseima uzrakyno.I namus arba is namu gali pakliut tik liftu. O jei atsitiktu tokia nelaime,tai jau tikrai likcia aukste.Gyvenu Draugystes g.-"bermudu trykam."Pas mus lyg visi kaimynai padorus,o protas kaip pas degradus.

nata

nata portretas
Gyvenu 8-me aukste, kaimynai evakuacini iseima uzrakyno.I namus arba is namu gali pakliut tik liftu. O jei atsitiktu tokia nelaime,tai jau tikrai likcia aukste.Gyvenu Draugystes g.-"bermudu trykam."Pas mus lyg visi kaimynai padorus,o protas kaip pas degradus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių