Kokias paslaptis saugo rekordininkų advokatai?

„Parodymus duosi, bet po visų. Atsiminsi ar duoti užsirašyti?“ – tokia buvo skubaus instruktažo, surengto vienam iš teisiamųjų – Kęstučiui Zienkai, prieš atverčiant teisme kokaino anglyse bylą, esmė. Dėl tokios bendros kaltinamųjų advokatų pozicijos pirmasis jos posėdis užtruko vos pusvalandį.

Kokia katė prabėgo tarp teisiamųjų?

Kauno apygardos teismo pirmadienį atvertė rekordinės kokaino kontrabandos, kurią užpernai akmens anglyse aptiko Kauno kriminalistai, bylą.

Kaip jau rašyta, kaltinimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų bei kontrabandos organizuotoje grupėje joje pareikšti Kolumbijos Respublikos ir Nyderlandų Karalystės pilietybes turinčiam 54-erių Diegui Penai Murillo bei dviem alytiškiams – 45-erių Kęstučiui Zienkai bei 28-erių Vaidotui Matulaičiui.

Nė vienas iš jų, kas reta tokiose bylose, veido nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų neslėpė. Tačiau laisvėje nuosprendžio laukiantys K.Zienka su V.Matulaičiu net nežiūrėjo teismo narvo, į kurį konvojaus buvo atvestas D.P.Murillo, pusėn, nors pastarasis ryte rijo juos akimis.

Prireikė vandens

V.Matulaitį ir K.Zienka, paleistus į laisvę už 20 ir 15 tūkst. eurų užstatus, gina advokatai tėvas ir sūnus Stasys bei Marius Zabitos.

Prieš atverčiant teisme bylą, paaiškėjo, kad niekaip net ir už 100 tūkst. eurų užstatą į laisvę neištrūkstantis D.P.Murillo jau turi du advokatus – vilnietį Mindaugą Paukštę bei kaunietį Tomą Kaminską. Pirmadienio posėdyje galėjo dalyvauti tik pastarasis, bendravęs su savo ginamuoju tik per vertėją iš ispanų kalbos, teismo įspėtą dėl baudžiamosios atsakomybės už melagingą vertimą. Per pastarąjį D.P.Murillo, prisistatęs teismui kaip juvelyrinės kompanijos „Esmeralda le Columbia“, registruotos Nyderlanduose, savininkas ir prisipažinęs, kad tai – jau antroji jo akistata su Temide, prieš 30 metų jis jau teistas Ispanijoje, perdavė, kad labai prastai jaučiasi – skaudą gerklę.

Prokurorui pagarsinus kaltinamąjį aktą, dėl D.P.Murillo, paprašiusio vandens, net buvo paskelbta trumpa pertrauka.

Buvo pasiskirstę vaidmenimis

Teisiamųjų trijulė kaltinama dėl savanaudiškų paskatų dalyvavusi buvusio kauniečio Vyganto Pankos, kuris po jų sulaikymo dingo kaip į vandenį, suburtos nusikalstamos grupės, disponavusios labai dideliu kiekiu kokaino, kuris buvo atgabentas į Lietuvą, veikloje. Jį įgijo ir į Klaipėdos uostą atplukdė V.Panka, kuriam šiuo metu išduotas Europos arešto orderis, vėliau išsinuomojęs ir Alytuje, Naujojoje gatvėje, esantį angarą, į kurį ši kontrabanda, pasiekusi Lietuvą dviem partijomis, buvo atvežta.

Teisiamieji turėjo konkrečius vaidmenis. D.P.Murillo, sulaikytas jau trečią savo atvykimo į Lietuvą dieną, turėjo išgryninti atplukdytoje akmens anglyje paslėptą kokainą bei išmokyti to K.Zienką su V.Matulaičiu. Pastarieji turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius, organizuoti krovinio iškrovimą bei sandėliavimą. O K.Zienka – dar ir pasitikti D.P.Murillo bei suteikti jam pastogę savo namuose.

Įkliuvo su įkalčiais

Nė vienas iš teisiamųjų savo kaltės nepripažįsta. Ir visi, pamokyti savo advokatų, sutiko duoti parodymus tik po liudytojų apklausos bei bylos medžiagos pagarsinimo. 

Kaip jau rašyta, teisiamųjų trijulė buvo sulaikyta 2015-ųjų liepos 3-iąją po daugiau kaip savaitę trukusios Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo valdybos pareigūnų pasalos prie jau minėto V.Pankos išsinuomoto angaro. Iš jame buvusių 129 tonų anglies jie spėjo išgryninti apie 12 kilogramus kokaino, nors, vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau kaip 71 kilogramas. Tačiau tai paaiškėjo tik ekspertams nustačius, kas maišelio, kurį teisiamieji išsinešė iš sandėlio ir kurį kažkur vežė K.Zienka, viduje. O vėliau patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Naujas skydas – ligos?

Su tokiu unikalia maskuote Europos Sąjungoje dar nebuvo susidurta. Akmens anglyse paslėptų narkotikų neužuodė nei tarnybiniai šunys, nei fiksavo rentgeno aparatai.

Nepaisant to, po pirmadienį prieš teismą stojusių D.P.Murillo, K.Zienkos ir V.Matulaičio sulaikymo iš nusikalstamo pasaulio perimtas 600 kg kokaino kiekis, kaip manoma, skirtas Rusijos rinkai, – didžiausias Lietuvos policijos istorijoje. Jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų.

Teisiamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų. Vos pusantrų metų Kauno tardymo izoliatoriuje laikomas D.P.Murillo jau linkęs skųstis, kad turi problemų dėl pradėjusio silpti regėjimo. O K.Zienka – kad pareigūnai, kurie prižiūri, kaip jis laikosi paleidimo į laisvę už užstatą sąlygų, esą neleidžia jam net nuvykti pas odontologą, nes tai nebuvo numatyta teismo nutartyje.

Kitas posėdis numatytas po dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ydomiai

ydomiai portretas
advokatas kalbasi su klientu per vertėją, tą patį, kuris dirba byloje ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių