Lietuvą pašiurpinę žudikai bus teisiami už uždarų durų

Prieš Kauno apygardos teismą stojo kaltinamieji pernai Lietuvą sukrėtusiu Ievos Strazdauskaitės nužudymu, gviešiantis jos tą lemtingą vakarą vairuoto beveik 65 tūkst. eurų vertės automobilio „Audi A7“, kuriuo ši 25-erių plungiškė tada vyko iš savaitgalio viešnagės tėviškėje pas Vilniuje gyvenantį sužadėtinį. Nušalinti prokuroro gaujos vadeivai nepavyko, tačiau patenkintas velionės tėvų prašymas nagrinėti bylą neviešai.

Prisipažįsta tik vienas

Kaip jau rašyta, šį didelės apimties ir sudėtingą, nepaisant to, kad įtariamieji buvo nustatyti per keletą dienų, ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pareigūnai.

Kaltinimai dėl itin žiauraus I.Strazdauskaitės nužudymo iš savanaudiškų paskatų bei siekiant nuslėpti kitus nusikaltimus yra pareikšti trims romų tautybės pusbroliams iš Kėdainių: šią organizuotą grupę subūrusiam vieną kartą jau teistam 24-erių Karoliui Bieliauskui, šešis kartus teistam 27-erių Leonui Bieliauskui ir dar neteistam 25-erių Mantui Bieliauskui.

Mantas Bieliauskas

Prisipažino ikiteisminio tyrimo metu įvykdęs šį šiurpų nusikaltimą tik vienas iš jų – L.Bieliauskas. Kiti du, nors ir neneigė buvę žmogžudystės vietoje, tačiau buvo linkę tikinti mirtinų smūgių kastuvu uždaužytai aukai nesudavę.

Leonas Bieliauskas

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, ši gauja, įvykdžiusį dar mažiausiai vieną panašų nusikaltimą, kurio baigtis nebuvo tokia tragiška, ir buvo suburta grobti prabangius automobilius, imituojant eismo įvykius. Kartu su pusbroliais bus teisiamas ir 31-erių marijampoliets Algimantas Stankevičius, ikiteisminio tyrimo duomenimis, sutikęs padėti jiems realizuoti grobį. Dar neteistas A.Stankevičius nuosprendžio laukia laisvėje.

Išpuolis pagrindiniame greitkelyje

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad I.Strazdauskaitei lemtingą pernykštę kovo 5-ąją pusbroliai Bieliauskai išvyko iš Kėdainių ieškoti tinkamo grobio vieno iš jų automobiliu „BMW 735“. Ir apie 18 val. vienoje iš Kauno prieigose esančių degalinių pastebėjo prabangų „Audi A7“, vairuojamą šviesiaplaukės merginos.

Maždaug po valandos sekimo greitkelio A1 atkarpoje tarp Bačkonių ir Elektrėnų jų BMW, lėkęs dideliu greičiu pirmąja eismo juosta, tyčia trenkėsi į šio „Audi“ dešinę pusę ir jį apgadino.

Po smūgio I.Strazdauskaitė sustojo ir išlipo iš automobilio, kuo ir pasinaudojo ją į aukas nusižiūrėję pusbroliai. Dviems iš jų – Karoliui ir Leonui merginą sugriebus, ji jėga įgrūsta atgal į savo automobilį. Tokiu būdu šį užvaldžius, iš įvykio vietos pasišalinta jau nuošalesniu keliu, vedančiu link Žeimių (Jonavos r.), pakeliui atsikratant ir pagrobtosios mobiliuoju telefonu.

Tą patį vakarą A.Stankevičius, kuris buvo pažadėjęs pusbroliams parduoti pagrobtą 2016 metų gamybos „Audi“, paslėpė jį Žeimių seniūnijos miške. Pastarasis buvo pasitelkęs į pagalbą dar kelis asmenis, kurie apie A.Stankevičiaus bei pusbrolių daromus nusikaltimus nieko nežinojo. Ikiteisminis tyrimas pastarųjų atžvilgiu dar nebaigtas.

Latviams pasisekė labiau

Išpuolio prieš I.Strazdauskaitę metu užvaldytas turtas įvertintas daugiau, negu 65 tūkst. eurų. O ji pati, kaip nustatyta, naktį iš kovo 5-osios į 6-ąją buvo nužudyta miško masyve prie buvusio Daukšių (Kėdainių r.) aerodromo, kur pagrobėjų buvo atvežta automobilio bagažinėje, ir po to užkasta, slepiant nusikaltimo pėdsakus.

Nužudytosios palaikai rasti, sulaikius įtariamuosius. Šie patys parodė, kur juos užkasė. Tada ir paaiškėjo, kad yra pagrindo įtarti, jog panašų nusikaltimą, kurio pabaiga nebuvo tokia tragiška, jie buvo įvykdę ir beveik prieš metus – 2016-ųjų balandžio 3-iosios naktį.

Tada kelyje „Via Baltica“ - netoli Kauno, taip pat imitavus eismo įvykį, apie antrą valandą nakties buvo pagrobtas nuo Kėdainių sektas daugiau, negu 32 tūkst. eurų kainuojantis „VW Passat“, kuriuo važiavo du Latvijos Respublikos piliečiai. Pastarieji iš savo 2015-ųjų metų gamybos automobilio buvo išlaipinti prievarta. Tačiau palikti šalikelėje. O jų automobilis su šiame likusiais daiktais bei pinigais buvo nuvarytas iki vieno apleisto angaro ir ten paslėptas, dalį jame likusio aukų turto pasisavinant bei pasidalijant tarpusavyje. O daiktus, kurie galėjo atvesti teisėsaugininkus pas pagrobėjus, sunaikinant.

Suabejota aukos nuoširdumu

Nustatyta, kad išpuolyje prieš latvius Bieliauskai turėjo dar vieną bendrininką – dar neteistą Tomą Zagurską iš Kėdainių rajono. Šis 25-erių metų asmuo taip pat stojo prieš Kauno apygardos teismą. Tačiau laukia nuosprendžio laisvėje.

Ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės „VW Passat“ pagrobimo, panaudojant prieš latvius fizinį smurtą, buvo atnaujintas tik po I.Strazdauskaitės nužudymo. Iki tol jis buvo sustabdytas, apsistojus ties versija, kad galbūt nukentėjusieji bandė sukčiauti, siekdami draudimo išmokos. Per tą laiką jų „VW Passat“ buvo realizuotas. Ikiteisminis tyrimas dėl to, perduodant teismui į vieną bylą sujungtus I.Strazdauskaitės nužudymo ir latvių automobilio pagrobimo epizodus, dar buvo nebaigtas. Tačiau, atlikus tarnybinį patikrinimą, konstatuota, kad latvių apiplėšimą tyrę pareigūnai tarnyba nepiktnaudžiavo ir jokių esminių pažeidimų nepadarė, nes panašių bylų, kuriose buvo sukčiaujama siekiant draudimo išmokų, buvo ne viena.

Tomas Zagurskas (kairėje) ir Algimantas Stankevičius (viduryje)

Su pagrobtų automobilių realizavimu siejamam A. Stankevičiui papildomai yra pareikštas kaltinimas 2015-ųjų pavasarį Marijampolėje iš nenustatyto asmens neteisėtai įgijus 9 mm kalibro šaunamąjį ginklą, pritaikytą šaudyti dujiniais bei garsiniais šoviniais, ir keletą šovinių. Ir tos pačios dienos vakare tris kartus iššovus prie vieno gyvenamoj namo, po ko, tyrimo nenustatytomis aplinkybėmis, perdavus ginklą bei šovinius kitam asmeniui.

Ieškiniai – šešiaženkliai

I.Strazdauskaitės tėvai prašo ir kaltinamųjų dukters nužudymu ne tik padengti 4500 eurų viršijančias jos laidotuvių išlaidas, bet ir moralinio atlygio. Abu – po 100 tūkst. eurų.

Tokio paties moralinio atlygio prašo dar du nužudytosios artimieji.

Latviai patirtą moralinę žalą įkainojo kukliau. Vienas iš jų prašo 10 tūkst. kitas – 3 tūkst. eurų moralinio atlygio. Be to, abu dar prašo atlyginti ir padarytą turtinę žalą, kuri bendroje sumoje siekia beveik 4 tūkst. eurų. Tačiau daugiau kaip 33 tūkst. eurų ieškinį kaltinamiesiems latvių automobilio pagrobimu yra pareiškusi viena Latvijos draudimo bendrovė.

„Lietuvos draudimas“, savo ruožtu, už I.Strazdauskaitės vairuoto automobilio apgadinimą yra pareiškęs beveik 6 tūkst. eurų ieškinį.

Visi nukentėjusieji parašė teismui prašymus ir pradėti bylos nagrinėjimą jiems nedalyvaujant. I.Strazdauskaitės artimieji pareiškė nenorintys iš viso dalyvauti šiame teismo procese. Latviai prašo juos kviesti tik tada, kai bus nagrinėjamas išpuolio prieš juos epizodas.

Nepritariančių nebuvo

I.Strazdauskaitės tėvai, motyvuodami tuo, kad bylos aplinkybių viešinimas vėl gali sutrikdyti jų sveikatą, prašė ir neviešo teismo proceso. 

Juos teisme atstovausiantis advokatas Marius Endzinas taip pat teigė, kad ši byla turi būti išnagrinėta teisme, o ne gatvėse, prie televizoriaus ar turguose, išsaugant nukentėjusiųjų teisę į privatumą.

Palaikė I.Strazdauskaitės tėvų prašymą ir kaltinimą šioje byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis, taip pat akcentavęs, kad ji sulaukė tokio dėmesio, kokiu gali prilygti tik keletas bylų. 

Vienas iš kaltinamųjų I.Strazdauskaitės nužudymu - K.Bieliauskas, pastebimai diktavęs toną savo bendrininkams ir teisme, taip pat pareiškė: "Sutinkame su tokiu prašymu visiškai, kad nors biški būtų ramybės nuo žurnalistų!" 

Pritarė I.Strazdauskaitės tėvų prašymui ir beveik visi teisiamųjų advokatai. 

Tačiau bylą nagrinėjanti teisėjų Svetlanos Jurgaitienės, Valdo Vitunsko ir Viktoro Preikšo kolegija tik po gerą pusvalandį trukusios pertraukos paskelbė nutartį, kad I.Strazdauskaitės tėvų prašymą tenkina.

Provokacija nepavyko

Atvirkštinį sprendimą dėl kito prašymo, nuo kurio prasidėjo šis teismo procesas, ši kolegija priėmė vos per penkias minutes.

K.Bieliauskas buvo pareiškęs nušalinimą prokurorui - esą šis jį tardymo metu smaugė ir žeminančiai su juo kalbėjo. Į ką prokuroras A.Urbelis atsakė: "Esu nusivylęs, kad galima taip įžūliai meluoti. Griežtai tai neigiu. Buvau tik vienas iš sudarytos prokurorų grupės narys. Ir mačiau tyrėjo kabinete K.Bieliauską vos vieną kartą - kitą dieną po jo sulaikymo."

Karolis Bieliauskas

Atmesdama K.Bieliausko prašymą dėl prokuroro nušalinimo, teisėjų kolegija konstatavo, kad nėra duomenų ir, kad šis teisiamasis būtų kur nors dėl to kreipęsis. "Niekam apie tai nesakiau, nes bijojau, kad būsiu įmestas į kamerą, kurioje neišgyvensiu," - teigė K.Bieliauskas.

Palaikyti kaltinamųjų I.Strazdauskaitės nužudymu išdrįso ateiti ir keli jų giminaičiai. Vienas iš jų žiniasklaidai teigė, kad nežino, ką padarytų tiems, kurie panašiai pasielgtų su jo dukra. Tačiau, jis teigė, kad jam ir gaila giminaičių, kuriems už tokį nepateisinamą poelgį gresia ilgi metai už grotų.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai,

Tikrai, portretas
nesuprantama, kad leidžiama visiems parazitiniams nusikaltėliams leidžiama užsidengti iškrypėliškus snukius. Be to,pažiūrėkit į tuos 3 "veikėjus". Kokia ironiška šypsena... Be to, ar leidžiama naudotis mobiliuoju ? Tikrai teismas privalėtų būti atviras,ne už uždarų durų. Visur matomas tyčiojimasis iš dorų žmonių, viskas leidžiama nusikaltėliams,banditams,jų "stogams".

Atas

Atas portretas
Na, kad galimi žudikai teisiami tai realu, bet kodėl tokia taip nuskambėjusi byla nagrinėjama už uždarų durų, slaptai? Vot dėl to ir peršasi išvados, kad tikrų nusikaltimo motyvų bijoma viešai atskleisti, stengiamasi kad neišaiškėtų kažkam kenksmingi faktai, veiksmai

...

... portretas
Čigonai čigonais, BET - kieno užsakymą jie vykdė... juk AIŠKU kad automobilis čia nė prie ko, jie kitaip vagiami.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių