Kauno rajono darželyje vaikui įkando gyvatė

Kauno rajone, Ežerėlio miestelyje, pirmadienį dvejų metų mažyliui į ranką įkando angis. Tai nutiko vaikų darželyje. Šiuo metu vaikas gydomas Kauno klinikose, jo būklė patenkinama, tik rankelė dar ištinusi ir skausminga. Medikai planuoja mažametį išleisti namo jau artimiausiomis dienomis.

Daugiau informacijos medikai pateikė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje. Ji buvo surengta ne tam, kad būtų pranešta apie vaiką ištikusią nelaimę, bet tam, kad jos išvengtų kiti.

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas pasidžiaugė, kad gyvename puikioje šalyje, kurioje yra tik viena nuodingų gyvačių rūšis.

„Aš labiau bijočiau erkės įkandimo, o ne gyvatės. Visų pirma, gyvatė pati pirma nepuola. Be to, paprastoji angis yra labiausiai į Šiaurę apsigyvenusi gyvatė iš visų nuodingųjų, todėl bene mažiausiai nuodinga. Aš dirbau Australijoje, kur yra viena nuodingiausių pasaulyje gyvačių, – tigrinė. Mačiau, kaip miršta vaikai nuo jos įkandimo. To mums pavyko išvengti“, – kalbėjo gydytojas.

Nelaimė įvyko vakar apie 10 valandą. Vaikas buvo paguldytas į Intensyvios terapijos skyrių, nes tino ranka. „Šiuo metu jis perkeltas į Vaikų skyrių, jo būklė yra visiškai patenkinama, tačiau ranka yra ištinusi, melsva, skausminga“, – komentavo R. Kėvalas.

Profesorius paaiškino, kad vaikui gyvatės įkandimas yra pavojingesnis nei suaugusiajam, bet komplikacijų pavyko išvengti dėl puikios darželio auklėtojų reakcijos. Jos nelaukė mamos, o vaiką į Kauno klinikas pristatė per 30 minučių.

„Nereikia stabdyti kraujotakos. Reikia palikti žaizdą atvirą, girdyti daug skysčių ir greičiau kreiptis į gydytojus“, – kaip elgtis tokiu atveju, patarė R. Kėvalas.

Toksikologai Jonas Šurkus ir Algirdas Stonys pažymėjo, kad svarbu šalia įkandimo vietos nepalikti žiedų, apyrankių, laikrodžių, kurie stabdytų kraujotaką.

„Pasekmes labai dažnai lemia pirmoji pagalba“, – sakė J. Šurkus.

A. Stonys matė atvežtą gyvatę. Jis negalėjo pasakyti, ar ją užmušė darželinukai, ar auklėtojos, bet, anot jo, tai buvo bereikalingas veiksmas, ir ne tik dėl to, kad nugalabytas nykstantis gyvūnas.

„Jei yra viena gyvatė, tai visai šalia yra ir visas lizdas. Nieko nepakeisit ją užmušę. Net jei ji ir kanda, būna, kad pirmas kartas būna nenuodingas – tik pagąsdinimui, bet jei bandysite gaudyti, tada kirs iš tikrųjų, – kalbėjo jis. – Tai buvo jauna gyvatėlė, neužaugusi iki savo pilno ilgio. Gyvatės vaikutis įkando žmogaus vaikučiui“.

Įkandus gyvatei, rekomenduojama galūnę šaldyti ir kuo greičiau vykti pas gydytojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokia gyvate idiotai jus. Zaltys ikando o nuo zalcio ikandimo niekas nemirsta daugiausia pusle iskyla

toks jau lietuvių mentalitetas

toks jau lietuvių mentalitetas portretas
užmušti gyvūną, kuris nusikalto tik tuo, kad gynėsi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių