Kauniečių šeimos drama: paskelbtas verdiktas dėl galimo smurto prieš vaikus

Kauno apygardos prokuratūra pateikė daugiau informacijos apie didelės visuomenės reakcijos sulaukusio ikiteisminių tyrimų dėl galimų smurto atvejų prieš vaikus.

Eglės atvejis

Spaudos konferencijos metu detaliau apie kauniečių šeimos Eglės ir Gintaro atžvilgiu baigtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiams informavo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius ir Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė Daiva Brudnienė.

„Mums vaiko interesai – aukščiausias įstatymas. Prokurorai deda visas pastangas užtikrinti vaiko teises“, – prieš pristatant du ikiteisminius tyrimus vyriausiasis prokuroras D.Valkavičius.

Prokurorai pristatė Eglės ir Gintaro atžvilgiu atliktų ikiteisminių tyrimų baigtį. Tėvui ikiteisminis tyrimas nutrauktas – tai reiškia, kad jis nenaudojo smurto prieš vaikus. Eglės atžvilgiu tyrimas baigtas, tačiau kada keliaus į teismą priklausys nuo to, ar mama bei advokatai pateiks prašymus ar papildomą medžiagą.

„Šis tyrimas baigtas lapkričio 12 dieną. Ikiteisminis tyrimas baigtas motinos Eglės atžvilgiu. Mažametis vaikas smurtą patyrė viešoje vietoje, todėl taip buvo sutrikdyta viešoji rimtis. Ji buvo sutrikdyta daugiau nei vienam žmogui. Ši veika apima ir skausmo sukėlimą nepilnamečiui. Dabar laukiame jų prašymų, atlikus tuos veiksmus, bus sprendžiama, ar dar papildyti ikiteisminį tyrimą, ar jau perduoti teismui. Ikiteisminis tyrimas tėvo atžvilgiu buvo nutrauktas, nesurinkus pakankamai duomenų, įrodančių jo kaltęs“, – sakė D.Brudnienė.

Prokurorai tikino, kad jei byla pasieks teismą, tuomet jis spręs, kokią bausmę skirti. Griežčiausia bausmė, kokios gali sulaukti Eglė – laisvės atėmimas.

Prokurorai tikino, kad kol kas nėra pradėtas tyrimas dėl asmens, kuris Panemunės šile filmavo galimai smurtavusią mamą, prieš ją agresyviai elgėsi ir taip sutrikdė jos rimtį. „Džiaugiamės, kad prieš Gintarą ikiteisminis nutrauktas, tad baigėsi vienas etapas. Dėl Eglės yra įdomi situacija, nes jei nurodoma, kad ji pažeidė viešąją tvarką, kodėl tada nenagrinėjamas to žmogaus, kuris ją šile gan ilgai vijosi, kaltino nebūtais dalykais bei gąsdino vaikus, veiksmai pažeidus tvarką. Mes tik vakar susipažinome su ikiteisminio tyrimo baigtimi. Jau pateikėme prašymą įvertinti būtent to vyro veiksmus. Prašymą dėl Eglės ikiteisminio tyrimo nutraukimą galime pateikti iki penktadienio, tad, manau, kad jis tikrai atsiras“, – kalbėjo šeimą ginanti advokatė Rūta Visočnik.

Prokurorai paminėjo, kad šuo metu tikslinamos aplinkybės, ar vaikai nepatyrė smurto, kai buvo atimti iš šeimos ir buvo laikinai perduoti globėjams. Tėvai Eglė ir Gintaras pasakojo, kad vaikus globėjai migdė per prievartą, kėlė jiems kitokį stresą.

„Arba bus atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, arba jis bus pradėtas, kai bus patikslinti duomenys“, – apie tai, ar laikinai vaikų globėjai dėl galimo smurto prieš Eglės ir Gintaro vaikus kalbėjo D.Valkavičius.

Kito vaiko istorija

Prokurorė D.Brudnienė žurnalistus supažindino su kitu ikiteisminiu tyrimu, kuris pradėtas 2017 spalio 18 dieną, kai mažametis buvo paimtas tiesiai iš darželio.

Vaiko motina yra kaltinama padariusi nusikalstamas veikas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius, susijusius su smurtu prieš mažametį.

„Gautas pranešimas iš lopšelio darželio, kad vaikas yra mušamas. Šių metų lapkričio 12 dieną surašytas kaltinamasis aktas. Vaiko motina kaltinama nežymiu vaiko sveikatos sutrikdymu, tėvų valdžios galios panaudojimu. Vaikų motinai buvo paskirtos kardomoji priemonė gyventi kitur nei vaikai, bet ši panaikinta ir liko tik pasižadėjimas neišvykti. Įtarimai buvo pareikšti ir sugyventiniui, bet ikiteisminio tyrimo metu jam įtarimai panaikinti. Buvo išnaudotos visos galimybės renkant ikiteisminio tyrimo veiksmus, tėvai net apklausti poligrafu. Motinos atžvilgiu šis tyrimas buvo nepalankus. Vaikų teisių specialistai turi spręsti klausimą dėl vaikų grąžinimo“, – apie ankstesnį įvykį kalbėjo D.Brudnienė.

Kalbant apie tendencijas, smurto ratas sukasi toliau, smurto nemažėja, vaikai žalojami įvairiose situacijose. Reikia atrasti būdų, kaip paaiškinti tėvams, kad smurtauti prieš vaikus negalima.

Smurto statistika

Kauno prokurorai tikino, kad įsigaliojus vaiko nemušimo įstatymui, padaugėjo ikiteisminių atvejų dėl smurto naudojimo prieš mažamečius. Tačiau bylos dažniausiai niekuo neišsiskiria ir atliekami visi reikalingi tyrimai.

„Procesas yra dinamiškas ir vienodų bylų nėra. Yra bylų, kai procesas baigiamas pagreitinta tvarka. Kiekvienu atveju sprendžiamos individualūs ekspertiniai tyrimai. Vikas priklauso nuo to, kiek mes duomenų turime“, – sakė D.Valkavičius.

Jis pateikė duomenis, jog 2017 metais Kauno apylinkės prokuratūroje pradėti 172 ikiteisminiai tyrimai dėl smurto, iš jų 28 baudžiamosios bylos perduotos teismui. Šiemet jau turima 167 pradėtus ikiteisminius tyrimus, 39 iš jų jau perduoti teisminiam nagrinėjimui.

„Kalbant apie tendencijas, smurto ratas sukasi toliau, smurto nemažėja, vaikai žalojami įvairiose situacijose. Reikia atrasti būdų, kaip paaiškinti tėvams, kad smurtauti prieš vaikus negalima. Dalis visuomenės įsivaizdavo, kad priėmus tam tikras taisykles, visi jų laikysis, tačiau taip nėra“, – sakė D.Valkavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jojo

jojo portretas
Kai sie labai labai gerbiamieji prokurorai dar nesugalvojo tevus paskelbti pedofilais, kaip ir Garliavos istorijoje seneliai buvo paskelbti vos ne pedofilais. Matyt prokurorai ir teisejai pasireme savo labai aukstu intelektiniu lygiu nusprende drauge Stankunaite su dukrele uz valstybes lesas izoliuoti ir saugoti nuo seneliu "pedofilu", juk Lietuvoje gi neegzituoja jokiu galingu ir itakingu pedofilu.

Pakaunietis

Pakaunietis portretas
Ar yra to ,piliečio, pateiktas vaizdo įrašas apie fizinį smurtą viešojoje erdvėje, ar čia tik jo haliucinacijos. Mamai tai būtu amžina dėmė, teistumas pagal BK. Pagarba M.Puidokui, N,Puteikiui.O ką veikia kiti seimo nariai?Matomai jiems nerūpi kaip veikia realybėje jų priimti įstatymai, ar jiems svarbu išleisti spalvingą lankstinuką, su skautais, kažkokia bendruomene, ir aišku su savo ,chebros, pagyromis/

pro kur oras

pro kur oras portretas
Mes, teisėsauga, esame nuo Dievo, taip sakant, Dievo jums skirti mes VISADA, VISUR esam TEISŪS tad ne jums postringaut apie mūsų darbus, runkeliai.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių