Kaune sulaikytas Anglijos narkomafijos baronas

Didžiosios Britanijos pareigūnams gerai žinomas Jamesas Mulvey, kilęs iš Solihalo, buvo sulaikytas Kaune pagal Europos arešto orderį. Per tarptautinę operaciją sulaikytas britas, įtariamas prekyba narkotikais, Lietuvoje valdė nekilnojamąjį turtą ir kelias bendroves, kurių formali vadovė yra ta pati Lietuvos pilietė.

Kauno apylinkės teismas leido suimti J.Mulvey trims mėnesiams. Jis išgabentas į Vilnių. Didžiojoje Britanijoje narkomafijos baronu tituluojamas 40-metis vyras sostinėje lauks ekstradicijos. 

J.Mulvey, kaip įtariama, vadovauja organizuotai nusikalstamai grupuotei, kuri importuoja didelius kokaino kiekius į Angliją ir Velsą. Dalis organizuotos grupės narių, kaip parodė tyrimas, nuolat lankėsi Lietuvoje, palaikė ryšius su keliais Lietuvos piliečiais.

„Buvo vykdoma didžiulė operacija per kelias valstybes. Jį turėjo sulaikyti Anglijoje, tačiau taip gavosi, kad jis atsidūrė Lietuvoje. Europos arešto orderis buvo išduotas užvakar, sulaikymo dieną“, – portalui kauno.diena.lt sakė Kauno apygardos prokuroras Marius Venskūnas.

Tyrimą vykdo Nacionalinė nusikaltimų agentūra (National Crime Agency, NCA), Vakarų Midlandso regioninė turto išieškojimo grupė (West Midlands Regional Asset Recovery Team) ir Mokesčių ir muitų inspekcija (HM Revenue and Customs). Įtariama, kad padaryta žala siekia apie 3 mln. svarų sterlingų.

NCA pareigūnai savo tinklalapyje paskelbė, kad glaudžiai dirbo su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno skyriumi, siekdami nustatyti J.Mulvey buvimo vietą. Vykdant tarptautinę operaciją dėl narkotikų prekybos, PVM grobstymo bei pinigų plovimo, šturmavus namą Petrašiūnuose ir buvo sulaikytas Didžiosios Britanijos policijai gerai žinomas J.Mulvey.

40-metis Anglijos pilietis buvo areštuotas ginkluotų „Aro“ pareigūnų. Kratos metu rastos dvi neperšaunamos liemenės. Atskiru adresu, kuris taip pat susijęs su J.Mulvey, pareigūnai rado „Glock“ šaunamąjį ginklą bei per šimtą šovinių. Atliktos kratos trijuose butuose Kaune, taip pat dviejuose automobiliuose, kurie stovėjo prie įtariamojo gyvenamosios vietos.

„Panašu, kad jis buvo nustebęs dėl suėmimo. Likus trims dienoms iki operacijos jis pakeitė gyvenamąją vietą, tačiau pareigūnai nustatė naująją ir laukė visą dieną, kol bus gautas Europos arešto orderis“, – pasakojo prokuroras M.Venskūnas.

Europos arešto orderyje sulaikytasis įvardijamas kaip narkotikų prekeivis dideliais kiekiais. Lietuvos tie narkotikai nepasiekdavo. Lietuvoje galimi įtarimai dėl dalies pinigų plovimo. Mūsų šalyje J.Mulvey kontroliavo kelias ne savo vardu registruotas įmones.

NCA skelbia, kad J.Mulvey buvo paieškomas ir dėl 2007 m. Belgijoje konfiskuotų 20 kg kokaino, 365 kg kanapių ir 10 kg fenacetino. Tačiau neabejojama, kad tikrieji narkotikų kontrabandos mastai buvo gerokai didesni.

Tačiau Lietuvoje jis jautėsi gana saugus. Panašu, kad ketino čia įsikurti ilgesniam laikui. Gyveno su lietuve drauge, buvo įsigijęs du šunis.

Per 2007 m. operaciją konfiskuoti narkotikai buvo skirti Airijai. 2009 m. dėl šių narkotikų Didžiojoje Britanijoje buvo nuteisti penki žmonės kalėti bendram 88 metų terminui.

Kaune sulaikytas J.Mulvey anuomet nuo teisėsaugos pasislėpė. Jis apsigyveno Ispanijoje. Vėliau jis grįžo į Angliją, tačiau teisėsauga nenuleido nuo jo akių, nes įtarė, kad pragyvenimui lėšos uždirbamos neteisėtu būdu.

Prokuroras M.Venskūnas anglų narkomafijos baroną apibūdino kaip dažnai gyvenamąją vietą keičiantį asmenį. Neabejojama, kad tai susiję su jo verslo specifika.

„Tačiau Lietuvoje jis jautėsi gana saugus. Panašu, kad ketino čia įsikurti ilgesniam laikui. Gyveno su lietuve drauge, buvo įsigijęs du šunis“, – pastebėjo prokuroras.

FNTT Kauno pareigūnai suteikė visokeriopą pagalbą Britanijos prokurorams, teisėjams, tyrėjams dėl šio asmens sulaikymo, kratų atlikimo. Operacijoje dalyvavo ir britų pareigūnai.

„Kaip suprantu, britų pareigūnai patenkinti mūsų darbo organizavimu ir rezultatais“, – prasitarė M.Venskūnas.

Prokuroras neslėpė, kad operacija nebuvo iš lengvųjų. J.Mulvey sulaikymo dieną, kovo 28-ąją, buvo neaišku, kurioje valstybėje jis yra.

Anglijoje, Lietuvoje, Mauricijuje ir Austrijoje pareigūnai buvo parengtyje. Buvo gauta informacija, kad ieškomas asmuo vis dėlto yra Lietuvoje, nors buvo spėjama, kad tuo metu jis bus Anglijoje.

Kol J.Mulvey nebuvo sulaikytas, buvo draudžiama vykdyti bet kokius veiksmus, kratas. „Viskas turėjo įvykti vienu ir tuo pačiu metu nuo to asmens sulaikymo momento“, – operacijos detalėmis dalinosi prokuroras.

Kadangi buvo duomenų, jog gali būti ginkluotas, buvo pasitelkta „Aro“ pareigūnų pagalba.

„Pareigūnai sugebėjo per valandą padaryti taip, kad J.Mulvey atsirastų stebėjimo lauke. Taip stebimas jis buvo iki pat vakaro, kai buvo gautas Europos arešto orderis“, – tokio atsargumo laikytasi, kad ieškomasis nepasislėptų.

Po sulaikymo operacija prasidėjo visose minėtose valstybėse. NCA duomenimis, šiuo metu vykusios tarptautinės tarpžinybinės operacijos rezultatas – šeši areštai. Šturmai vyko ne tik Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje.

Britų tyrėjai įsitikinę, kad kiti penki sulaikytieji per reidus nuo Midlandso iki Somerseto – 25-erių ir 42-ejų metų moterys, 37-erių, 50-ies ir 58-erių metų vyrai – yra nusikalstamos grupuotės, susijusios su multimilijoniniu, vertinant svarais, PVM grobstymu bei pinigų plovimu. Visi penki buvo paleisti, tačiau tyrimas tęsiamas.

Jie taip pat įtaria, kad septintasis asmuo – 66 metų vyras iš Solihalo, taip pat yra nusikalstamos grupuotės narys bei susijęs su konfiskuotais narkotikais.

Adamas Warnockas, NCA operacijų vadas, sakė: „NCA tarptautinė partnerystė reiškia, kad kovoje su nusikalstamais tinklais bei juos remiančiais sunkiais finansiniais nusikaltimais mes galime išplėsti Didžiosios Britanijos tyrimų apimtį į užsienio valstybes. Jamesas Mulvey, mūsų įsitikinimu, vadovavo nusikalstamai grupuotei, susijusiai su narkotikų prekyba, pinigų plovimu, multimilijoniniu, vertinant svarais, sukčiavimu PVM srityje. Mūsų tyrimas tęsiasi.“

Mauricijaus policija kratų metu paėmė dokumentus ir skaitmenines laikmenas. Didžiojoje Britanijoje per kratas paimta maždaug 40 000 svarų sterlingų bei kompiuteriai ir skaitmeninės laikmenos, kurie perduoti tyrimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
sauniai padirbeta

Kaunerciui

Kaunerciui portretas
Pagalvok ka reiskia "keeping low profile" petrasiunuose jo asmenybe niekam nerupejo.

kaunietis

kaunietis portretas
koks cia baronas? baronai petrasiunuose tikrai negyventu,pasirinktu prabangesni rajona.cia eilinis anglijos murzius
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių