Aukos amžius tapo Karmėlavos budelių skydu

Kauno apylinkės teismas ėmėsi Karmėlavos gaujos, kaltinamos neteisėtu 14-mečio kauniečio laisvės atėmimu, jo seksualiniu bei turto prievartavimu, bylos. Taip teisiškai įvertintas didelį atgarsį pernai vasarą sukėlęs šio nepilnamečio pagrobimas Kalniečių mikrorajone.

Aukų buvo daugiau

Kaip jau rašyta, pernai, liepos 26-osios vakarą, teisiamųjų 14-mečiui surengta egzekucija buvo spontaniškas nusikaltimas. Tokiu būdu jie išliejo pyktį dingus 15 eurų, už kuriuos ketino per tarpininkus Kaune nusipirkti „žolės“.

Atpirkimo ožiu tapęs 14-metis kažkaip susijęs su ketintu įsigyti pirkiniu. Kadangi jis nepilnametis, teisėsaugininkai nelinkę konkretizuoti šio nusikaltimo priešistorės. Esą, siekdami apsaugoti nukentėjusįjį nuo naujų patyčių.

14-metis buvo pagrobtas apie 22 val. iš vieno Kalniečių mikrorajono, kuriame gyvena, kiemo. Kartu buvusiam jo draugui pavyko pabėgti. Keliais automobiliai atvykę teisiamieji, dalį kurių 14-metis pažinojo iš matymo, įgrūdo jį prievarta į „VW Golf“  bagažinę ir nurūko Karmėlavos link. Pakeliui jų automobilis dar partrenkė pėsčiųjų perėja ėjusią moterį ir pasišalino iš įvykio vietos.

Išsigelbėjo perplaukęs Nerį

Nusivežus pagrobtąjį į nuošalią miškingą vietą Karmėlavos apylinkėse, prieš jį naudotas fizinis bei psichologinis smurtas, pagrobtasis seksualiai prievartautas, jį grasinta nužudyti.

Kaltinimai dėl seksualinio prievartavimo, už ką gresia didžiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 10-ies metų, pareikšti šešiems iš septynių teisiamųjų.

Nustatyta, kad seksualiai nepilnametį prievartavo vyriausiasis iš jų – netrukus 49-erių sulauksiantis Artūras Liutkevičius, prieš metus lygtinai anksčiau laiko paleistas iš įkalinimo įstaigos, kurioje kalėjo už nužudymą. Už sugyventinės meilužio užtalžymą metaliniu strypu jis buvo nuteistas 11 metų nelaisvės, tačiau, likus daugiau kaip metams iki bausmės pabaigos, išleistas į laisvę. Už grotų A.Liutkevičius susirgo tuberkulioze ir į šios bylos posėdžius bus atvežamas su specialiu burną bei nosį dengiančiu respiratoriumi.

Kiti penki kaltinamieji padėjo A.Liutkevičiui įveikti prievartaujamo nepilnamečio pasipriešinimą. Galiausiai šis buvo nustumtas nuo aukšto skardžio į Nerį, kurią sugebėjo perplaukti ir paprašyti kitame krante gyvenančių žmonių pagalbos.

Nukentėjusiojo motina yra pareiškusi sūnaus skriaudikams 210 tūkst. eurų ieškinį. Didžiąją jo dalį sudaro prašomas moralinis atlygis.

Miestelio pūliniai

Kartu su A.Liutkevičiumi bus teisiami ir 30-mečiai Valerijus Kulikovas, Edvinas Gurskas, Marijonas Taraila bei Saulius Juozaitis (pastarasis – vienintelis nedalyvavo 14-mečio prievartavime ir dar neteistas)  ir du nepilnamečiai – Laurynas S.bei Domantas R.

„Vienų smegenys – pragertos, kiti – visai be smegenų“, - taip „Kauno dienai“ yra apibūdinę teisiamuosius Karmėlavos bendruomenės nariai. Vyresnieji, anot jų,  – degradavę, jaunesniųjų vardai miestelyje tapę keiksmažodžiu. Pastarieji, nepaisant jauno amžiaus (vienam – netrukus sukaks 17-ka, kitas – taps pilnamečiu tik po kelių mėnesių), – jau ne kartą teisti. Vienas iš jų 14-mečiui surengtos egzekucijos metu ne per seniausiai buvo grįžęs iš Vaikų socializacijos centro. Abu jie prieš dvi savaites to paties Kauno apylinkės teismo buvo pasiųsti už grotų dėl spausdintuvo vagystės iš Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos, kurią įvykdė likus dviems dienoms iki 14-mečiui surengtos egzekucijos.

Iškalbingas elgesys

Dėl aukos amžiaus teisėja Aušra Vingilė paskelbė uždarą teismo procesą.

Ketvirtadienį buvo numatytas pirmasis jo posėdis. Tačiau, gavus dviejų iš devynių šioje byloje dalyvaujančių advokatų prašymus atidėti pirmąjį posėdį dėl jų užimtumo kitose bylose, už grotų nuosprendžio laukiantis A.Liutkevičius, kaip ir bausmę atliekantys nepilnamečiai jo bendrininkai, net nebuvo atvežti.

Laisvėje esantys jų bendrininkai atvyko visi. Nuo jų trenkė pagiriomis. Kai kurie buvo su šortais bei įsispyrę į šlepetes. Tačiau beveik visi dėvėjo rūbą su gobtuvu, po kuriuo, kaip įmanydami, slėpėsi.

Vieną iš teisiamųjų atlydėjo žmona, viešai piktinusis, kad žiniasklaida fotografuoja jos vyrą bei šio bendrus. Besipiktinančios palydovas, nuo kurio taip pat trenkė alkoholiu, grasino paleisti į darbą kumščius. Tačiau netrukus abu pabėgo iš teismo pastato.

Paskyrus kitą posėdžio datą – rugsėjo pradžioje, kaip karvių banda nėrė laukan iš teismo salės ir veidus dangstantys atvykę kaltinamieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių