Atsargiai! Prie arenos pavojinga apsauga?

Saugos bendrovės "Ekskomisarų biuras" pavadinimas linksniuojamas keliose prieštaringai vertinamose konfliktinėse situacijose dėl apgadintų automobilių. Nukentėjusieji kreipėsi į policiją, tačiau tyrimai nebuvo pradėti. Sutapimas?

Identiškos situacijos

Bendrovė "Ekskomisarų biuras" skelbiasi esanti pirmoji privati licencijuota saugos tarnyba Lietuvoje, įkurta 1994 m. "Žalgirio" areną ši tarnyba saugo nuo pat pirmos jos darbo dienos.

Abu "Kauno dienai" žinomi incidentai dėl keisto apsaugos darbuotojų elgesio nutiko renginių metu. Ne taip seniai dienraštis aprašė kaunietės Indrės (pavardė redakcijai žinoma) istoriją. Moteris lengvuoju  automobiliu "Subaru" vyko į "Žalgirio" arenoje vykstantį koncertą. Po susidūrimo su apsaugos darbuotojais moters automobilio užpakalinis stiklas iš keleivio pusės liko sudaužytas.

Panašiai nutiko ir Kaune gerai žinomos bendrovės darbuotojui į "Žalgirio" areną vykusiam tarnybiniu automobiliu. Tąsyk arenoje taip pat vyko renginys. Po susidūrimo su apsaugos darbuotojais buvo apgadintas automobilio priekinis dangtis, buferis ir dešinės pusės sparnas.

Jis aiškina tyčia nedaužęs ir nenorėjęs daužyti lango. Reiškia, tyčinio veiksmo ir nėra.

Dėl abiejų šių atvejų Kauno miesto centro policijos komisariatas (PK) priėmė nukentėjusių pareiškimus, tačiau ikiteisminių tyrimų nepradėjo.

Kaunietės Indrės atveju nebuvo nustatyta, kad stiklas išdaužtas tyčia, o antruoju atveju buvo pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

"Apsaugą vykdžiusių apsaugos darbuotojų veiksmai buvo įvertinti ir policijos, ir mūsų vidinio tyrimo metu. Jokių apsaugos darbuotojų pažeidimų nustatyta nebuvo", – tokį atsakymą pateikė "Ekskomisarų biuro" Kauno skyriaus viršininkas Donatas Pocius.

Jis nesiteikė atsakyti į kitus "Kauno dienos" raštu jam pateiktus klausimus. Ar kalba apie abu incidentus, ar tik kažkurį vieną? Taip pat nenurodė, kuo motyvuoja tinkamą savo darbuotojų elgesį, kurio rezultatai – apgadinti automobiliai.

Ar atlygins žalą?

Kauno miesto centro PK viršininkas Raimundas Abugelis tikino, kad tyčinio nusikaltimo Indrės atveju esą nėra. Moteris vyko į Kastyčio Kerbedžio koncertą, o jos turėtas sporto klubo "Impuls" leidimas renginio metu negaliojo.

"Netyčinis, nelaimingas atsitikimas. Gal jis ten supykęs ar nesupykęs, ar iš nevilties su ranka atsirėmė. Jo teiginys nėra paneigtas įrodymais, o jis aiškina tyčia nedaužęs ir nenorėjęs daužyti lango. Reiškia, tyčinio veiksmo ir nėra. Kaip ir avariją žmogus netyčia padaro. Kadangi pilietė neskundė, nutarimas įsiteisėjo. Kito varianto šiuo metu nėra", – pareiškė R.Abugelis.

Viršininkas priminė, kad moteris gali kreiptis į teismą civiline tvarka dėl nuostolių atlyginimo. Tačiau Indrė pasielgė kitaip. Ji kreipėsi į "Ekskomisarų biurą".

"Dabar jau žinau, kad į renginį su sporto klubo "Impuls" kortele negalėjau įvažiuoti į "Žalgirio" arenos aikštelę, tačiau tai nesuteikia teisės apsaugos darbuotojams šiurkščiai elgtis ir gadinti mano turtą. Juk saugos tarnybos užduotis visų pirma yra užtikrinti žmonių saugumą ir tvarką renginio vietoje", – dėstė Indrė.

Moteris skaičiuoja patyrusi 186 eurus išlaidų. Indrė pabrėžė, kad rinkosi patį ekonomiškiausią variantą, nes oficialus "Subaru" atstovas vertino, kad stiklas kainuotų 650 eurų.

"Ekskomisarų biuras" "Kauno dienai" neatskleidė, atlygins ar ne moters patirtus nuostolius.

Gadina netyčia?

Kauno miesto centro PK viršininkas R.Abugelis prisiminė ir kitą incidentą prie "Žalgirio" arenos. Kaune žinomos bendrovės darbuotojas tąsyk važiavo į sporto klubą. "Žalgirio" arenoje vyko krepšinio rungtynės. Situacija kartojasi: "Ekskomisarų biuro" apsauga neleidžia žmogui pravažiuoti. Šis mato, kad kiti automobiliai ramiai rieda prie arenos, todėl taip pat nepaklūsta reikalavimui. Juolab kad viešai skelbiama, jog klubo lankytojai prie arenos gali privažiuoti ir renginių metu.

Konflikto rezultatai – apgadintas tarnybinis automobilis. Draudimo kompanija suskaičiavo, kad žala gali siekti 300 eurų.

"Šiuo atveju mes rekomendavome kreiptis privataus kaltinimo tvarka", – pareiškė komisariato viršininkas. Tik stebina tai, kodėl, kaip įtariama, "Ekskomisarų biuro" savivalės neįvertino pati policija.

R.Abugelis tikino, kad apsaugos tarnybos atlieka beveik viešojo administravimo funkcijas, prižiūri viešą tvarką renginyje ir jis esą neturi pagrindo abejoti jų kvalifikacija, kompetencija.

"Nelogiška, kad apsaugininkas už įvažiavimą daužytų kam nors langą. Mes neturime duomenų, kad jis būtų psichinis ligonis", – apsaugos tarnybos mundurą bandė plauti R.Abugelis.

"Kauno diena" primena, kad apsaugos darbuotojai ne kartą yra įsipainioję į istorijas, kai galima suabejoti jų psichine būkle. Jose minėtas ir "Ekskomisarų biuro" vardas. Ne per seniausiai šeimą Gaižėnų kaime iššaudęs Egidijus Anupraitis taip pat dirbo apsaugos darbuotoju "Ekskomisarų biure".

Gavo pamoką

Vis tik kyla klausimas – sutapimas ar tendencija, kad du kartus įvykus identiškiems atvejams, policija gailestingai vertina apsaugos darbuotojų veiksmus.

"Negebėjimo pasielgti tam tikroje situacijoje požymiai yra. Jūs teisi dėl biuro profesionalumo. Jie pasielgė negudriai. Jiems reikėjo iškviesti policiją ir mes nekalbėtume apie šitą situaciją", – vis dėlto pripažino R.Abugelis.

Kauno miesto centro PK viršininkas tikino, kad jau kalbėjosi su "Ekskomisarų biuro" vadovais ir asmeniškai perdavęs rekomendacijas, kad jie pasidarytų kilnojamą užtvarą.

R.Abugelis garantavo, kad "Ekskomisarų biurui" teks susiimti. "Aš matau, kad tai antras atvejis. Mes savo sprendimus realizuosime dėl viešo saugumo. Bus rekomendacijų. Taip pat diskutuosime, ar prie arenos nėra blogai išspręsti apsaugos reikalai. "Ekskomisarų biurui" tai bus pamoka. Jeigu šie dalykai tęsis, gal bandysiu imtis kitų priemonių", – teigė R.Abugelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Šis mato, kad kiti automobiliai ramiai rieda prie arenos, todėl taip pat nepaklūsta reikalavimui.Viskas tuo ir atsakyta,kad šitam chamui taisyklės negalioja,ir paskui bėga skūstis

dafuq

dafuq portretas
nu nu, sako negali ivaziuot ir vistiek vaziuoji, tai ta ir gauni. nes ne karta esu vaziaves, pasako negalima apsisuku ir niekad nera man sudauze nei stiklo, nei uzvaziave per koki automobilio kapota ar sona.

kažkas neaiškaus

kažkas neaiškaus portretas
Abugelis, čia pavardė, ar ligos pavadinimas?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių